Sorozat

Szerethető gyilkosságok – Dexter

Dexter Morgan mindent megtesz, hogy közel sem szokványos életét a mindennapi szürkeséghez igazítsa: munkába jár, adót fizet, párkapcsolatban él, gyerekeket nevel – a néző pedig rettegve várja a pillanatot, hogy a környezetében élők mikor ismerik fel benne a sorozatgyilkost. Persze kötve hiszem, hogy bárki is ezért drukkolna!

Az Egyesült Államokban 2006 végén debütáló sorozat – mára már kijelenthetjük – jött, látott, és győzött. Hétről hétre egyre többen voltak kíváncsiak Dexter (rém)tetteire a tengerentúlon, eme sikerre pedig hál’ Istennek hazánkban is felfigyelt a Viasat, így bő fél évvel az amerikai premier után az itthoni közönség is megismerkedhetett minden idők legszimpatikusabb sorozatgyilkosával.

A sikeren csodálkozni aligha lehet, a Dexter ugyanis remekül ötvözi az évek óta töretlen népszerűségnek örvendő – és lassan tucat számra készülő – helyszínelős sorozatok koncepcióját az őszinte kacagást kiváltani képes, deviáns alakok szerepeltetésével. És mivel a krimi- és vígjátékjegyek mellé még pattanásig feszülő thrillerjelenetek is társulnak, nyugodtan mondhatjuk, hogy a sorozat számos néző igényeinek képes eleget tenni.

A kulcs egyértelműen a főhős karakterében keresendő – persze nem a szó jigsaw-i értelmében. Dexter (Michael C. Hall) ugyanis törvényszéki vérnyomelemző, családapa, testvér, barát, és sorozatgyilkos egy személyben. Vagyis leginkább csak utóbbi, a többi szerepet csupán kényszerből ölti magára, ezáltal leplezve valódi énjét. Így válik a szívtelen szörnyetegből a társadalmi interakciók során kissé esetlen, az emberi érzéseket csak tévéből ismerő figura, akit szinte lehetetlen nem szeretni.

Az érzéketlensége mellett is folyamatosan fejlődni kényszerülő főhős ráadásul extrémebbnél extrémebb szituációkba keveredik. Nem elég ugyanis, hogy az események sugallata szerint az összes elmebeteg sorozatgyilkos Miami utcáin tevékenykedik – nem kevés munkát adva ezzel a Dexter által erősített gyilkossági nyomozócsoport munkatársainak –, főhősünk privát, éjszakai kalandozásai is bőven tartogatnak izgalmakat és nem várt fordulatokat a történetben.

Aki azonban kevésbé fogékony a gyilkosságok felderítése és elkövetése mentén alakuló cselekményre, az is könnyen kedvet kaphat a sorozathoz, köszönhetően az aprólékosan kidolgozott karaktereknek. A szabadszájú Debra (Jennifer Carpenter), Dexter mostohahúga, az aggódó anyatigrisként fellépő élettárs, Rita (Julie Benz), valamint a bölcs tanácsaival halála után is rendelkezésre álló nevelőapa, Harry (James Remar) mellett Dexter kollégái is nagyban színesítik az egyébként sem szürke kompániát – elég csupán az állandóan szexuális megjegyzéseivel operáló Vince Masukára (C. S. Lee), vagy a lágyszívű, de határozott, mackóalkatú Angel Batistára (David Zayas) gondolnunk.

Persze, az alapvető morális kérdés (szép dolog-e szeretni, illetve szerethetővé tenni egy vérszomjas antihőst) a szimpatikus társaság, illetve annak ellenére is fennáll, hogy Dexter csupán rosszfiúkat tesz el láb alól éjszakai kiruccanásai alkalmával. Ezen azonban sem Jeff Lindsay, az eredeti Dexter-történetek szerzője, sem a sorozat készítői nem kezdtek el agyalni, ezáltal megóvva a nagyérdeműt egy filozofálgató, túlzottan nagyot mondani akaró produktumtól, és elkészítve egy életszagú, a szórakoztatás oltárán mindent feláldozó alkotást.

Dexter-könyvekről írt cikkeink ide, illetve ide kattintva érhetők el.

Dexter
színes, magyarul beszélő, amerikai filmsorozat, 60 perc, 2006-

rendező: Michael Cuesta, Tony Goldwyn, Robert Lieberman, Marcos Siega
forgatókönyvíró: Jeff Lindsay, James Manos Jr., Daniel Cerone, Melissa Rosenberg, Drew Z. Greenberg, Lauren Gussis, Timothy Schlattmann
zeneszerző: Daniel Licht
operatőr: Romeo Tirone
producer: Drew Z. Greenberg, Robert Lloyd Lewis
vágó: Elena Maganini, Padraic McKinley, Scott K. Wallace

szereplők:
Michael C. Hall (Dexter Morgan)
Jennifer Carpenter (Debra Morgan)
Lauren Vélez (Maria Laguerta)
David Zayas (Angel Batista)
C.S. Lee (Vince Masuka)
James Remar (Harry Morgan)
Desmond Harrington (Joey Quinn)
Christina Robinson (Astor Bennett)
Preston Bailey (Cody Bennett)
Julie Benz (Rita Bennett)
Geoff Pierson (Tom Matthews)
Erik King (James Doakes őrmester)
Jimmy Smits (Miguel Prado)
David Ramsey (Anton Briggs)
Keith Carradine (Frank Lundy)
John Lithgow (Walter Simmons)
Valerie Cruz (Sylvia Prado)
Jaime Murray (Lila)
Devon Graye (Tinédzser Dexter)
Kristin Dattilo (Barbara Gianna)
Christian Camargo (Rudy Cooper)
Mark Pellegrino (Paul Bennett)
Anne Ramsay (Ellen Wolf)
Sage Kirkpatrick (Laura Moser)
Margo Martindale (Camilla)
Liza Lapira (Yuki Amado)
Courtney Ford (Christine Hill)
JoBeth Williams (Gail)
Brad William Henke (Tony Tucci)
Rudolf Martin (Carlos Guerrero)
Sam Witwer (Neil Perry)
Lizette Carrion (Shanda)
Mike Erwin (Freebo)
Mark L. Young (Jeremy Downs)
Julia Stiles (Lumen Ann Pierce)
Maria Doyle Kennedy (Sonya)
April L. Hernandez (Cira Manzon)
Peter Weller (Stan Liddy)
Jonny Lee Miller (Jordan Chase)
Shawn Hatosy (Boyd Fowler)
Chris Vance (Cole Harmon)
Scott Grimes (Alex Tilden)
Angela Bettis (Emily Birch)
Mos Def (Sam testvér)
Colin Hanks (Travis Marshall)
Edward James Olmos (James Gellar)
Brea Grant (Ryan Chambers)
Aimee Garcia (Jamie Batista)
Molly Parker (Lisa Marshall)

IMDb
Hivatalos weboldal

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com