Sorozat

Öreg fejvadász nem vén fejvadász? – Boba Fett könyve

A Star Wars univerzumának legrettegettebb fejvadásza visszatért, hogy ezúttal a képernyőkön mondja el a történetét. A mandalóri mögött álló csapat egy újabb páncélos gyilkológép történetét szövi, ám ezúttal (legalábbis egyelőre) nincs internetlátványosságnak szánt cukiságbomba. Helyette van egy ikonikus, mégis keveset tárgyalt karakter, akinek új örökséget alkotnak a Boba Fett könyve (The Book of Boba Fett) című sorozatban.

Boba Fett az egyik legtökéletesebb példája a Star Wars transzmediális világépítésnek. A szűkszavú fejvadászt a vagány páncélja pillanatok alatt a film ikonikus figurái közé emelte, noha első felbukkanása nem is A Birodalom visszavágban történt, hanem a Star Wars félve felemlegetett karácsonyi különkiadásában, rajzfilmes formában. A gonosztevő életútját könyvek és képregények bővítették tovább, időnként egymásnak ellentmondva, ami a sokszerzős Kibővített Univerzumban gyakori jelenség volt. George Lucas aztán az előzményfilmekkel a feje tetejére állította a figurát azzal, hogy a köztársasági klónhadsereggel hozta rokonságba.

Minden megváltozott, amikor a Disney hozzájutott a Star Warshoz!

Az addig hellyel-közel kanonikusnak tekinthető történetek a kukában landoltak, ami Boba Fett történelmét is három filmre redukálta. Noha a regényekben megannyi fontos kalandja volt (még a Solo-Organa házaspár egyik gyermekének is mestere lett), a tiszta lappal induló filmekben újra sokadlagos mellékszereplővé vált. Egészen A mandalóri második évadáig.

Aki követte az újfent kialakuló kibővített univerzumot, az az Utóhatás-regényekben találkozhatott már Cobb Vanthtel, aki a Tatuinon ráakadt a jellegzetes mandalori páncélra, mintegy előrevetítve Boba visszatérésének lehetőségét. Vanth később A mandalóriban is bemutatkozott Timothy Olyphant alakításában, és vele egy epizódban Temuera Morrison is megjelent, hogy nemsokkal később visszakövetelje a páncélzatot.

Boba Fett vendégszereplése ugródeszka volt ahhoz, hogy megkapja a saját sorozatát. Sorozatát, mert a Solo: Egy Star Wars történet langymeleg fogadtatása óta a Disney eltávolodott a mozis előzményfilmek gondolatától. Sőt, maguk a filmek is erősen parkolópályára kerültek, a közeljövőben csakis Disney+-sorozatok göngyölítik tovább a Star Wars történetét. A stratégiaváltásnak köszönhetően az egy időben Michael B. Jordan-nel pletykált Boba Fett-filmnek is búcsút inthettünk, ami viszont megadta a lehetőséget a Jango Fettet alakító Morrisonnak, hogy Boba szerepében is tündököljön.

Az új sorozat ott veszi fel a fonalat, ahol Boba Fettet és újdonsült társát, Fennec Shandet legutoljára láttuk: Jabba birodalmának romjain. A hutt gengszter egykor rettegett szervezete azonban nincs fényes állapotban, ezzel Boba is hamar szembesül. Csupán azért, mert felült egy csicsás óriásszékre, még nem fognak behódolni neki, sőt, sokan nem nézik jó szemmel a felbukkanását.

A Boba Fett könyve nem indul el egyből előre.

A pilot a fejvadász múltján tátongó lyukak betömésére vállalkozik – például megválaszolja a sarlacc túlélésének évtizedes kérdését is. Nem lehet még megállapítani, hogy pontosan miféle történetet akar elmesélni a sorozat, ami miatt egyelőre nehezen behatárolható ez a vállalkozás. A visszaemlékező jelenetek (amelyeknek még egyértelműen nem értünk a végére) a westernekből merítenek, míg a jelenbéli szál már inkább a gengszterfilmek bűnszervezet-alapozó elemeit mutatja.

A pilotot rendező Robert Rodriguez nem készült olyan akcióorgiával, mint amivel Boba Fettet is újra bemutatta A mandalóri közönségének. A meglepően lövöldözésmentes nyitány azonban kis lépésekben ismét tágít a Star Wars univerzumán – ehhez Jon Favreau-ék már jól értenek. Az események kicsit hozzátesznek eddigi ismereteinkhez, és persze a rajongóknak szóló kikacsintások sem maradhatnak el.

Mivel a Boba Fett könyve mögött ugyanaz a The Mandalorian stábja áll, azt körülbelül belőhetjük, mire számítsunk. A külsőségek terén panaszra nem lehet okunk: praktikus és speciális effektek keverékével tárják elénk a messzi-messzi galaxist, a képek alá pedig Ludwig Göransson ismét olyan dallamokat szerzett, amelyek a westernes gyökerekből merítenek a csilingelő fanfárok helyett.

A sorozat legnagyobb kérdése egyelőre az, hogy sikerül-e kielégítően újradefiniálnia Boba Fett karakterét.

Azt a karaktert, amit egyrészt alig ismer a moziba járó, hiszen pár mondata volt csak a vásznon, és ami másrészt alaposan fel lett már építve megannyi regény oldalain egy másik rajongótábornak. A folytatástrilógia belebukott ebbe a mutatványba, hiszen az új Luke Skywalker vagy Han Solo nem nyerte el a közönség tetszését.

A Boba Fett könyve másként építi fel a Boba Fettjét, mint a korábban nagy népszerűségre szert tevő regények (melyek közül A fejvadász háborúk-trilógia talán a leghíresebb). Az új éra marcona fejvadásza nem legyőzhetetlen és kikezdhetetlen masina, hanem sérülékeny, rémálmokkal küzdő ember a sisak alatt.

A humanizáló kísérletek becsülendőek, bár az még kérdőjeles, hogy mennyire találnak be a híresen kielégíthetetlen rajongóknál

– különösen, ha ezeket megtoldják a tipikusan disney-s egysoros poénkodással.

Lényegi újszerűséget azonban jó eséllyel kár várni ettől a sorozattól is. A Disney-re eleve nem volt jellemző a bátorság, ha a Star Warsról volt szó, hiszen Az ébredő Erőben is a már ismert paneleket és szereplőket vitték vászonra. A némi újítással próbálkozó Az utolsó Jedik után pedig hipertérsebességgel kapcsoltak hátramenetbe. A különféle alkotók egyre mélyebbre ástak a legnosztalgikusabbnak számító birodalmi érában a régi rajongók kedvéért, a fiatalabb nézőket pedig A klónok háborúja folytatásával próbálták lekenyerezni. A The Mandalorian ilyen viszonyok között még egész frissnek hatott. Az óvatosan táguló univerzum azonban annak a második évadjára is újra összerándult, hiszen más, bejáratott szereplők felvezetőjévé egyszerűsödött.

Ahhoz kétség sem fér, hogy a Boba Fett könyve megtalálja a közönségét. Akár azért, mert ez is sikeresen lovagolja meg a nosztalgiát, akár azért, mert A mandalóri minden pozitívumát magán hordozza. És habár a tartalom tekintetében nincs egyelőre elég kapaszkodónk, az alkotók fan service-re való hajlandóságát már ismerjük – remélhetőleg ez nem fog annyira rátelepedni, mint az emlegetett testvérsorozat második évadára, amely a sok kikacsintástól önálló történetként alig tudott érvényesülni.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
1 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!