Sorozat

Stephen King hét: A kilencvenes évek legjava – Végítélet minisorozat

A jó és a rossz örök párharca Stephen King visszatérő témája, amit azonban sosem fogalmazott meg konkrétabban, mint a Végítéletben, ahol Isten hívei és a Sátán maga egy mindent eldöntő utolsó nagy harcban csapnak össze – a könyvlapokon és az ABC 1994-es kitűnő minisorozatában egyaránt. 

King karrierjében viszonylag korán, 1978-ban jelent meg a The Stand először. A kiadó nem akarta azt a kockázatot vállalni, hogy kihozza az akkor még kezdő író több mint ezer oldalas művét, így csak később, 1990-ben, amikor King már világsztár volt, látott napvilágot egy újabb, bővített kiadás. Ez volt, ami aztán magyar nyelven is megjelent 2001-ben az Európa Könyvkiadónál Bihari György fordításában. Később A setét toronyban visszatért a témához, de a Végítélet volt az első könyv, melyet King J.R.R. Tolkien legendás könyvének, A Gyűrűk Urának szentelt – szerette volna megírni a regény amerikai verzióját, számos utalást is találunk a történetben:

Nick Andros karakterét egy Középföldei szigetről, Cair Androsról kapta,

ráadásul Sauron szeme is több verzióban is visszaköszön King művében.

A könyv sikerén felbuzdulva hamar megindultak a munkálatok egy mozgóképes adaptációt célozva: sokáig úgy volt, hogy George A. Romero készít belőle egészestés verziót, de mivel King nem tudta elég rövidre fogni a forgatókönyvet, úgy döntöttek két részben forgatják le. Végül – azt hiszem, nagy szerencsénkre – végül felajánlották neki, hogy készítsen belőle miniszériát az ABC számára – így a végeredmény egyáltalán nem maradt el a regény minőségétől, sőt, a személy szerint az egyik kedvenc King adaptációm széles körben népszerűvé vált, kritikai sikert ért el, és számos jelölést kapott, melyekből többek között néhány Emmyt díjra is tudott váltani.

A négy, egyenként másfél órás epizódokból álló sorozatban egy balül elsült kísérlet következtében szuperinfluenza-járvány irtja ki az emberiséget. A néhány immunis túlélő két csoportba szerveződik: Isten emberei Nebraskába gyűlnek a 108 éves Abigail anya (Ruby Dee) köré, míg a könnyebb út híveit A setét toronyban is megjelenő, ott Matthew McConaughey alakította Randall Flagg (Jamey Sheridan) hívja Las Vegasba.

Abigail anya Isten utasításait követve kémeket küld Nyugatra, majd egy utolsó nagy csatába hajtja híveit.

A kiválasztottak csapatát erősíti Stu Redman (Gary Sinise), Frannie Goldsmith (Molly Ringwald) és süketnéma Nick Andros (Rob Lowe, akinek egyébként eredetileg Larry Underwood szerepét szánták, amit végül Adam Storke kapott meg), míg az ellentáborban többek között a Sátán menyasszonyát, Nadine Crosst (Laura San Giacomo), a felsült szerelmest, Harold Laudert (Corin Nemec) és a sötét ember jobbkezét, Lloyd Henreidt (Miguel Ferrer) találjuk.

A történet tulajdonképpen pofonegyszerű, King azonban olyan hatásosan építi fel eseményeket, hogy még annak ellenére is tudunk izgulni, hogy a történések kimenetele nem lehet kérdéses.

A Végítélet okos film, és remekül tapintott rá a New Age által meglegyintett korszellemre.

Az antiutópiák kedvelői nagy élvezettel nézhetik, hogyan zajlanak a mindennapok a két táborban, és közben elmerenghetnek azon is, hogyan is épül fel a társadalmunk, illetve hogy mi tesz valakit kiválasztottá.

Mick Garris rendező – akinek az egyébként nem túl fényes Alvajárókat is köszönhetjük szintén Kingtől – biztos kézzel fogja a gyeplőt, és magabiztosan viszi végig szereplőit a cselekményen. A Blue Öyster Cult (Don’t Fear) The Reaperjére összevágott főcím már érezteti, hogy bizony az alkotók beletettek mindent ebbe a sorozatba, amit csak a ’90-es évek ígérni tudott: a kor legnagyobb sztárjai (igen, egy-egy kisebb szerepben még Ed Harris, Jeff Goldblum és Kathy Bates is feltűnik), számos díjat besöprő vizuális effektusokat, a szerző kameóját és egy ütős, húsz évvel később is élvezhető mesét a jó és a gonosz párharcáról. Sajnos a részek egyre gyengülő tendenciát mutatnak, a végső összecsapás közel sem akkora kaliberű, mint reméljük, de ennek ellenére is remek szórakozást nyújt még a negyedik epizód is.

 

***

Ez a cikk a Stephen King hét alkalmából készült, ha érdekel a téma, ide kattintva tudsz még többet olvasni King regényeiről és filmadaptációiról.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com