Sorozat

Színház az egész világ – The Little Drummer Girl

A BBC az Éjszakai szolgálatThe Night Manager) sikerén felbuzdulva készített egy újabb John le Carré-adaptációt. A Florence Pugh, Michael Shannon és Alexander Skarsgard főszereplésével készült The Little Drummer Girl izgalmas, gyönyörűen fényképezett, elsőrangú sorozat lett.

John le Carré Kettős szerepben című regényét a Tom Hiddleston és Hugh Laurie kettősével készített The Night Manager producerei dolgozták fel. A The Little Drummer Girlnek már az alapanyaga is igen erős, azonban a sorozat Park Chan-wook felügyelete alatt még a The Night Managernél is jobb adaptációnak sikerült. Az Oldboy és A szobalány rendezője magával ragadóan szerzőivé varázsolta le Carré alapanyagát, ez pedig már a gyönyörű állóképekből összerakott főcímből is látszik. Az eleve lassan építkező kémtörténet körbejárja Európát, és a koreai rendező maximálisan kihasználja a kontinens országainak adottságait. Viszont, ha túlzottan leköti a figyelmünket a fényképszerű, mesterien megkomponált képek csodálata, könnyen elveszhetünk a bonyolult történetben.

Az első rész remekül megfelel figyelemfelkeltésnek. Bemutatja a húszas éveiben járó vagány színésznőt, Charlie-t. Az őt alakító Florence Pugh nevét kötelező mindenkinek megjegyeznie, aki szeret tisztában lenni a legtehetségesebb színészekkel. A Lady Macbeth címszerepében is bizonyító lány játéka olyan erőteljes, hogy már-már leuralja partnerét, a tapasztalt Alexander Skarsgardot. A svéd színész formálja meg Beckert, akiről elég hamar kiderül, hogy valójában a Moszad ügynöke. Az ő feladata beszervezni Charlie-t – teszi mindezt a hírszerző és terrorelhárító géniusz, Kurtz (Michael Shannon) parancsából. Shannon hozza a tőle elvárt színvonalat, azonban megjegyzendő, hogy mind az ő, mind Skarsgard izraeli akcentusa kissé erőltetettnek hat.

Kurtz nagyratörő tervének kibontakozását látjuk a következő részekben, miközben Charlie-val együtt próbáljuk összerakni a kirakós darabjait.

Annyi bizonyos, hogy a radikális eszmékkel kacérkodó színésznőnek, most az élet színházában kell élete legjobb alakítását hoznia. Feladata ugyanis a következő: Beckerrel – aki a palesztin terrorista vezetőség egyikének adja ki magát – eljátszani, hogy szerelmesek, hogy így Charlie később beépülhessen közéjük. A Skarsgard és Florence Pugh közti kémia még Kurtz ambiciózus akciójánál is jobban bevonja a nézőt a The Little Drummer Girl szövevényes világába. És amíg lefoglal minket a szurkolás Charlie és Becker szerelmének fellobbanásáért, addig elkezdjük kibogozni a cselekmény bonyolultan összegabalyodott szálait.

A hatrészes minisorozat első fele megfelel egy hosszan elnyújtott expozíciónak. És bár ezek az epizódok is rendkívül feszültek, végig ott van a levegőben a terv legkockázatosabb, és egyben legizgalmasabbnak ígérkező része. Azaz: arra várunk, vajon mikor jön el a pillanat, amikor Charlie-nak az életét kockáztatva meg kell tévesztenie egy csapat veszélyes terroristát?

Amíg ez megtörténik, csak spekulálhatunk, mi lesz a The Little Drummer Girl nyilvánvalóan torokszorító végkifejlete.

Park Chan-wook rendezése kifogásolhatatlan, filmjei állandó zeneszerzője, Jo Yeong-wook pedig ismét hangulatos atmoszférát teremt a nyolcvanas évek elején játszódó sorozathoz. A korszakot igazán stílusosan idézik meg, megtartva a tipikus tárgyi világot, a kosztümök azonban kifejezetten kifinomultak és elegánsak. Charlie gyönyörű ruhái és Becker laza öltözékei a két costume designer, Sheena Napier illetve Steven Noble keze munkáját dicséri.

A remek rendezés és le Carré különleges észjárásával megírt történet is bőven megfelelnének ahhoz, hogy a The Little Drummer Girlt kiváló sorozatnak minősítsük. Azonban Florence Pugh kiemelkedő alakítása, a megnyerő környezet valamint Kim Woo-hyung csodálatosan szép felvételei még figyelemre méltóbbá teszi a BBC új sorozatát. Ha a lassú ritmusú, ám annál feszültebb The Little Drummer Girl egyszer berántja világába a nézőt, az addig nem szabadul, amíg meg nem tudja: sikerrel jártak-e az akcióval Charlie és a Moszad ügynökei.

Rakita Vivien

Rakita Vivien az ELTE Bölcsészkarán végzett film szakon. Kedvence a midcult, illetve a történelmi és gengszterfilmek, valamint sorozatok széles skálája. 2017 óta tagja a Filmtekercs csapatának.