Sorozat

Koppintott hőskorszak – The Umbrella Academy

The Umbrella Academy

Annyira azért nem fájó X-Men koppintás a The Umbrella Academy, hogy rossz legyen nézni, de a műfaj kedvelőinek vélhetően vajmi kevés újdonságot tud felmutatni.

1989-ben váratlan dolog történt egy alternatív univerzumban a Föld bolygón: 43 nő adott életet ugyanabban a pillanatban a bolygó különböző pontjain. Amitől aztán az egész esemény hátborzongató volt, hogy ezek a nők reggel, amikor felkeltek, még nem voltak terhesek. Egy excentrikus milliárdos, Sir Reginald Hargreeves felkereste ezeket a babákat, és némi anyagi térítés ellenében örökbefogadott közülük hét kisbabát. Az újszülöttekről kiderült, hogy szuperképességekkel rendelkeznek, így a rideg apa elkezdte szuperhősökké képezni őket.

Megalakult az Esernyő Akadémia (The Umbrella Academy).

Esetleg ismerős az alapszituáció? Noha a másik fikcióval való egyezés bizonyára csak a véletlen műve, az alapszituáció kísértetiesen hasonlít az X-Menre, pontosabban inkább Charles Xavier Tehetséges Gyerekek Iskolájára, azaz az X-birtokra. A bonyodalom azonban a The Umbrella Academyben más irányba fejlődik. 20 évet ugrunk előre, amikor is Sir Reginald Hargreeves meghal. A gyerekek már felnőttek és kirepültek a családi házból. Luther (Tom Hopper) a Holdon él egyedül, Klaus (Robert Sheenan) drogfüggő lett, Allison (Emmy Raver-Lampman) viszont filmsztár. Diego (David Castañeda) az egyetlen, aki megtartotta maszkját, és szuperhősként továbbra is üldözi a bűnözőket. A szuperképességek nélküli Vanya (Ellen Page) magányosan tölti napjait, és hegedűleckéket ad. A másik két fivér pedig nincs többé: Five (Aidan Gallagher) még gyerekkorában eltűnt, Ben pedig fiatalon elhunyt.

Az apa halála újra összetereli a szétszéledt testvéreket, és egészen hasonló szituáció bontakozik ki, mint egy Wes Anderson-filmben (különösen a Tenenbaum, a háziátok és az Utazás Darjeelingbe). Érdekes, hogy Anderson hatása a képi világban is megjelenik. Az egyik jelenetben egyszerre táncolnak a testvérek a házban, ami hirtelen szinte átváltozik babaházzá. Különösen az első részben gyakoriak a frontális képek, a merőlegesen vevő kamera. A képi világ másik oldalán viszont a Watchmen hatása mutatkozik meg (túl azon, hogy az egyik szuperhős abban is egy másik bolygóra költözött). A szuperhősök jelmezei, otthonuk bútorai, a környező város képe hűen rezonál Zack Snyder világára.

The Umbrella Academy

A sorozat nagy ígérete, hogy a diszfunkcionális szuperhős-családnak – amely lényegébe sosem volt igazi – újra kell tanulnia az együttműködést. Ugyanis a legelső részben megérkezik Five, aki az elmúlt húsz évet a jövőben töltötte – ahol a Föld bolygó elpusztult. És a pusztulás egészen pontosan nyolc nappal az apjuk halála után következett be. A fiúra azonnal elkezd vadászni két különleges ügynök, akik hasonlóan kegyetlenek, mint a néhány éve futott Utopia titkosügynökei.

A The Umbrella Academy ígéretes alaphelyzete számos ponton hasonlít a Utopia mellett a Sense8-re is.

A már említett jelenet, amelyben a testvérek ugyanarra a számra táncolnak, egészen konkrétan megidézi a Wachowski testvérek sorozatát. Ahogy ott is, a főszereplők a The Umbrella Academyben is ugyanabban a pillanatban születtek ugyanazon a bolygón, de különböző országokban. Noha nem derül ki, hogy pontosan hol, de azért ránézésre is egyértelmű: Ben ázsiai, Five indiai, Vanya orosz, Diego latin-amerikai, Allison fekete bőrű, Luther pedig fehér. Míg azonban a Sense8 tagok sosem találkoztak korábban, és felnőttkori magányukban találnak egymásra, addig a The Umbrella Academy főhősei az egész gyerekkorukat együtt töltötték egy szeretet nélküli házban.

Összességében nehéz hova tenni a The Umbrella Academyt. Az első néhány rész után az látszik, hogy a sok előd ellenére nem találja a saját útját. Jót tenne neki valamivel több humor, de nem kizárólag az, amit Klaus képvisel (Robert Sheenan egyébként pontosan ugyanazt a karaktert hozza, mint amit játszott a Misfitsben). Nem ártana még némi akció, ugyanis bár papíron szuperhősökről szól, igazából a képességüket szinte egyikük se használja. Ráadásul a remek alaphelyzet ellenére sajnos időnként bántóan kiszámítható a történet.

X-Men, Watchmen, Misfits, Sense8 és Utopia – nehéz lenne eredetiséggel vádolni a The Umbrella Academyt. Pedig ez a megközelítés hamis, ugyanis a sorozat a Dark Horse kiadó képregényén alapul, amelyet még 2008 környékén jelentettek meg. Gerard Way és Gabriel Bá füzetében pedig megannyi eltérés volt a mostanihoz képest – például egy olyan univerzumban játszódik, ahol a Kennedy-gyilkosság nem történt meg. Hogy ezeket miért nem vette át Jeremy Slater kreátor (Death Note, Az ördögűző [sorozat]), az nem világos. Jelen helyzetben azonban nem lehet megjósolni, hogy mennyire lesz szerethető a sorozat, az azonban szinte biztos, hogy a Misfits-Watchmen-Utopia kultstátuszáról lecsúszott. Ahhoz nem elég eredeti egyszerűen.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com