Sorozat

Szögegyenes, mint az angol foci – Ted Lasso

A Ted Lasso című sorozat pont olyan, mint a Jason Sudeikis játszotta főszereplője. Az egyenesben hisz leginkább és nem fél önmaga paródiája lenni. És ez benne a legjobb…

Kick and run – vagyis rúgd el messzire, és fuss utána! Többek között ezzel az ősi, angol futballtétellel kell megismerkednie az Amerikából jött edzőnek, Ted Lassónak (Jason Sudeikis). De sok mást is meg kell tanulnia, miután az AFC Richmond amazon természetű tulajdonosnője, Rebecca (Hannah Waddingham) magánéleti válság következtében nulla európai futballismerettel igazolja őt új vezetőedzőnek. Ronaldo nevét még ismeri, de Beckhamé már nem jut eszébe Angliában. De miért szükséges igazolni egy hotdog stratégiai érzékével rendelkező fickót nagyon messziről? Hogy tönkretegye a klubot, ami a korábbi edző, a hűtlen férj mindene.

A nem annyira ütős alapszituáció sajátja, hogy már három epizód után eléggé nyilvánvaló, Mr. Pancser fel fogja virágoztatni a meglehetősen középszerű Lúzer FC-t, és így a világ sokkal jobb hely lesz. Ráadásul az elején csak úgy puffognak a már unalomig ismert, amerikai-angol ellentétek. Melyik irányba nézünk, ha lelépünk a járdáról, vagy éppen, mennyire borzalmas ital a tea tejjel. Nem is csoda, hogy a The Guardian kritikusa nem ölelte keblére a sorozatot.

Nick Mohammed, Jason Sudeikis, Brendan Hunt Fotó: Christian Black/Apple

Nekem viszont mégis tetszik, ahogy az alkotók beleállítják a főszereplőt ebbe a játszmába. A Kansas City-ből érkezett, végtelenül kedves Ted ugyanis simán megmondja a hűvös, angol tulajdonosnőnek, hogy az angol tea borzalmas, de hasonló őszinteséggel fordul mindenkihez.

Szögegyenes módon „kick and run” tehát a főszereplő stílusa, és az őszinteség e szórakoztató stílusában találja meg igazi hangját a címszereplőről elnevezett sorozat.

Mindezeknél bátrabb vállalás azonban a többi karakter karikatúraszerű ábrázolása. A képregényfigurák gonoszságához közelítő Rebecca, hű fegyverhordozója, az előléptetés reményében lojális, tutyimutyi Higgins (Jeremy Swift) vagy sok más, homlokegyenest ellenkező természetű futballista az öltözőből, egytől egyig túltolt figurák. A hátralévő részekre mégis sok aknát tartogatnak, és közel sem biztos, hogy egy-kettő nem fog robbanni.

Ezek a szituációk persze addig működnek, amíg nem hisszük el például azt, hogy a szertárosfiú találja ki a nyerő taktikát, és hogy a vezetőedző – aki maga a naivitás – még be is vallja ezt a mellette álló újságírónak.

Az Apple TV tavaly őszi indulása a Morning Show-val először a komolyabb műfajoknak adott teret, és ezt az irányt folytatta a Greyhound vagy a Jacob védelmében, de a Ted Lasso meghozta az első vígjáték sikert is.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com