Sorozat

Természetfeletti katasztrófák – The Order

Bosszú, mágia, egy rejtélyes egyetem, egy titkos rend és egyre több hulla. Ezt kínálja a The Order műfaji kavalkádja.

A Ghost Wars alkotóitól – ha választanom lehetne, se tudnék rosszabb ajánlólevelet ennél. A SyFy 2017 őszén indult sorozatáról anno azt írtam, hogy klisé klisé hátán, de a horrorrajongók tehetnek egy próbát vele. Nos, hogy elébe menjek a dolognak, a The Order kapcsán ezt ugyan nem, de valami nagyon hasonlót tudnék írni:

műfaj műfaj hátán, amit annál kevésbé fogsz élvezni, minél közelebb vagy a huszonöthöz. Ha pedig elmúltál, szinte esélytelen…

Igen, a Netflix új sorozata hamar belövi a célközönségét. Az ábrándos tekintetű, már az első látásra is kívülálló Jack (Jake Manley, aki az iZombie vagy a Heroes Reborn mellékszereplőjeként lehet ismerős) az édesanyja sírjánál bontja ki az egyetemtől kapott levelét. A válasz elutasító, ám egy kis varázslat az ugyanekkor a fiúról vitázó professzor asszonytól, és már változnak is a betűk. Jack felvételt nyert, és hamarosan az is kiderül, hogy nem csak a tanárnőnek fontos a fiú jelenléte. Nem, Jack tudja, hogy az egyetemen működő titkos társaság lehet a kulcs, hogy megbosszulja anyja halálát. Aztán a dolgok később sem alakulnak zökkenőmentesen, hisz alig telik el egy-két nap, és a kampuszon már két haláleset is történik.

Harry Potter találkozása Sabrinával, a tiniboszorkánnyal, no meg a Farkasbőrben és a Hazug csajok társasága bizonyos elemeivel. De a Netflixről lévén szó, a Stranger Things hatást se felejtsük ki a felsorolásból. Van itt minden, amivel misztikussá lehetett tenni egy alapvetően a tinidrámák eszköztárával dolgozó szériát. Mert persze rögtön megjelenik egy lány, akinek nagy és erős pasija van. A titkos összekacsintások, féltékenység, macsó vircsaft és a műfaj többi kelléke is felvonul, vagyis

tényleg csak a néhány hulla és a mágia miatt lesz a The Orderből Tuti gimi helyett ifjúsági horror.

De félreértés ne essék, ez egyáltalán nem baj. Sokszor bebizonyosodott, hogy ennek műfajnak van létjogosultsága, amit lehet jól is csinálni. A probléma ott kezdődik, hogy az alkotóknak fogalmuk sem volt, mit kezdjenek vele. Ott van például az alkohol mint tiltott dolog, amivel lázadni lehet. Minden tinisorozatban megjelenik, ez csak természetes. Ellenben a The Order szereplői – akik egyértelműen a törvényes korhatár alatt vannak – simán beülnek egy kocsmába, hogy egy sör mellett beszélgessenek. Nem egyszer, hanem legalább négyszer az ötven perc alatt.

Képek: Netflix

És ezzel most nem álszent szeretnék lenni, mert nyilvánvaló hülyeség az amerikai 21 éves limit. Nem, a probléma azzal van, hogy a készítőknek csak ennyit jelentett, hogy kábeltévén vagy a Netflixen több mindent lehet. Például adhattak volna súlyt a karaktereknek, esetleg elmélyíthették volna a drámát, netalántán felvethettek volna néhány értelmes kérdést. De ha nem, akkor legalább kialakíthattak volna valami egyedi stílust. Ezeket azonban hiába keressük, és ez a legnagyobb baj: bimbózó romantika, egy trehányul kezelt rejtély, egy szörny és néhány korsó sör – ennyi a The Order.

Avatar

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya