Sorozat

Meglovagolni a tigrist – Tiger King (2. évad)

A Tigrisvilág (Tiger King) 1. évadát követő eszméletlen sikerén felbuzdulva a Netflix folytatta Joe Exotic történetét. A Tiger King 2. évada pedig az első epizód alapján beváltja a streaming ígéretét: olyat mutatnak, amit eddig még nem láttunk. Kérdés csak az, kell-e ez nekünk.

Noha a Netflix dokumentumfilm-sorozatainak hatásvadászabb ágába tartozott az egzotikus állatokkal megtömött állatkert vezetőjének igaz történetét bemutató Tiger King, a folytatás még így sem ér fel a nyitányhoz. Hiába térnek vissza a már megismert arcok, hiába dübörög a sokat sejtető zene, hiába látjuk Joe Exoticot a börtönből. Amíg a pandémia berobbanásakor megjelent őrült sorozat guilty pleasure alkotásként szakította ki nézők millióit a négy fal közül – elég erősen hagyatkozva az állatokra -, addig az új évad teljesen más helyzetben találja a világot.

A Tiger King 2. évadát ennél sokkal, de sokkal jobbra kellett volna megírni, a megvalósításról nem is beszélve, ha a Netflix reménykedik a nézőszám megtartásában.

A történet az első évad végénél veszi fel a fonalat, és kellemetlenül sokáig időzik el azon, mekkora szenzáció is lett a sorozatból tavaly. Bemutatja szépen, hol is tartanak a főbb szereplők és hogyan is hatott rájuk a derült égből érkező sztárság. Az alkotás pedig próbál ugyan kritikus hangnemet megütni, amikor arról van szó, hogy milyen pofátlanul is húzzák le a rajongókat ezek az arra teljesen érdemtelen figurák, a véletlen önirónia elkerülhetetlen.

Hogyan is szólhatná ugyanis meg a Netflix egyik legközönségesebben összerakott darabja ezeket az embereket, amikor éppen az újabb bőrlehúzás nyitányát mutatja be?

De ne legyünk teljesen igazságtalanok: anyagilag érthető döntés volt, hogy a váratlan arany tojást tojó tyúkot vagy inkább tigrist meglovagolja a Netflix. Ha pedig egy évadot el lehetett adni a meghökkentő fordulatokkal, Joe Exotic teljesen bizarr perszónájával, Carole Baskin irritáló létével, no meg a számtalan lenyűgöző vagy éppen cuki állattal, miért ne működhetne a duplázás?

Nos leginkább azért, mert nincs mit elmesélni.

Az első évad hosszú évek történéseit fűzte össze, miközben felépítette a különböző karakterek bemutatását. Volt itt bőven dráma, erőszak, misztikum. Az új évadra azonban szimplán nem gyűlt fel annyi elmesélni való, ami létjogosultságot adna a folytatásnak. Joe börtönben ül, a régi állatkerti bagázs pedig szétoszlott. Hogyan tovább tehát?

A 2. évad első epizódja több témát vet fel a maga szűk 50 percében, mint amit gyakorlatilag be lehet nézőként venni. Megnézzük, mi is van a szereplőkkel, aztán gyorsan átugrunk oda, hogy egy egész csapat laikus és állítólagos ügyvéd dolgoznak azon, hogy Trump elnöki kegyelmet adjon Joe Exoticnak. A finoman szólva is ambíciózus terv hamar ki is kerül a képből, hogy átadja a helyét Joe gyerekkorának, majd fiatal rendőr éveinek.

Valóban eddig nem látott képsorokkal találkozunk, de teljesen ízléstelen, ahogy a szexuális orientáltsága és első férjével való kapcsolatának mély, beható bemutatásával próbálja a sorozat felmenteni a figurát szinte minden bűne alól. Hiába áll sok egyéb mellett a központban az, hogy vajon tényleg meg akarta-e öletni Joe Carole Baskint, az állatokat borzalmas körülmények között, illegálisan tartó férfi ezt leszámítva is számtalanszor szegte meg a törvényt. De a sorozat érezhetően elégnek gondolja, ha bevág egy-két jelenetet Joe egyik romantikus country számának klipjéből, hogy máris megnyerje neki a közönséget.

A kiszabadul-e a börtönből Joe, a szegény Joe-nak milyen sanyarú sorsa volt, valamint a mindenki másnak is börtönben a helye narratívák után térünk át Carole-ra.

Egy éles vágással hirtelen ismét a volt férjének eltűnése áll a középpontban, mint egy oknyomozó dokumentumfilm centrális kérdése. Mindezt és még többet próbál egyszerre összezsúfolni a Tiger King folytatása, amely olcsó eszközössel, ripacs, csapongó és erőltetett megoldásokkal igyekszik irreálisan nagy feneket keríteni bizonyos dolgoknak.

És bár a bőség konkrét zavara mellett azt hihetnénk, hogy itt már semmi sem hiányzik – a jó ízlést és a minőségi sorozatkészítést leszámítva -, tévedünk. Az alkotásból szinte teljesen kiestek maguk az állatok. Amíg pedig az első évad legalább valamilyen szinten rávilágított a nagymacskák teljes kizsákmányolására, addig az új évad az emberekre fókuszál. Ők azonban már nem érdemlik meg a figyelmünket.

Nem is meglepő, hogy az előző évad 8 részével ellentétben a Tiger King 2. évada mindössze 5 részt számlál. Persze a semmiről még ennyit is nehéz lehet készíteni. Talán a folytatás másik 4 része kicsit összehangoltabb képet mutat, én azonban azt már sosem tervezem megnézni.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés