Sorozat

Tíz dollár a szoba, harminc a boldogság – Fülledt utcák – The Deuce (pilotkritika)

Talán korai kijelenteni, hogy a The Deuce mestermű, de azt nem, hogy a Drót szülőatyja megint hatalmasat alkotott.

A pornó a nagyvilág szappanoperája. Egy megvetett valami, amit „senki sem néz”, mégis milliárdos üzletág. Egy biznisz önálló bürokráciával, fejesekkel és szürke eminenciásokkal, legendákkal és hullócsillagokkal, egy évtizedek alatt kiépült rendszer milliónyi kapcsolati hálójával. A Drót óta tudjuk, David Simont és alkotótársát, George Pelecanost pontosan ezek a rendszerek érdeklik. Legyen szó rendőrökről, politikusokról, romos utcák zenészeiről vagy hajléktalanokról, őket mindig ez érdekelte, ez lett a művészetük alapja: aprólékosan feltérképezni ezeket, megmutatni a miérteket és a hogyanokat, mindent ami ezeket a kisebb-nagyobb közösségeket működteti.

A Fülledt utcák története a hetvenes évek legelején kezdődik, New York egy pornómozikkal, ócska motelekkel és kocsmákkal zsúfolt szegletében, amelyet stricik és prostik, szerencsejátékosok és bukmékerek népesítenek be, no meg azok, akiknek csak néhány dollárjuk van a feledésre vagy a boldogságra.

Ez a kiindulópont, ahonnan majd virágzásnak indul a pornóipar, de az odavezető út még nagyon hosszú, gyanítom az első évadban még nem jutunk el addig, hogy forogni kezdjen az első kamera. De ez rendben is van, hisz ahhoz hogy megértsünk valamit, meg kell ismernünk annak hátterét – és hogy ebben nem lesz hiba, arra már a majdnem másfél órás pilot is elég bizonyíték.

James Franco és James Franco

Éjszaka van. Lányok sétálgatnak az utcán, néha behajolnak egy-egy kocsiba, ha szerencséjük van be is szállhatnak. Az utcát megvilágítják az éjszakai mozik neontáblái, rajtuk az éjjeli műsorsávba száműzött filmekkel. Az egyikben a Trader Hornee című szexkomédia megy, a másikban Bernardo Bertolucci A megalkuvója, jól megfér egymás mellett az amerikai exploitation és az európai elit, mindenki, aki mer kibújni fősodor komfortzónájából. Ebből az utcaképből lép elő Vincent, akinek tervei vannak. A férfi több állást vállal, hogy eltartsa családját, de egyébként is szereti rendben tudni a dolgokat, hisz így lehet egyről a kettőre jutni. Vele szemben áll az ikertestvére, Frankie. Több ezer dolláros adóssággal a háta mögött, ő az igazi élj a mának ember, a testvére tökéletes ellentéte. Mindkettejüket James Franco alakítja – teszem hozzá: kiválóan -, szembenállásuk így lesz kicsit több, mondhatni az egész sorozat koncepciójának leképezése. Mindennek több oldala van, és egyik sincs a másik nélkül.

Ennek szellemében ismerjük meg a környék rendőreit, akik pontosan tudják, mikor kell lecsapniuk és mikor szemet hunyniuk. Mikor kell érvényesíteni az írott törvényt, mikor az utca törvényét és mikor a személyes érdeket. Így látjuk a striciket, akik védenek, de kiskirályként szipolyoznak és így találkozunk Maggie Gyllenhaal Candy-jével, aki szabadúszó utcalányként válik a történet másik tartóoszlopává. Az egyik jelenetben egy tizenéves kuncsafttal megy szobára, akit a haverjai fizettek be születésnapja alkalmából. Két idegen, az egyik fizet, a másik szolgáltatást nyújt a pénzért cserébe. A kétszeres Emmy-díjas Michelle MacLaren rendezőnő gyönyörűen komponálja a jelenetet, ahogy egy kis incidens miatt üzletfelekből emberré lesznek: a kanos tiniből csalódott fiú válik, a szigorú szabályok szerint dolgozó prostituált pedig félreteszi az elveit. Ugyanaz játszódik le, mint Vincent és Frankie első találkozásakor (szintén egy egyszerűen, de profin megoldott jelenet a bárpult tükrével!).

Kicsit mindenki szerepet játszik, de az álarc néha lehull, és akkor ott állunk meztelenül, David Simon pedig kendőzetlenül fogja megmutatni mindezt, a tőle elvárt profizmussal.

Maggie Gyllenhaal

A sorozat szeptember 11-től látható az HBO és az HBO GO műsorán.

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com