Sorozat

Szerelem, ármány és önmegvalósítás – Kisasszonyok

Jane Austen verhetetlen, ha kosztümös lányregényről van szó, de a Kisasszonyok című új HBO minisorozat a bizonyíték rá, hogy Louisa Alcott May sem akárki, ha történetével ifjú lányokat akar megríkatni.

A Kisasszonyok (Little Woman) minden idők egyik legkedveltebb amerikai lányregénye, amely az írónő, Louisa Alcott May saját gyermekkori élményein alapul. Ők is négyen voltak lánytestvérek, s Louisa – akár csak a regényéből Jo March – igazi vadóc volt. 22 évesen adták ki első regényét, és 13 évvel később a kiadója megkérte, hogy írjon egy könyvet lányok számára. Ez volt az 1868-ban megjelent Little Women (Kisasszonyok), melyben az írónő regénybeli alteregójával – Jo March alakjával – egy új, addig ismeretlen, élettel teli hősnő született az amerikai irodalomban.

A BBC új minisorozata korántsem az első feldolgozás. A March-lányok történetét filmadaptációként már 1933-ban láthatták a mozinézők Katherine Hepburnnel, de például 1994-ben is készült egy változat Gillian Armstrong rendezésében. Méghozzá nem is akármilyen szereposztásban, Jo March szerepét Winona Ryder, míg Marmee Marchét Susan Sarandon alakította. A film olyan sikert aratott, hogy 1995-ben három Oscar-díjra is jelölték (akárcsak az 1933-as verziót!).

Az amerikai polgárháború idején játszódó történet a négy March lányról szól, akik elég szűkös anyagi körülmények között élnek, s a korszak bevett gyakorlata szerint egyetlen megoldás kínálkozik anyagi problémáikra – ha sikeresen férjhez mennek. A történet kezdetén, karácsonykor csöppenünk bele a March család életébe, s tanúi lehetünk a jószívűségüknek. A háborúban résztvevő apa hiányában szükséget szenvednek ugyan, ám mégis megosztják másokkal azt a keveset, ami nekik is adatik. S ez a nyitójelenet biztató felütése a sorozatnak.

A March-család azonban hamarosan apa nélkül marad, és a történelem viharában a négy nővérnek kamaszlányból hamarosan felnőtt nővé kell válnia. Ám ebben nagyban közrejátszik az is, hogy a szomszédban egy jóképű férfi, Laurie is felbukkan. A lányok tisztában vannak nehéz helyzetükkel, mégsem engednek mindent a sors játékának, és munkájukkal igyekeznek hozzájárulni a család jövedelméhez. Emellett a kedves Amy (Kathryn Newton), a hallgatagon bölcs Meg (Willa Fitzgerald), a szép Beth (Elwy Annes) és a vadóc Jo March (Maya Hawke) apró kis civakodásaik ellenére is mélyen ragaszkodnak egymáshoz. Az édesanyjuk, Marmee March (Emily Watson) pedig mindent elkövet, hogy lányai ne szenvedjenek szükséget.

A minisorozat korhű ruháival és autentikus belső tereivel igazi vizuális élményt kínál a 19. század Amerikájának élete iránt vonzalmat érző nézőnek. De a négy lány kacskaringósan alakuló sorsán túl a film betekintést enged a korabeli Amerika társadalmi különbségekből adódó sznobságaiba is.

Ennek egyik megnyilvánulásaként a jómódúak kasztjához tartozó úri hölgyek finnyáskodva lenézik a munkát vállalni kényszerülő March nővéreket. Ám a lányok büszkén viselik a leszólást, ami annak is kifejeződése, hogy az ő magántörténetük alakulása mögött már egy lassan modernizálódó társadalom csírája bontakozik a maga ethoszával.

A Kisasszonyok nővéreinek életútja női életalternatívákat villant fel a 19. század végének Amerikájában. Azonban a házasság és gyermeknevelés szokványos női szerepeinek megvalósításán túl a film legizgalmasabb történetszála a nem szokványos életutat bejáró Jo íróvá válásának buktatóktól sem mentes, gyötrelmes folyamata.

Aki élete során belebotlott már romantikus lányregény sztoriba, tisztában lehet vele, hogy szeretet és szerelem, féltékenység és ármánykodás, ártatlan és áskálódó pletykák szövik át ezeket – s nincs ez másképp a BBC némileg sziruposra sikeredett minisorozatával sem. Zsebkendőt tehát nem árt előkészíteni, egy azonban biztos: aki szereti Jane Austent és a Brontë nővéreket, nem fog csalódni a Louisa Alcott May regényből megfilmesített Kisasszonyokban sem!

Akárcsak a Howards End, a Kisasszonyok is megtekinthető az HBO GO műsorán!

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.