Sorozat

Elrabolnád magad egy jobb életért? – Sötét anyag 

joel-edgerton-jennifer-connelly-sotet-anyag-dark-matter

Blake Crouch remek író, Joel Edgerton kiváló színész, úgyhogy a Sötét anyag csak jó sorozat lehet(ne).

Emlékszel Salvador Dalí filmjeire? És Paul Verhoeven könyvére? Esetleg David Lynch zenéire? Pedig léteznek, és nem is feltétlenül rosszak. De attól azért messze vannak, hogy ezek miatt emlékezzünk a felsorolt alkotókra.

Attól tartok, Blake Crouch is beállhat a fenti sorba. A Wayward Pines-trilógiával berobbant írót szinte azonnal Stephen King méltó utódjának, vagy akár trónkövetelőjének kiáltották ki. Sodró, lendületes történetei, se nem túlírt, se nem hanyag karakterábrázolásai, csavaros cselekményszálai miatt sokan felfigyeltek a műfajokat merészen elegyítő, fiatal íróra. Jött is hamar az ötlet, hogy mozgóképre adaptálja saját nagysikerű bemutatkozó regényét, így az első könyv 2012-es megjelenése után szűk három évvel, 2015-ben a FOX már műsorra is tűzte a Wayward Pines sorozatot Matt Dillon főszereplésével. Bár ne tették volna.

Ami ugyanis olyan jól működött papíron, az valamiért borzasztó mesterkélten hatott a tévéképernyőn. A középszerű színészek sem segítettek az ügyön, de a cselekmény sem volt olyan lendületes és izgalmas, mint a regényben. Ennek ellenére két évadot is megélt a sorozat, és ahogy mondani szokás, nem volt épp rossz, csak a jó nem ilyen.

Na de majd a Sötét anyag!

Nehéz lenne az elérhető két rész alapján messzemenő következtetéseket levonni, de egyelőre a látottak alapján ugyanaz az érzés fojtogat, mint anno a Wayward Pines esetében: kiváló történet, szenvtelenül elmesélve.

joel-edgerton-sotet-anyag-dark-matter

Pedig milyen jó ötlet, hogy valaki saját magát rabolja el egy párhuzamos valóságból, hogy aztán átvegye az ottani énje életét! Neki is és a nézőnek is figyelnie kell a saját és a környezete minden rezdülését, hogy mit csinál máshogy, mivel árulja el magát, mikor bukik le és így tovább. Csakhogy egyáltalán nincsenek ilyesfajta rezdülések a sorozatban. Pedig az Apple láthatóan szélesebbre nyitotta a pénztárcáját, így a színészeket is legalább egy polccal fentebbről válogathatta az egyre több szerepet betöltő Blake Crouch: nemcsak az eredeti történetet hozta és az adaptálásért felelt, hanem executive producerként is felügyelte a munkálatokat, valamint a sorozatoknál oly nagyra tartott „created by” címke mögött is az ő neve szerepel. 

Joel Edgerton remek választásnak bizonyult a kettős szerepre – bár aki látta Az ajándék című filmjét, az ebben valószínűleg egy percig sem kételkedett –, és a Rekviem egy álomért óta tehetségét többször is bizonyító Jennifer Connelly is csodás. A „Schrödinger macskája” elméletre alapuló, párhuzamos valóságok közötti átjárhatóság is izgalmasnak hangzik, bár az első két részben szinte egyetlen szó sem esik ennek tudományos hátteréről, asztrofizikai vagy épp filozófiai kérdőjeleiről. Van viszont benne menekülés, rejtély, menekülés, magyarázkodás és egy kis menekülés is.

Mintha a készítők nem bíztak volna a sci-fi szerető nézők tudományos érdeklődésében, és mindent a főhős űzött vadnak történő beállítására tettek volna fel.

Pedig egy picit több alapozás a történethez és a hősök jellemének árnyaltságához is hozzátett volna. Ez valószínűleg a pörgősség rovására ment volna, de akkor legalább tudhatnánk, hogy igazából kiért és miért kell izgulnunk. Persze alakulhat ez még, láttunk már nagy csinnadrattával bevonuló kezdőrészek után lelassuló és tisztázó üzemmódba kapcsoló sorozatokat. Meg persze az is lehet, hogy ezután jön csak az igazán nagy villantás – a  költségvetés, a színészek és az alkotók adottak hozzá. A lényeg, hogy valami jöjjön, mert ha nem, akkor a Sötét anyag is azon a polcon köt ki, ahol Verhoeven könyve és Lynch zenéje: néha leporoljuk, de eszünkbe sem jut újra elővenni.

A Sötét anyag az Apple TV+ kínálatában érhető el.

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com