Sorozat

Ez ellen semmi nem véd – Halálzóna

A National Geographic legújabb játékfilm-sorozata, a Halálzóna (The Hot Zone) az 1989-es krízist mutatja be, az ebola vírus első felbukkanását az Egyesült Államokban.

Richard Preston idehaza is megjelent Halálzóna (The Hot Zone) című dokumentumregénye hatalmas sikert aratott megjelenése idején, és bár többször szóba került a megfilmesítése, a mozi sosem készült el. Valószínűleg a szintén egy hasonlóan halálos járványt bemutató, Dustin Hoffman főszereplésével készült Vírus bukása után nem is annyira forszírozta senki a dolgot, de végül is nem számít, hiszen sajnos ez nem az a könyv, ami aktualitását vesztette volna.

Az ebola a mai napig újra meg újra felüti a fejét, hatalmas pusztítást hagyva maga mögött.

A NetGeo pedig tökéletes platform egy ilyen történetnek. A csatorna mostanra már azt is bebizonyította, hogy nemcsak a dokumentumfilmek, de a játékfilmes sorozatok terén is tud színvonalasat alkotni – lásd az első évadjában Einstein, a másodikban pedig Picasso életét bemutató Géniusz. A csatorna most sem bízta a véletlenre. A The Hot Zone főszerepére leszerződtették a háromszoros Emmy-díjas Julianna Marguliest, az első részek rendezésével pedig Michael Uppendahlt bízták meg, aki olyan sorozatok epizódjait dirigálta, mint a Fargo vagy a Mad Men.

Preston könyve és persze maga a sorozat is az 1989-ben, a Virginia államban található Reston városában történt tragikus incidens történetét mutatja be. A helyi kutatóintézetben ismeretlen betegség kezdte el tizedelni a kísérleti célokra tartott majmokat. A dolognak eleinte nem tulajdonítottak nagy jelentőséget. A labor dolgozói ahogy kell, mintákat küldtek a hadsereghez tartozó járványügyi intézetnek, ahol szintén rutineljárást alkalmaztak. Ám Dr. Nancy Jaax (Margulies) nem elégedett meg ennyivel, és számos szabályt áthágva bizonyította,

a világ legfélelmetesebb vírusa Amerikába érkezett.

A sorozat valójában nem vállal sokat, azt viszont maradéktalanul teljesíti. Értem ezalatt azt, hogy nincs semmi nagy reveláció, nincs nagy formai bravúr, de a feszültségteremtés az jeles. Ne feledjük, ez az első nagy AIDS-járvány időszaka, amikor az amerikaiak már amúgy is rettegésben élnek egy láthatatlan ellenségtől, amit a sorozat szépen ki is használ. Háttérnek pedig megismerteti a ’89-es esetnél is tevékenyen résztvevő Wade Carter (Liam Cunningham) történetét, aki a hetvenes években már találkozott egyszer az ebola-járvánnyal Zairében.

Pontosan ezek azok a dolgok, amelyektől NatGeo-kompatibilissé válik a sorozat, hogy rengeteg ismeretet ad át, miközben végig üresjárat nélkül pörgeti az eseményeket. Ez persze kevés teret enged annak, hogy a karakterek igazán kibontakozzanak vagy hogy az eseménysorba túl sok személyes dráma ékelődjék, de valószínűleg a nézők nem is ezt várják. Amit viszont várnak, azt megkapják:

alapos és véres bemutatását egy olyan járványnak, amelyet a betegek 90%-a nem él túl.

Félelmetesen hangzik, és a sorozat át is adja ezt a feszültséget, miközben megismerteti azon emberek munkáját, akik meg tudják fékezni ezt az egészet.

Hazánkban a sorozatot Halálzóna címmel október 13-tól vasárnaponként dupla epizódokkal vetíti a National Geographic.

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com