Hírek Sorozat

Tévémúzeum – egy 1963-as filmmel indul az M3 csatorna december 20-án

M3 Dévényi Tibor

Játék határok nélkül M3 JSFA hagyományos közszolgálati feladatokat ellátó M1 és a gyerekeknek szóló műsorkínálattal bíró M2 mellett nemsokára megérkezik a magyar televízió új csillaga, az M3. A csatorna döntő részben az idősebbeket szólítja  meg: azokat, akinek még mindig mond valamit a Táncdalfesztivál, a Halló fiúk, halló lányok vagy a Zenebutik. Azért a fiatalabbak is találnak kedvükre valót: újra levetítik például a Játék határok nélkült és a Szomszédokat

Egy 1963-as tévéfilmmel, a Latabár Kálmán főszereplésével megtámogatott Cirkuszrevü, színészek a porondon című filmmel indul december 20-án, pénteken 18:00-kor az M3. A legújabb közszolgálati csatorna a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) archívumára épül, ezáltal a régi filmek rajongóinak kielégítése mellett egy fontos állami feladatot is ellát: digitalizálja az MTVA birtokában lévő archívum tartalmát.

A várható látnivalókról Kálomista Zsuzsanna, az M3 intendánsa, az MTVA archívumért és tartalomkereskedelmért felelős igazgatója számolt be november 27-én a sajtó munkatársainak. A már említett Cirkuszrevü eddig mindössze egyszer került adásba, a nyitóhétvégén is csupa olyan filmet láthatnak a nézők, amelyeket az első adás óta nem ismételtek meg (ezeket hívja a csatorna M3 premiernek). A december 20-i hétvégén így érkezik a Templom egere és a Romhányi József által írt Irány Mexikó!

Lesznek sorozatok és showműsorok is. Leadják például a Halló fiúk, halló lányok című műsort Antal Imre vezetésével, szilveszterkor pedig jön a Halló nénik, halló bácsik, a műsor különkiadása. Nézői kérések százai miatt vetítik újra a Játék határok nélkül c. zseniális ügyességi vetélkedőt, de megismétlik az 1966-os Táncdalfesztivált is. Azt, amelyben Kovács Kati először nyert. Lesz újra Zenebutik Juhász Előddel, Leg, leg, leg és Kapcsoltam Rózsa Györggyel. Láthatjuk, ahogy 1962-ben Kern András 14 évesen (!) megnyeri a Ki mit tudot, sőt egy interjúban megszólal Kodály Zoltán zeneszerző.

M3 Dévényi Tibor

És ezzel még nincs vége. Lesznek színházi előadások, versszavalások, archív sporfelvételek, régi Cimborák. A sorozatok közül a legendás, klasszikus, megunhatatlan Szomszédokat kezdik el ismételgetni először (január 6-tól), ezen kívül pedig lesz még Nők a pult mögött és Kórház a város szélén is.

Csak egy kérdésem van: miért nem találták ki ezt előbb?” – tette fel a sajtótájékoztatón a költői kérdést Kovács Kati. A bemutatkozáson jelen volt Dévényi Tibor, Juhász Előd és Rózsa György is – mindannyian a fiatalokat megszégyenítő elevenséggel, vidámsággal. Nem meglepő, ezen a napon a régi idők sztárjai visszakaptak egy csillanást hőskoruk dicsfényéből. Persze a rivaldafény nem volt alaptalan, hiszek a felsorolt sztárok voltak azok, akik megteremtették a televíziózást Magyarországon. Rákay Philip az MTV vezérigazgató-helyettese így fogalmazott: „[Az egykori tévésztárok] hozzátettek valamit ennek az országnak a kultúrájához, ami mellett nem lehet elmenni 2013-ban sem.”

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com