Sorozat

Nem vénnek való ügynök – The Old Man

jeff bridges

Jeff Bridges időskorában is igazi keménylegény. A daganatos betegségből és COVID-ból felépült színész az FX új sorozatában igyekszik túlélni CIA-t és merénylőt egyaránt. Nyugdíjas Jason Bourne született volna a The Old Man képében?

Dan Chase (Jeff Bridges) visszavonult CIA ügynökként, megözvegyülve tengeti nyugdíjas éveit két kutyája társaságában. Viszonylagos nyugalmát azonban rejtélyes események sorozata borítja fel, melyek miatt menekülni kénszerül otthonából. A sors Zoe McDonaldhoz (Amy Brenneman) vezeti, akitől a férfi szobát bérel, és aki társává válik a nem mindennapi kalandban. A kémelhárítás vezetője, Harold Harper (John Lithgow) viszont úgy véli, Chase múltja nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ezért igyekszik kiiktatni a korosodó ex-ügynököt. Mindezt persze Chase sem nézi ölbe tett kézzel, így nyomasztó és feszült hajsza kezdetét.

Thomas Perry regényéből Jonathan E. Steinberg és Robert Levine készített sorozatot, mely sok tekintetben teljesen szemben áll hasonszőrű rokonaival, legalábbis az eddig megjelent első két epizód alapján. A legtöbb akciófilm mintha nem venne tudomást arról, hogy az életkor előre haladtával a főhős fizikai képességei is egyre jobban behatároltak. Erre kiváló példát szolgáltatnak Liam Neeson filmremekei, aki 20 éveseket megszégyenítő frissességgel is képes százakat megölni, ráadásul teljesen egyedül, dacolva a fizika törvényeivel. Legalábbis látszólag. Ahhoz, hogy az idős színész esetlegesen darabos mozgását elrejtsék, jelentős túlórázásra van szükség a vágószobában, a kamerát pedig össze-vissza rángatja az operatőr. Az eredmény viszont sokszor nevetséges, nehezen hihető és teljesen felesleges.

A The Old Man alkotói viszont nem túlkoros Jason Bourne-t vagy egy újabb Liam Neeson típusú szuperhőst akartak faragni Jeff Bridgesből,

aki ráadásul a közelmúltban daganatos betegséggel és COVID-fertőzéssel is meg kellett, hogy küzdjön (emiatt sokszor állni is alig bírt a forgatásokon). A széria sokkal inkább a feszültségkeltésre és a nyomasztó légkörre épít, és bizony bemutatja azt is, hogy az öregedés igenis megkeserítheti a legkeményebb ügynökök életét is. Chase karaktere az akció jelentekben nem csak az ellenséggel, de testi korlátaival is küszködik, sajgó ízületei roppanását szinte mi magunk is érezzük.

Bridges ugyan most sem villant állejtős színészi alakítást, viszont a rábízott feladatot teljes odaadással végzi el. Nem elpusztíthatatlan terminátor, hanem egy meggyötört öregember, akit igenis kísért a múlt szakmai és magánéleti téren egyaránt. A sorozat legnyomasztóbb részei minden bizonnyal azok, melyben beteg felesége emléke kísérti őt, és ez valóban lidércnyomásos hangulatot kölcsönöz a produkciónak. Ez igaz John Lithgow karakterére is, így a The Old Man lényegében két idősödő veterán csatájává válik.

Aki a Bourne-filmek akciójeleneteit szeretné viszont látni, a kezdeti két epizód csalódást fog okozni. Bár valószínűleg a későbbi részekben jobban fel fog pörögni az adrenalin, a The Old Man inkább karakter- és atmoszféradráma. A jelenbéli történésekhez érdekes adalékot adnak a lassan kibontakozó múltbéli flashbackekek. Ezekben a jelenetekben ráadásul mintha csak a fiatal Bridges-t látnánk viszont, akit Bill Heck kelt életre teljes hitelességgel.

A széria már rögtön az első két epizódban tartogat pár igazán meglepő fordulatot,

mely után bizony tényleg tátva marad az ember szája. Mindenféle spoiler nélkül annyi elmondható, hogy az írók és a vágó ügyesen játszanak el a főhős előtt álló lehetőségekkel és azok lehetséges kimeneteleivel, ami valóban kiszámíthatatlan pillanatokat eredményez.

Az első két epizód alapján tehát ugyan nem váltja meg a világot a The Old Man, a benne rejlő potenciál azonban mindenképpen figyelmet érdemel. Bridges hőse viszont csakis akkor működhet a folytatásokban is, ha végig megőrzi esendő emberi mivoltát, és életkorának megfelelő fizikai és szellemi képességeit. Érdekes kérdés továbbá az, hogy vajon mennyire mélyül el a széria egy mélyebb, politikai üzenetben. Az írók e tekintetben nem találták fel a spanyolviaszt és tulajdonképpen a Rambo első részének alapvetését láthatjuk: a rendszerből kikerült katona többé nem ellátásra szoruló veterán, hanem társadalmi, politikai és nemzetbiztonsági tehertétel.

https://www.youtube.com/watch?v=LL2lhM_kDPM

Azonban ennek az ezerszer elmondott üzenetnek is vannak olyan árnyalatai, melyeket a The Old Man képes lehet új szemszögből, realisztikusabb formában bemutatni. Szintén érdekes kérdés az amerikai titkosszolgálatok beavatkozása más országok ügyeibe. Chase a szovjetek ellen harcolt az afgánok oldalán a ’80-as években, és ami még menő volt a Rambo III. idejében, az igencsak kellemetlen a 2001-es terrormerényletek és az amerikai csapatok kivonulása utáni korszakban. A sorozat ezen a vonalon is meglepően kritikus hangot ütött meg az eddigi két epizódban.

A hidegháborús légkör még tartogat magában bőven lehetőségeket, melyek azonban fájóan aktuálisnak hatnak az orosz-ukrán háború árnyékában.

Az összesen hét részes első évad nyitánya után tehát minden okunk megvan a bizakodásra (már úton a második évad), de a kételkedésre is, hiszen ezt az atmoszférát igen nehéz hosszú ideig fenntartani. Jeff Bridgesnek viszont további hosszú életet és jó egészséget kívánunk és reméljük, hogy a jövőben messze elkerüli őt minden kórság.

Gueth Ádám

Gueth Ádám 2017-ben csatlakozott a Filmtekercshez. Mióta 5-6 évesen először látta a Jurassic Parkot, vonzza a filmek világa. 2016-ban a Károli Gáspár Református Egyetem történelem szakán szerzett mesterdiplomát. Később, 2020-ban az ELTE BTK Szabadbölcsészetének filmtudomány szakirányán szerzett BA oklevelet. Főállásban dolgozik egy helyi lapnál, mellette pedig több filmes portál és blog állandó és vendégszerzője. Elsősorban a történelmi, a háborús és a science-fiction műfaj érdekli, szívesen elemzi történelmi filmek valós hátterét és igazságtartalmát. Kedvenc rendezői között találhatjuk Steven Spielberget, Ridley Scottot, Quentin Tarantinot és Stanley Kubrickot.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com