Sorozat

Jason Bourne sorstársai – Treadstone

Vajon miként illeszkedik a Treadstone a Bourne-filmek univerzumába? Képes-e a spin-off sorozat feledtetni a Bourne-hagyaték okozta kellemetlen emlékeket? Pilotkritika.

A 2002-es A Bourne-rejtély (Robert Ludlum azonos című regényéből) és további két folytatása – A Bourne-csapda és A Bourne-ultimátum – Matt Damon főszereplésével, elképesztő fordulatszámon és színvonalon pörgette az agymosáson átesett elitkatona megpróbáltatásait. Majd jött a 2012-es A Bourne-hagyaték, mellyel az alkotók Jason Bourne sorstársainak történetével kívánták kibővíteni az univerzumot és a Treadstone-fedőnévre keresztelt szupertitkos program hátterét. A film azonban hatalmasat bukott és a rajongók úgy érezték, hogy a spin-off mozi tiszteletlenül bánik mindazzal, amit a zseniálisnak mondható trilógia felépített.

A 2016-ban bemutatott negyedik rész, a Jason Bourne már kedvezőbb fogadtatásra talált, de a zsáner klasszikusaivá nemesedett elődeinek még a nyomába se érhetett.

Ezek után igazi meglepetésként érte a nézőket, amikor USA Network bejelentette, hogy spin-off sorozatot készít, melyben a Treadstone-program több résztevője is szerephez jut. Az alkotócsapat élén a kétszeres Emmy-jelölt Tim Krieg áll, aki a Hősökön is dolgozott korábban. A színészek egyike sem A-listás név, de Jeremy Irvine (Mamma Mia – Sosem hagyjuk abba), Tracy Ifeachor (Quantico), Patrick Fugit (Az első ember) és Emilia Schüle (Berlin Station) már dolgozhattak pár elismerésre méltó produkcióban.

A sorozat pilotja rendkívül ígéretesen indul és úgy tűnik, sikerült leküzdeni A Bourne-hagyaték legfőbb hátulütőjét. A mozifilm ugyanis nem mert elszakadni teljesen Jason Bourne karakterétől, így Matt Damon karizmatikus figurájának farvízén próbált meg olyan elemeket bevetni, melyek túlságosan öncélúak és hiteltelenek voltak és inkább a James Bond-filmek mesevilágát idézték fel. A Treadstone ezzel szemben bár megmarad a Bourne-univerzum kereteiben, de teljesen mellőzi a hírhedté vált biorobot szuperkém alakját. Helyette

arra koncentrál, hogy olyan eseményeket mutasson be, melyek Bourne sorstársaival történtek a múltban, és zajlanak saját jelenünkben.

Az események négy látszólag különálló szálon indulnak. Az első és talán legérdekesebb (ráadásul a múltban játszódó) Kelet-Németországban, a második Észak-Koreában, a harmadik Oroszországban és a negyedik egy alaszkai fúrótornyon.  A különböző szegmensek főhőseit egyaránt a Treadstone-program köti össze és mindegyikük a maga módján öntudatára ébred (bár olyan is akad, aki inkább a rendszer ágyúgolyója). A cselekmény síkjai feszes tempóban kapcsolódnak egymásba és bontakozik ki egy izgalmas akciósorozat, melynek ugyanakkor fontos része a nyomozás, a megfigyelés.

További fontos hasonlóság a Bourne-mozikoz az egymástól távol lévő szereplők közti kommunikáció, akár telefonon, akár mikrofonokon keresztül. A  harcjelenetek és az üldözések méltók a nagy elődhöz. Vágásuk kapkodós, mégis látványos és jól követhető, a látottak pedig brutális erővel csapódnak le a nézőben. A sorozat némely mozzanata ugyan kiszámíthatónak tűnik, de az alkotóknak még bőven lesz lehetősége ezek kiküszöbölésre.

A sorozat tehát számos lehetőséget tartogat magában, mely elsősorban a rejtély felgöngyölítésének mikéntjében rejlik.

Nem kizárt, hogy a későbbiekben Bourne-alakjára is tesznek utalást. Bár ennek a sorozatnak az ereje talán pont a figura mellőzésében rejlik. A magyar nézőknek ezenkívül szívet dobbantó érzés lehet majd, hogy a sorozatot többek között hazánkban forgatták. Több hazai színész is megvillan a szereplők között, például Bujáki Zsófia, Szekulesz Márk és Mesterházy Gyula.

A keményvonalas Bourne illetve Matt Damon rajongókból valószínűleg ez a produkció is csak fanyalgást vált majd ki. De valljuk be őszintén, mindig is Doug Liman és Paul Greengrass rendezései lesznek az etalon, ha valaki kiejti a Bourne nevet. Aki viszont képes kicsit elszakadni az eredettörténettől, az egy izgalmas és friss rejtélybe csöppenhet bele.

Avatar

Gueth Ádám

Gueth Ádám 2017-ben csatlakozott a Filmtekercshez. Mióta 5-6 évesen először látta a Jurassic Parkot, vonzza a filmek világa. A Károli Gáspár Református Egyetemen történelem szakon végzett. Jelenleg az ELTE BTK Szabadbölcsészetének filmtudomány szakirányos tanulója, főállásban dolgozik egy helyi lapnál, mellette pedig több filmes portál és blog állandó és vendégszerzője. Elsősorban a történelmi, a háborús és a sci-fiction műfaj érdekli, szívesen elemzi történelmi filmek valós hátterét és igazságtartalmát. Kedvenc rendezői között találhatjuk Steven Spielberget, Ridley Scottot, Quentin Tarantinot és Stanley Kubrickot.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya