Sorozat

Szuperapu? – Superman és Lois

A CW immáron kilencedik éve épített Arrowverse-e (vagy újabb nevén The CWverse-e) végre saját sorozatot adott a Supergirlben korábban már feltűnt párosnak: az acélembernek és kedves nejének. A szokás szerint Greg Berlanti és Todd Helbing szárnyai alatt fejlesztett széria, a Superman és Lois (Superman and Lois) nemcsak akciót, de családi bonyodalmakat is ígér – az első rész pedig pontosan azt hozza, amit az univerzum rajongói korábban már megszoktak és megszerettek.

Az univerzum fejlesztői jól ráéreztek az új szelekre – puszta csihi-puhival már nem lehet megnyerni a rajongók szeretetét, igazi drámára, valódi dilemmákra van szükség ahhoz, hogy azonosulni tudjunk a képregénylapokon sokszor elérhetetlen tűnő hősökkel. A hős és alteregójának belső konfliktusa, a társadalom perifériájára szorultak kihívásai, önmagunk felvállalása csak néhány a sorozatokban taglalt problémák közül – most ezt a sort bővíti a Berlanti–Helbing páros a szülőség kérdéseivel.

Akik követték az Arrowverse korábbi részeit már találkoztak a címszereplőkkel, sőt családi életünk fontosabb mérföldköveinél is jelen lehettek, az új játékosoknak azonban gyorsan kell felzárkóznia: a jól ismert Superman eredettörténetet a pilot két percben darálja le, sőt átugorja a Daily Planetbe való megérkezést, a megismerkedés Lios Lane-nel, az esküvőt, és igen, a gyerekek születését is. Hogy ez utóbbi már egyáltalán nem ismerős? Superman a képregényekben sokáig – legyünk őszinték, 60 év elég hosszú idő – csak kerülgette kiszemeltjét,

1996-ban lezajlott esküvőjük után pedig újabb két évtizedet kellett várni a trónörökös megszületéséig.

Ez a sztori jó eséllyel csak a legnaprakészebb Superman rajongóknak lehet ismerős. A sorozat nagyjából innen indít – jobban mondva rögtön megduplázza a tétet azzal, hogy a mozgóképes Kent-Lane családba ikreket pottyant. (Persze nem ők indították a karaktereket a filmvásznon: a Superman visszatérben már szerepelt a trónörökös, sőt a Lois és Clark: Superman legújabb kalandjaiban is szintén ikrek érkeztek a családba.)

superman és lois

Az alaphelyzet tehát a következő: Clark Kent (Tyler Hoechlin) és Lois Lane (Elizabeth Tulloch) teszik, amit tenniük kell – Kent időről-időre megmenti az emberiséget, miközben Lane a Daily Planet hasábjain küzd az igazságért. Gyerekeik a kamaszok szokásos életét élik – Jonathan (Jordan Elsass) a focicsapat hőse akar lenni, míg a neurotikusabb Jordan (Alex Garfin) inkább csak túlélné az iskolai kihívásokat, ami nem könnyű éppen, ha az ember szorongós típus. Az sem segít a dolgon, hogy apjának nincs rá elég ideje. Természetesen a pilot bombát dob az első részbe – titkok lepleződnek le, szupererők tárulnak fel és feltűnik egy új gonosz is, aki Superman fejét akarja. Ennek tetejébe kell megküzdenie a családnak mindazzal, amivel a normális családoknak is szembe kell néznie: a kamaszkor kihívásaival, a szülők és a gyerekek eltávolodásával, az idősebb családtagok elvesztésével.

Jól látszik, hogy az alkotók biztosra mentek

– ez a széria alapvetően az Arrowverse hatalmas rajongótáborának készült, de nem csak ők élvezhetik az újabb szériát. Aki képes továbbgondolni mindazt, amit alapvetően tudott az álruhás igazságosztóról, annak nem lesz nehéz bevennie a Superman és Loist. Könnyen emészthető, sablonokra épülő akciósorozatot kapunk – a jól bevált receptet variálják megint az alkotók. Minden a nagykönyvben megírtak szerint halad, sok meglepetésben nem lesz részünk, hacsak az nem döbbent meg minket, mennyire nem működik a kémia a két főhős között.

Elizabeth Tulloch szerintem minden idők legrosszabbul megválasztott Lois Lane-je (najó, Kate Bosworth is komoly melléfogás volt)  – olyan elődök után, mint Margot Kidder (Superman I-IV.), Teri Hatcher (Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai) vagy Erica Durance (Smallville) komoly csalódást jelent a színésznő, aki a most neki szánt szereppel sem volt szerencsés. Egyelőre ez a Lois Lane erősen másodhegedűs, aki a jó feleség szerepében igen szenvtelen alakítást nyújt. Sehol az a tűz, ami a karaktert eredetileg jellemzi – bízom benne, hogy az évad során lesz ideje bizonyítani és kibontakozni. Hoechlin sokkal erősebb a kriptoni szerepében, ahogy a fiatalabb generáció is tisztességgel helyt áll. A rész minden erőssége a hármójuk közötti dinamikából fakad – ha a készítők képesek lesznek ezt kellőképpen kiaknázni, nemcsak egy megszokott képregénysorozatot, de egy erős családi drámát is kaphatunk.

A sorozat idehaza az HBO GO-n látható.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés