Sorozat

Dumából nincs hiány – The Marvelous Mrs. Maisel

1958-ban ritkán érvényesültek a New York-i színpadokon a tradicionális zsidó családanyák. A Szívek szállodája alkotói mégis hitelessé tudják tenni ezt a helyzetet. Itt a The Marvelous Mrs. Maisel és a stand up komikusok hajnala.

Bár egyértelmű bizonyítékom nincsen rá, de valószínűleg az 1950-es évek végén nem léteztek még női stand up komikusok, szóval a The Marvelous Mrs Maisel mindenképpen egy gondolatkísérlettel felérő fikció, nagyjából valós alapokon. A Mad Men – Reklámőrültek óta tuti recept a ’60-as évek New York-ja, de talán azért is, mert ebben az időszakban kezdett felemelkedni az amerikai televíziózás.

Ebben a hőskorban él Miriam „Midge” Maisel (Rachel Brosnahan), aki jó háziasszony módjára nem csak két gyermeküket neveli, de férjét is támogatja elképzeléseiben. Az unalmas üzletemberlét helyett, a ma már jól menő manhattani családapa, Joel (Michael Zegen) inkább a színpadon szeretné álmait megvalósítani. A kis belvárosi pincehelyiség – mint az önjelölt stand up humoristák központja – látott már egy s mást, ha dumáról van szó.

Hamar kiderül azonban, hogy az asszonynak jobban pörög a nyelve, ez azonban nem várt reakcióat hozhat egy hagyományaira oly büszke zsidó családban,

éppenséggel a nagy zsidó ünnep, Jom kippur előestéjén.

Dumában nincs hiány úgy általában az egész pilotban, ami persze nem meglepő. A The Marvelous Mrs. Maisel producere ugyanis az az Amy Sherman-Palladino, aki a sokak kedvencének számító Szívek szállodáját is jegyzi, ráadásul ismét férjével, Daniel Palladinóval együtt dolgoztak a megvalósításon. A jó duma persze csak félsiker, kell hozzá egy főszereplő, aki Alexis Bledelhez és Lauren Grahamhez hasonlóan bírja a tempót. Rachel Brosnahan idehaza kevéssé ismert főszereplőként ugrott a sorozat közepébe: ő alakította a Kártyavár (House of Cards) jobb sorsra érdemes prostituáltját, illetve volt egy kisebb szerepe Joachim Trier norvég rendező első angol nyelvű filmjében.

The Marvelous Mrs. Maisel

De nem csak a színészválasztás, hanem a jól megrajzolt főszereplő karakter is hozzátesz a pilot sikeréhez. Midge egyszerre hithű zsidó asszony, aki napi bevásárlásai és szokásos körútjai alkalmával mindenkinek tartogat egy-egy jó szót. Közben viszont ízig-vérig modern nő: vicces, intelligens és színpadra termett mind belső és külső tulajdonságai alapján. Ez utóbbit bizonyítandó például évek óta minden nap centivel méri minden körfogatát.

Midge-et az sem töri össze, hogy a pilot végén kiderül: férje megcsalja őt a titkárnővel, Penny Pannel (jaj, micsoda klisé). Persze nyilván a dramaturgiai okok miatt történhet mindez – kell egy cliffhanger az első rész végére -, de még ez is segít a karakterábrázolásban. Amíg Joelnél nincs szürkébb és unalmasabb figura, addig felesége – a csiszolatlan gyémánt – félrészegen feltápászkodva a színpadra is saját magát tudja adni.

Az Amazon saját gyártotta és forgalmazta sorozat pilotját még márciusban jelentette meg, hogy aztán november végén mutasson további 7 epizódot az összesen 11 részes 1. évadból. A The Marvelous Mrs. Maisel sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy több rész nézői reakciója előtt, már áprilisban bekérték a 2. évad gyártását. Akiknek tehát egyszer már bejött a kétgyerekes családanya nyelvének pörgése, annak lesz még további szórakozása.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com