Sorozat

Zombik a Fehér Házban – The Walking Dead (9. évad, szezonnyitó)

Újra talpon az immár a kilencedik évadát kezdő The Walking Dead csapata, akik új felállásban folytatják. Harc helyett tartós béke?

„Új évad, új mókuskerék”, ezt a címet adtam az előző szezon nyitányáról írt kritikámnak. Ekkor még nem sejtettem, hogy a várva várt változást nem a The Walking Dead apokaliptikus világa, hanem a valóság hozza el. Mert a változás kellett, mindenesetre több annál, hogy Negan után majd jöjjön egy új ellenség, hogy Rick (Andrew Lincoln) megoldja a helyzetet, Daryl (Norman Reedus) pedig szótlanul elrobogjon a naplementébe.

Legyen szó bármilyen előadóművészetről, a mögötte állóknak számolniuk kell a valósággal. Egy sokadik évadánál járó sorozat alkotóinak ugyanezzel kell szembenéznie. Lesz színész, aki megunja, hogy évekig ugyanazt a karaktert alakítja, némelyik pedig szimplán annyi pénzt kér, amennyit a producerek nem akarnak kifizetni. Nem is ragoznám ezt tovább, a részletekbe pedig végképp nem mennék bele, mert nézőként csak egy dolog érdekes. Lehet, hogy belepancsolnak ezek a körülmények az alkotók eredeti koncepciójába, de nekik ezt meg kell oldaniuk úgy, hogy a képernyő előtt ülve ne vegyem észre.

Carl víziója egy szép új világról szépen előkészítette ezt az új utat,

amelyen Negan legyőzése után el lehet indulnia Rick csapatának. Nemcsak hogy tiszteletben tartsák a fiú „végakaratát”, hanem hogy kikeveredjenek abból az áldatlan állapotból, amiben sosincs állandóság vagy béke. Ezek nélkül pedig nincs civilizáció. Márpedig most ezt akarnak építeni, ezzel pedig előtérbe kerülnek a civilizációs problémák.

A mezőgazdasági termelés teljes visszaállításához eszközök és alapanyagok kellenek, az infrastruktúrát karban kell tartani és számolni kell a természeti erőkkel. Ezek az elkerülhetetlen problémák ki is ütköznek, egy hatalmas vihar megrongálja a környék útjait és hídjait, s tönkreteszi a termés egy részét. A csapat az egykori USA fővárosába utazik, hogy a múzeumból szerezzék be a szükséges eszközök prototípusait.

Az epizód első fele erre fókuszál, abszolút feszesen, jó néhány izgalmas jelenet kíséretében bemutatva ezt a beszerző körutat. Most, hogy per pillanat nincs főgonosz, ismét a zombiké a főszerep. Nem is baj ez, legalább egy kicsit visszatér az a fajta feszültségkeltés, amitől az utóbbi egy-két évadban igencsak elszokott a sorozat.

Az első rész második felében aztán másfajta „civilizációs betegségek” kerülnek előtérbe.

A demokrácia helyreállításával visszaköszön annak minden velejárója. Hilltopon választást tartanak, amit Maggie (Lauren Cohan) nyer meg, de a politika az politika. Agitáció, propaganda, üres ígéretek – ezek azok, amikkel azonnal szembe kell néznie. Ebben áll az új évad egyik legnagyobb kérdése is: milyen vezető lesz Maggie? Nos, ez még körvonalazódik, de egy nehéz döntés árán nagyjából sejthetjük a jövőt.

Ezzel együtt a Megmentők háza táján sincs minden rendben. Őket Daryl felügyeli, de örömmel lemondana erről a címről, pláne úgy, hogy a helyzet egyre kiélezettebb. A vihar miatt kevés az élelem, az ezzel járó elégedetlenség pedig újra a politikában csapódik le. Megjelennek a „Mi még mindig Negan vagyunk” falfirkák, Rickéknek pedig kezelni kell ezt a helyzetet. Ő lesz az, aki ki is mondja a kulcsmondatot. Nem Negan kell az embereknek, hanem a jólét.

Ezek az évad másik nagy kérdései: túl lehet-e lendülni az emberi természeten és sikerül-e élhető életet biztosítani? Sikerül-e jó politikusnak lenni? Nem lesz könnyű, hisz merőben más minden.

Egy új életet kell kialakítania mindenkinek, ahol már nem csak elvesszük, amit találunk és nem mások dolgoznak helyettünk.

A rendszerváltás megtörtént, most már csak ki kell használni az előnyeit. Ez az új status quo már önmagában is nagy lökés a sorozat számára, ami mint tudjuk, újabb nagy változások előtt áll. A felvezetés jó volt, remélem a továbbiakban is sikerül ezt a szintet tartani, s kinevelni néhány újabb központi karaktert, akikért érdemes hétről hétre visszatérni. Az alap adott hozzá…

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com