Fókuszban Sorozat

Jason Bourne sorstársai – Treadstone

Vajon miként illeszkedik a Treadstone a Bourne-filmek univerzumába? Képes-e a spin-off sorozat feledtetni a Bourne-hagyaték okozta kellemetlen emlékeket? Pilotkritika.

A 2002-es A Bourne-rejtély (Robert Ludlum azonos című regényéből) és további két folytatása – A Bourne-csapda és A Bourne-ultimátum – Matt Damon főszereplésével, elképesztő fordulatszámon és színvonalon pörgette az agymosáson átesett elitkatona megpróbáltatásait. Majd jött a 2012-es A Bourne-hagyaték, mellyel az alkotók Jason Bourne sorstársainak történetével kívánták kibővíteni az univerzumot és a Treadstone-fedőnévre keresztelt szupertitkos program hátterét. A film azonban hatalmasat bukott és a rajongók úgy érezték, hogy a spin-off mozi tiszteletlenül bánik mindazzal, amit a zseniálisnak mondható trilógia felépített.

A 2016-ban bemutatott negyedik rész, a Jason Bourne már kedvezőbb fogadtatásra talált, de a zsáner klasszikusaivá nemesedett elődeinek még a nyomába se érhetett.

Ezek után igazi meglepetésként érte a nézőket, amikor USA Network bejelentette, hogy spin-off sorozatot készít, melyben a Treadstone-program több résztevője is szerephez jut. Az alkotócsapat élén a kétszeres Emmy-jelölt Tim Krieg áll, aki a Hősökön is dolgozott korábban. A színészek egyike sem A-listás név, de Jeremy Irvine (Mamma Mia – Sosem hagyjuk abba), Tracy Ifeachor (Quantico), Patrick Fugit (Az első ember) és Emilia Schüle (Berlin Station) már dolgozhattak pár elismerésre méltó produkcióban.

A sorozat pilotja rendkívül ígéretesen indul és úgy tűnik, sikerült leküzdeni A Bourne-hagyaték legfőbb hátulütőjét. A mozifilm ugyanis nem mert elszakadni teljesen Jason Bourne karakterétől, így Matt Damon karizmatikus figurájának farvízén próbált meg olyan elemeket bevetni, melyek túlságosan öncélúak és hiteltelenek voltak és inkább a James Bond-filmek mesevilágát idézték fel. A Treadstone ezzel szemben bár megmarad a Bourne-univerzum kereteiben, de teljesen mellőzi a hírhedté vált biorobot szuperkém alakját. Helyette

arra koncentrál, hogy olyan eseményeket mutasson be, melyek Bourne sorstársaival történtek a múltban, és zajlanak saját jelenünkben.

Az események négy látszólag különálló szálon indulnak. Az első és talán legérdekesebb (ráadásul a múltban játszódó) Kelet-Németországban, a második Észak-Koreában, a harmadik Oroszországban és a negyedik egy alaszkai fúrótornyon.  A különböző szegmensek főhőseit egyaránt a Treadstone-program köti össze és mindegyikük a maga módján öntudatára ébred (bár olyan is akad, aki inkább a rendszer ágyúgolyója). A cselekmény síkjai feszes tempóban kapcsolódnak egymásba és bontakozik ki egy izgalmas akciósorozat, melynek ugyanakkor fontos része a nyomozás, a megfigyelés.

További fontos hasonlóság a Bourne-mozikoz az egymástól távol lévő szereplők közti kommunikáció, akár telefonon, akár mikrofonokon keresztül. A  harcjelenetek és az üldözések méltók a nagy elődhöz. Vágásuk kapkodós, mégis látványos és jól követhető, a látottak pedig brutális erővel csapódnak le a nézőben. A sorozat némely mozzanata ugyan kiszámíthatónak tűnik, de az alkotóknak még bőven lesz lehetősége ezek kiküszöbölésre.

A sorozat tehát számos lehetőséget tartogat magában, mely elsősorban a rejtély felgöngyölítésének mikéntjében rejlik.

Nem kizárt, hogy a későbbiekben Bourne-alakjára is tesznek utalást. Bár ennek a sorozatnak az ereje talán pont a figura mellőzésében rejlik. A magyar nézőknek ezenkívül szívet dobbantó érzés lehet majd, hogy a sorozatot többek között hazánkban forgatták. Több hazai színész is megvillan a szereplők között, például Bujáki Zsófia, Szekulesz Márk és Mesterházy Gyula.

A keményvonalas Bourne illetve Matt Damon rajongókból valószínűleg ez a produkció is csak fanyalgást vált majd ki. De valljuk be őszintén, mindig is Doug Liman és Paul Greengrass rendezései lesznek az etalon, ha valaki kiejti a Bourne nevet. Aki viszont képes kicsit elszakadni az eredettörténettől, az egy izgalmas és friss rejtélybe csöppenhet bele.

Gueth Ádám

Gueth Ádám

Gueth Ádám a Filmtekercs gyakornoki programjában vesz részt. Ha te is jelentkeznél, kattints ide!

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..