Sorozat

Dumából nincs hiány – The Marvelous Mrs. Maisel

1958-ban ritkán érvényesültek a New York-i színpadokon a tradicionális zsidó családanyák. A Szívek szállodája alkotói mégis hitelessé tudják tenni ezt a helyzetet. Itt a The Marvelous Mrs. Maisel és a stand up komikusok hajnala.

Bár egyértelmű bizonyítékom nincsen rá, de valószínűleg az 1950-es évek végén nem léteztek még női stand up komikusok, szóval a The Marvelous Mrs Maisel mindenképpen egy gondolatkísérlettel felérő fikció, nagyjából valós alapokon. A Mad Men – Reklámőrültek óta tuti recept a ’60-as évek New York-ja, de talán azért is, mert ebben az időszakban kezdett felemelkedni az amerikai televíziózás.

Ebben a hőskorban él Miriam „Midge” Maisel (Rachel Brosnahan), aki jó háziasszony módjára nem csak két gyermeküket neveli, de férjét is támogatja elképzeléseiben. Az unalmas üzletemberlét helyett, a ma már jól menő manhattani családapa, Joel (Michael Zegen) inkább a színpadon szeretné álmait megvalósítani. A kis belvárosi pincehelyiség – mint az önjelölt stand up humoristák központja – látott már egy s mást, ha dumáról van szó.

Hamar kiderül azonban, hogy az asszonynak jobban pörög a nyelve, ez azonban nem várt reakcióat hozhat egy hagyományaira oly büszke zsidó családban,

éppenséggel a nagy zsidó ünnep, Jom kippur előestéjén.

Dumában nincs hiány úgy általában az egész pilotban, ami persze nem meglepő. A The Marvelous Mrs. Maisel producere ugyanis az az Amy Sherman-Palladino, aki a sokak kedvencének számító Szívek szállodáját is jegyzi, ráadásul ismét férjével, Daniel Palladinóval együtt dolgoztak a megvalósításon. A jó duma persze csak félsiker, kell hozzá egy főszereplő, aki Alexis Bledelhez és Lauren Grahamhez hasonlóan bírja a tempót. Rachel Brosnahan idehaza kevéssé ismert főszereplőként ugrott a sorozat közepébe: ő alakította a Kártyavár (House of Cards) jobb sorsra érdemes prostituáltját, illetve volt egy kisebb szerepe Joachim Trier norvég rendező első angol nyelvű filmjében.

The Marvelous Mrs. Maisel

De nem csak a színészválasztás, hanem a jól megrajzolt főszereplő karakter is hozzátesz a pilot sikeréhez. Midge egyszerre hithű zsidó asszony, aki napi bevásárlásai és szokásos körútjai alkalmával mindenkinek tartogat egy-egy jó szót. Közben viszont ízig-vérig modern nő: vicces, intelligens és színpadra termett mind belső és külső tulajdonságai alapján. Ez utóbbit bizonyítandó például évek óta minden nap centivel méri minden körfogatát.

Midge-et az sem töri össze, hogy a pilot végén kiderül: férje megcsalja őt a titkárnővel, Penny Pannel (jaj, micsoda klisé). Persze nyilván a dramaturgiai okok miatt történhet mindez – kell egy cliffhanger az első rész végére -, de még ez is segít a karakterábrázolásban. Amíg Joelnél nincs szürkébb és unalmasabb figura, addig felesége – a csiszolatlan gyémánt – félrészegen feltápászkodva a színpadra is saját magát tudja adni.

Az Amazon saját gyártotta és forgalmazta sorozat pilotját még márciusban jelentette meg, hogy aztán november végén mutasson további 7 epizódot az összesen 11 részes 1. évadból. A The Marvelous Mrs. Maisel sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy több rész nézői reakciója előtt, már áprilisban bekérték a 2. évad gyártását. Akiknek tehát egyszer már bejött a kétgyerekes családanya nyelvének pörgése, annak lesz még további szórakozása.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya