Sorozat

Azt ismered, hogy a bevándorló, a zsidó és a szőke nő… – Stand Up Körkép 2.

Cristela Alonzo

Kezdődhetne így egy nem túl polkorrekt vicc, ezúttal viszont maguk a vicc tárgyai poénkodnak saját magukon. A három komikus, Cristela Alonzo, Sarah Silverman és Amy Schumer nem feltétlenül ugyanazt a humort képviselik, de azért van közös jellemzőjük: előszeretettel hol ledöntik, hol megerősítik saját sztereotípiáikat – attól függően, hogy mit kíván az adott vicc. Ők a legújabb Stand Up Körkép vendégei…

Cristela Alonzo: Lower Classy

„Nőként át akarom törni az üvegplafont, de mexikóiként szeretném letakarítani is.”

Bár Alonzo az Egyesült Államokban született, mexikói bevándorlók gyermekeként közel áll hozzá az emigrálás élménye . A Lower Classy című stand-up műsorában is fontos szerepet kap a nemzetisége, illetve a szegénység, mely nagyban meghatározta gyermekkorát. Az első generációs bevándorlók gyermekei idén elég jól szerepeltek a komikus szcénában, gondoljunk csak Aziz Ansari méltán népszerű sorozatára, a Master of None-ra, vagy Kumail Nanjiani életrajzi ihletésű romantikus vígjátékára, a Rögtönzött szerelemre (The Big Sick), mely az idei év egyik legtöbb bevételét hozó indie-filmje. Alonzóhoz hasonlóan rájuk is jellemző, hogy humorukat meghatározza ellentmondásos kapcsolatuk szüleikkel, kultúrájukkal és az amerikai életmóddal.

A Lower Classy azért tud kiemelkedni a sok stand-up műsor közül, mert Alonzo nem fél viccet csinálni a bevándorlás politikából, és ezzel kapcsolatos saját élményeiből sem. A komikus édesanyja remek alapanyagként szolgál a viccekhez: a matriarcha mexikói nő, aki annyira nem tudta hova tenni az amerikai kultúrát, hogy a cserkészlányokat határőr tanoncoknak hitte, akik a sütik árulása közben gyűjtenek adatokat az illegális bevándorlókról. Az egy órás stand-up special az elejétől a végéig szórakoztató, mely Alonzo karizmájának is köszönhető. Egy komikusnak nem feltétlenül kell szimpatikusnak lennie ahhoz, hogy élvezet legyen nézni, de Alonzo humorához rengeteget hozzáad, hogy nagyon szerethető figura, akinek nem csak a vicceit, de a nevetését is jó hallgatni.

Sarah Silverman

Sarah Silverman: A Speck of Dust

„Néha szeretem egy szomorú igazsággal zárni a vicceimet.”

A cinikus és ateista humor nagy képviselője, Sarah Silverman most sem hazudtolta meg önmagát. A Speck of Dust nincs tömve eget rengető poénokkal, de Silverman sok éves tapasztalata meglátszódik az összes vicc felépítésén és előadásmódján. Nem is titkolja, hogy ismeri a szakma csínját-bínját, sőt, kifejezetten szeret önreflektíven reagálni a saját előadásmódjára. Néha a poénok fogadtatására tesz megjegyzést („Ó, ezen még sosem nevettek.”), máskor elmagyarázza a viccek felépítését („Ez egyébként egy röptében bedobott poén/viccen belüli poén volt , amitől extra menőnek tűnsz.”) Lehet, hogy ez a fajta meta-viccmesélés kizökkent néhány embert, de Silverman egyébként is olyan típusú előadó, akit csak imádni vagy utálni lehet.

Magához hűen ezúttal is bőven mert politizálni, és amellett, hogy lényegében a saját liberális és feminista nézőpontját képviseli, nyitott arra, hogy megismerje a másik fél álláspontját is: legújabb műsorában, az I Love You Americában például ellentétes véleményű emberekkel beszélget. A Speck of Dustban fontos szerepet kapott, hogy Silverman tavaly nyáron egy légcsövében nőtt tályog miatt majdnem meghalt. Azt hiszem Silverman bebizonyította, hogy vérbeli komikus, ugyanis az érzéstelenítés közben és a veszélyes műtét előtt pár perccel is képes volt viccekkel szórakoztatni családtagjait – és mielőtt bárki azt hinné, hogy csak utólag adja így elő a történetet, a stáblista alatt bejátszották a nővére által készített videót a műtét előtti percekről. Teljesen lenyűgözött, hogy valaki – aki egyébként ateistaként nem reménykedik túlvilági boldogságban – halálos veszélyben sem hagyja ki a lehetőséget egy jó poén elsütésére.

Amy Schumer

Amy Schumer: The Leather Special

„Van egy szó, amit nem akarsz hallani, amikor egy rólad készült meztelen kép elterjed az interneten: bátor.”

Schumer legújabb stand-up műsorát azért hívja Leather Specialnek, mert elmondása szerint minden komikus életében megvolt az a szereplés, amikor tetőtől talpig bőrben léptek színpadra, és ezt utólag megbánással szokták visszanézni. Ennek az élménynek pedig ő is részese szeretne lenni, ezért ezúttal tapadós bőrruciban lépett fel. Lehet, hogy Schumer pár év múlva kicsit szégyenkezve fogja visszanézni a Leather Specialt, de nem a ruha miatt. Szó sincs arról, hogy a Netflixes stand-up special ne lenne tele remekül felépített poénokkal, de azért Schumer ennél jóval többet is tud, ha akar. Kifejezetten nagy rajongója vagyok az Amynek áll a világ (Inside Amy Schumer) sorozatnak, csípem a polgárpukkasztó humorát, de a Leather Specialben túlságosan támaszkodik a vicces grimaszokra és a hangimitációkra.

A műsor legnagyobb részében a szexuális élményein élcelődik, de az öncélú trágárságba belecsempészett pár érdekes meglátást a férfiak és nők közötti önbizalom-különbségekről is. Ezúttal viszonylag keveset politizált, egyedül az amerikaiak fegyvertartási törvényeit rugdosta egy kicsit, de ez egyébként is szívügye. Az egész műsoron a kreativitás helyett inkább a rutinosság érződik, jó példa erre a fellépést lezáró utolsó szegmens, melyben Schumer azt a Bradley Cooperes poént adja elő, amit 2015-ben már elmondott a Saturday Night Live-os nyitó monológjában, és egy Jimmy Fallon interjúban is. Akkor szeretem a legjobban Schumer humorát, amikor mondanivalót és véleményt ágyaz a poénjaiba, most viszont sokkal inkább nyomta fullba a „white trasht”, így az egy órás műsor többnyire felejthető pillanatokkal szolgált, ellentétben bármelyik Amynek áll a világ szkeccsel, legyen szó akár a nők testét regulázó politikusokat bemutató Dr. Congress-ről, a Tiszta szívvel focit a nemi erőszak problematikájával összekapcsoló Football Town Nights-ról, vagy a női magazinokon élcelődő Sex Prepről.

https://www.youtube.com/watch?v=Ux-x1GnUuqY

Rácz Viktória

Rácz Viktória a Zsigmond Király Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett 2017-ben és az ELTE filmtudomány mesterszakán diplomázott 2019-ben. Több portálra és nyomtatott újságba is ír kritikákat, elemzéseket. A Filmtekercs.hu szerkesztőcsapatának tagja.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés