Sorozat

Gyilkolt, pedig ott sem volt – The Girl from Plainville

2014 nyarán a 18 éves Conrad Roy öngyilkosságot követett el. Az eset óriási port kavart, mivel barátnője, Michelle Carter vette rá a fiút, hogy vessen véget az életének – ráadásul sms-eken keresztül. Az igaz történetből készült The Girl from Plainville kifogástalan színészi alakításokkal és vérfagyasztó hitelességgel tárja elénk a precedens nélküli ügy abszurditását, tragédiáját és ellentmondásait.

A cikk a sorozat első három epizódja alapján készült.

A Hulura készült true crime sorozat alapjául szolgáló eset több szempontból megrázó és – bármilyen kegyetlen is ilyet mondani – izgalmas. Michelle Carter és Conrad Roy olyanok voltak, akár egy modern Rómeó és Júlia páros. Bár alig egyórányira laktak egymástól, a két év során, amíg együtt voltak, mindössze nagyjából ötször találkoztak. Üzenetváltásaik viszont többezerre rúgnak. Mindketten mentális problémákkal küzdöttek, érzelmileg rettentően instabilak voltak, és egyiküktől sem álltak távol az öngyilkos gondolatok. Ezekről írásban többször is beszéltek egymással. Titkos, szinte kizárólag online formában működő kapcsolatuk mindkettejükre pusztítóan hatott, mígnem Conrad meg is ölte magát. Ebben pedig óriási szerepe volt Michelle-nek, aki egyre erőszakosabban biztatta a fiút, hogy cselekedjen.

Conrad Roy halála az amerikai jogrendszer egyik legmegosztóbb, legvitatottabb ügyévé vált, ugyanis precedens értékű, azaz sosem volt még példa ilyen vagy ehhez hasonló esetre ezelőtt. Miután a fiú holttestét megtalálták, egyértelműnek tűnt, hogy öngyilkosság történt. Az ügyön dolgozó egyik nyomozó viszont mélyebbre ásott, és gyanakodni kezdett a barátnőre. Innen kezd különösen érdekessé válni az ügy: amint kiderült, milyen óriási szerepe volt Michelle-nek a fiú halálában, az öngyilkossági esetet elkezdték gyilkossági esetként kezelni. Gondatlanságból elkövetett emberöléssel is megvádolták, illetve, bár az öngyilkosság nem bűncselekmény, az öngyilkosságban való közreműködés már az. Ugyanakkor mindegyik esetben ott van egy olyan, ezelőtt még soha fel sem merült körülmény, amely zavarossá teszi a képet:

a vádlott jelen sem volt a gyilkosság idejében és helyszínén. Lehet-e mégis gyilkosnak tekinteni?

A The Girl From Plainville nem csak azok számára lehet igazi csemege, akiket lázba hoznak a true crime sztorik, de jogi szemszögből is elképesztően lebilincselő történettel van dolgunk. Nem véletlen, hogy az esetről készült már egy kétrészes dokuentumfilm is az HBO-ra Szeretlek, most halj meg (I Love You, Now Die) címmel. Ennek első része főként Conrad családjának tragédiáját és bűntudatát mutatja be, valamint a fiú mentális állapotát, szociális fóbiáját és depresszióját. Conrad (a sorozatban Colton Ryan alakításában) szerető és gondoskodó családban nőtt fel idilli gyerekkorral és különösebb nehézségek nélkül. Amint a fiú a depresszió egyre súlyosbodó tüneteit kezdte mutatni, szülei azonnal pszichiáterhez és orvosokhoz járatták, de a helyzet így sem javult. Ekkor került képbe a szintén depresszióra hajlamos Michelle, akivel két éven keresztül zajlott toxikus, egymást és saját magukat is egyre mélyebbre taszító kapcsolatuk.  

Ugyan a The Girl from Plainville is érinti és korrektül bemutatja ezeket a kérdéseket, de legfőbb erénye az, ahogyan fokozatosan felépíti és bemutatja Michelle Carter karakterét. A lány személyisége ugyanis olyannyira összetett, nehezen kiismerhető és árnyalt Elle Fanning alakításában, hogy leesik az állunk tőle. Kifogástalanul alakítja az egyik pillanatban mélyen gyászoló, depressziós exbarátnőt, hogy aztán a következőben egy sokkolóan érzékelten, felszínes tinivé váljon, aki mintha csak megjátszaná a gyászt, és abban is elbizonytalanodjunk, hogy vannak-e valódi érzései. Erre egy húsbavágóan kínos példa az a jelenet, mikor (mű)könnyek között, fájdalmat erőltetve az arcára idéz a Glee-ből. Vagy mikor a Conrad számára szervezett jótékonysági baseball meccsen úgy viselkedik, mint egy hiperaktív menyasszony a saját esküvőjén: mindenkinek mosolyogva integet, nem készülhet el úgy fotó, hogy ő ne szerepeljen rajta.

Bizarr látni, ahogyan lubickol a barátja elvesztése miatt kapott figyelemben, amit mindenáron, hisztérikusan népszerűséggé akar formálni.

Ezzel éles kontrasztban van Conrad összetört anyja és legjobb barátja, akik őszinte, csendes gyászukon keresztül teljes értetlenségben nézik végig Michelle viselkedését.

A The Girl from Plainville az első három rész során végig kétségek között tart, remekül felépítve Michelle kiismerhetetlen személyiségét és motivációit. Nem lehet eldönteni, hogy a lány egy manipulatív pszichopata vagy valaki, akit sajnálnunk kéne, hiszen saját mentális problémái és gyógyszeres kezelései miatt nincs ítélőképessége, esetleg egyenesen beszámíthatatlan. Elle Fanning elviszi a hátán a szériát. A több mint ígéretes kezdet után csak még jobban várhatjuk a bírósági tárgyalásokról és a végső ítéletről szóló jeleneteket. Ha a széria tartja a megkezdett színvonalat, egészen biztosan izzasztó epizódokra számíthatunk.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com