Sorozat

Komolyan komolytalan – The Tick (pilotkritika)

Minden idők egyik legkedveltebb parodisztikus képregényhőse, a The Tick újabb adaptációt kapott ezúttal az Amazontól. Ben Edlunk végre a kor szavának megfelelő feldolgozást készített saját képregényéből. 

Ben Edlunk 1986-ban, 18 évesen alkotta a parodisztikus The Tick című képregényt, ami annyira népszerűvé vált, hogy két évvel később saját sorozatot kapott. A kék, bogárantennás, szupererős karakter egyre több rajongót gyűjtött magának, nem meglepő hát, hogy az IGN minden idők legjelentősebb képregényhőseinek listáján 57., az Empire gyűjtésén a 28. helyett szerezte meg magának.

Nem csoda hát, hogy több adaptáció is készült belőle – valamennyi mögött maga a szerző, Ben Edlung állt. Az első, animációs feldolgozás 1994 és 1997 között futott, három évadon keresztül 36 részt ért meg. Az első élőszereplős verzió 2001-ben kevésbé volt sikeres, mindösszesen 9 epizódig tartott ki a lendület.

Összevetésképpen megnéztem ennek az első részét is – hát nem vagyok meglepve, hogy hamar elkaszálták: kifejezetten infantilis és egyáltalán nem vicces.

Edlung nagy-nagy szerencséjére még ennek ellenére sem érezte úgy az Amazon, hogy el kellene engedni a témát, és tizenöt évvel az utolsó próbálkozás után berendelt egy pilotot az írótól.

Aki úgy tűnik, végül csak megérett a feladatra. A legújabb The Tick meghallotta a kor szavát és egy egyszerre vicces és komoly nyitánnyal indított. Az alapszitu nem változott: egy kékruhás igazságosztó (Peter Serafinowicz) küzd a gondosz ellen egy neurotikus srác, Arthur (Griffin Newman) segítségével. Ami változott: az irány és a mélység. Most egyértelműen Arthur szemszögéből ismerjük meg a történetet. A srác egy igencsak meggyötört fickó, végig kellett néznie, ahogy a Földre érkező szuperlények űrhajója megöli az apját, azóta próbálja a saját eszközeivel üldözni a gonosz Terrort (Jackie Earle Haley) – éppen ezért jól jön az éppen segédet kereső Ticknek.

Az alkotók nem poénkodják el Arthur szenvedéseit, kellően hiteles – és ennél fogva szerethető főhőst adnak nekünk. A poénok egyértelműen Tickből és az egész szuperhős csapatból fakadnak, az álruhás igazságosztók parodisztikus verziói teljesen valóságosnak tűnnek az egyébként teljesen komoly környezetben. Edlung ügyesen kerülte el az előző sorozatban már megjárt csapdákat, sokkal kidolgozottabb és ennél fogva sokkal szimpatikusabb világot teremtett – kíváncsian várom, hány évadra lesz mindez elég.

https://www.youtube.com/watch?v=yKFxFqOmqcs

 

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com