Sorozat

Felnőtt gyerekek és gyerekfelnőttek – The Cool Kids és Single Parents

Ezen a héten is két új baráti kör költözött be a tévénézőkhöz a The Cool Kids és a Single Parents című két új sitcommal. Kérdés, hogy mennyire látjuk őket szívesen.

Posztmodern család liberális megközelítéséről már évek óta tanúskodó Modern Család mellé egy, már régről ismert verzió, a csonka család mutatkozik be a Single Parents első epizódjában. Megbizonyosodhatunk róla, hogy az sem maradt a régi. Hiszen egyre többen vannak, statisztikák is mutatják, tízből öt házasság szétesik. Tehát mondhatjuk, hogy szinte már norma. Vagy mégsem?

A sorozat azt próbálja bemutatni, hogy itt is vannak fokozatok. Az egyik főszereplője, Will (Taran Killam) egyedülálló apukaként viszi kislányát az iskola első napján, ahol egy csapat szintén egyedülálló szülőkből álló baráti kör elborzadva nézi, hogy Will egész életét annak szenteli, hogy a gyermeke élete tökéletes legyen. A tapasztalt szingli-szülő csapat pedig elhatározza, hogy segít neki kilábadozni ebből az „örvényből”.

Fotó: ABC/F. Scott Schafer

Az ötlet maga nem is lenne rossz. A fogaim azonban már az első pár másodpercnél összeszorultak, amikor olyan mondatokat hallottam kijönni a gyerekek szájából, amit nyilvánvalóan soha nem mondanának. Ráadásul később kiderült, hogy ezek a gyerekek már mind felnőtt tudatossággal és egyéniséggel rendelkeznek.

A szülők pedig olyan sablonosak, mint egy pálcika ember. A keménylegény stake-zabáló, öltönyös üzletember, akinél a kemény külső lágy belsőt takar. A szexi szingli anyuka, aki mindig mindent jobban tud. A húszéves kisbabát nevelő, aki görcsösen ragaszkodik az identitásához, és kenguruval áll sorba a legújabb tornacipő megvásárlásáért, ahol a haverjai cikizik.

Willt pedig meg kell menteni, hiszen a tudata összeolvadt a gyermekével. Ő az a karakter, akit elborzadva néztünk nő verzióban a Szex és New York első évadában, amikor Carrie és társai konformizálódott bulipajtásukat látogatják meg a kertvárosban.

A sorozat karikatúrák tárháza. Anélkül, hogy tisztába lennének azzal, hogy valóban karikatúrák.

Valahogy erőtlennek tűnik az epizód, de elképzelhető, hogy azért, mert nincs benne történet. A teljes húsz perc a karakterek bemutatásával telt el mindennemű érdemleges esemény nélkül. Remélhetőleg a későbbi részekre ez már nem lesz igaz.

A The Cool Kids ezzel szemben képes a cselekményen keresztül bemutatni karaktereit. Már maga az induló helyszín is izgalmas: egy idősek otthonában találkozunk három öregúrral, Hankkel (David Alan Grier), Charlie-val (Martin Mull) és Siddel (Leslie Jordan), akik a barátjuk halála után az üres székének sorsáról tárgyalnak, amikor is egy nő, Margaret (Vicky Lawrence) kérdés nélkül elfoglalja.

A konfliktusból hajmeresztő szituációk születnek, amelyek, be kell vallanom, igen viccesek attól, hogy nem fiatalokkal, hanem idős emberekkel történnek. A Grace and Frankie tabudöntögető sorozata is arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugdíjas évek nem olyan tragikusak és unalmasak, mint amennyire elképzeljük.

A The Cool Kids pedig erre tromfol rá, bár azt be kell vallani, hogy a színészi teljesítmény igen gyenge. De tény, hogy az ebbe a kategóriába tartozó sitcomok nem is a parádés alakításokról híresek. Mondhatnám, hozza azt, ami elvárható,

szórakoztató és kedves, akár az Öreglányok voltak.

A tény, hogy idősekről van szó valószínűleg a későbbiekben magához is vonz olyan életszagú helyzeteket, amelyek színesebbé tehetik a szokásos helyzetkomikumot.

Az érdekes ezen két pilotban az, hogy a Single Parents a sitcom huszonegyedik századi gyors ritmusú, hirtelen vágásokkal teli stílussal dolgozik, újat akar mutatni, mégis borzasztóan elcsúszik. Miközben a The Cool Kids a klasszikus, nyolcvanas években kialakult formát használja, mégis jobban működik.

Márki Zsófia

Márki Zsófia a PPKE irodalomtudományi doktori iskola hallgatója, kutatási területe az adaptáció-elmélet, ami kiterjed irodalomra, filmekre és mítoszokra is. Kedveli az animációs filmeket, a sci-fi és fantasy zsáner is közel áll hozzá, valamint az obskúrus, kísérleti művek mind a vizuális művészetekben, mind a zene területén.