Sorozat

Szövetségi igazságosztó – Justified – A törvény embere 3. évad

justifiedA Justified – A törvény embere 3. évada egyértelműen bizonyítja, hogy Raylan Givens története még mindig lebilincselő tud lenni.  A szövetségi rendőrbíró kalandjaiban továbbra is minden olyan alkotóelemet megtalálhatunk, ami emlékezetessé teszi a sorozatot: kidolgozott, stílusos karaktereket, érdekfeszítő, fordulatos történetet, megnyerő atmoszférát és dinamikus forgatókönyvet.

Raylan, a vaddélen játszódó modern western kalapos rendőrbírója az igazság régivágású harcosa. Bár fekete ló helyett sötét Lincolnnal jár, pisztolytáskájából sem revolver, hanem félautomata pisztoly kandikál ki, az igazságért folytatott harcában bárkivel képes ellenszegülni. Ha kell, még a törvénnyel is. Talán nem véletlen, hogy a Deadwood hasonlóan erélyes sheriffjét megformáló Timothy Olyphant testesítheti meg Raylan Givens figuráját: a megalkuvást még hírből sem ismerő karakter egyértelműen a Justified eseményeinek középpontja, sziklaszilárd jelleme pedig kiválóan alkalmas a cselekményt építő konfliktusok megteremtéséhez.

A harmadik évadban a megszokott Crowder-bandán túl a detroiti maffia embereivel és a völgyben élő afro-amerikai bűnszövetkezet tagjaival is szembe kell néznie a törvény emberének Harlan megye kietlen vidékein. Külön színfoltot jelent a detroiti végrehajtó, Robert Quarles jelenléte (Neal McDonough briliáns játékában), aki az epizódok során a kifogástalan elegancia és jólöltözöttség álarca mögül egyre inkább feltárulkozó jellemével igazi hitchcocki antagonistává nemesedik. Mellette a színesbőrű böllér-bandavezér, Ellstin Limehouse is kellően fenyegető tud lenni, bár egy idő után kissé monotonná válik őt szüntelenül véres hentesbárddal a kezében látnunk.

justified-1

Az évad előrehaladtával egyre jobban kibontakozó érdekellentétek és konfliktusok rövid úton egy klasszikus mexikói patthelyzetet építenek ki, ahol lényegében a Crowder-Limehouse-Quarles-Givens négyes és holdudvaruk egyaránt a másik három eltüntetését akarja. A pattanásig feszült szituációk kiváló párbeszédekkel és meggyőző alakításokkal párosulnak, a forgatókönyv erényeit pedig a remek ütemben tálalt humor is erősíti. A történet szerteágazó főszála bőven nyújt lehetőséget minden fontos karakternek a kibontakozásra (egyedül kicsit Limehouse figurája tűnik gyökértelennek), valamint változatos akciójelenetek elsütésére is.

Raylan Givens pisztolypárbajai, Boyd Crowder monológjai és Wynn Duffy arckifejezései továbbra is élményszámba mennek, egy elvetemült, de annál emlékezetesebb epizód erejéig pedig régi ismerősként visszatér Dewey Crowe is. A Justified – A törvény embere 3. évada az első két szériát mind hangulatban, mind színvonalban méltó módon folytatja, és ha kell, történetszövésben még egy fokkal magasabbra is tudja tenni a lécet. Egyedül azt sajnálhatjuk, hogy a precíz munkával felépített feszült viszonyrendszert az évadzárás egy leheletnyit összecsapottan oldja fel.

dr. Rókus Ákos

Rókus Ákos a PTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve magyar szakpáron. 2012 óta a szerkesztőség tagja. Specializációja a zsánerfilm (különösen az akció, a western és a thriller), valamint a műfajelméleti kérdések.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com