Sorozat

Trónok harca-hét: Pózok harca – A testiség funkciói a sorozatban

Game-of-ThronesAz HBO-sorozatok közismerten nem szemérmeskednek, de a Trónok harca még ebben a mezőnyben is híresen sok erotikus jelenetet tartalmaz. A testiség gyakran nem szolgálja a történet előrehaladását, de sok esetben túlmutat az öncélúságon.

A középkor ízét megidéző Trónok harcában a Spartacus és a Róma egyes képsoraihoz hasonlóan elsősorban a történelmi kulissza megidézését szolgálják az erotikus képsorok. A szexuális ízlés majdnem minden típusa felsorakozik a tévéképernyőn a szerelem által motivált együttléttől az aberrációk különböző válfajáig, bár a nekrofíliával szerencsére csak említés szintjén foglalkoznak a bordélytulajdonos Kisujj ügyfelei. A sorozat gyakran túlfűtött jelenei annyiban különböznek a pornótól, hogy a legtöbb esetben nem a történet szolgálja az erotikát, hanem a meztelenség és érzékiség jelentősen hozzájárul egy-egy karakter vagy szituáció jelentéstartalmának növeléséhez. Lássuk, hogyan!

A szexualitás mint eszképizmus

Az epizódonként átlagosan 5.6 női mellet felvonultató első évadban Tyrion Lannsitert (Peter Dinklage) egy igazi hedonista karakterként ismerhetjük meg, aki bármennyire is színesebb figurává válik az idő előrehaladtával, nem véletlen, hogy a sorozat elég komoly hányadában vagy nyilvánosházban (mint például az első színrelépésekor) vagy pedig szajhák társaságában látjuk. A kegyetlen, véres és minden fondorlattal megmérgezett Westerosban a testiség számára mindettől az iszonyattól való elfordulást, a menekülést jelenti. Az ágyban a harcmezőkkel szemben nem érvényesülnek Tyrion testi hátrányai, a bor, mámor, szex szentháromságában pedig mindent megkap, ami a boldogságához kellhet.

Daenerys

A meztelenség mint az ártatlanság szimbóluma

Viserys Targaryen gyakorlatilag szextárgyként dobja húgát, Daeneryst a dothrakiak ura, Khal Drogo nyergébe. Előbb saját testvére tépi szét ruháit erőfitogtatásként, majd a nászéjszaka elhálása során csodálhatjuk meg meztelenségét, ami esetünkben egyértelműen az ártatlanság és alávetettség szimbóluma, de a fürdéskor a forró vízbe lépés már előrevetíti Danny sárkányvérét. A lány szexuális öntudatra ébredésével, az áldozatból kezdeményezővé válásával megteszi első lépéseit az uralkodóvá válás útján. Az állatias vágyak kielégítésén túllépve felülkerekedik urán, és szó szerint meglovagolja a lovas nép legfőbb vezérét. Így lesz adományból nő, majd nőből uralkodó.

De ha már ártatlanság: aligha véletlen, hogy az 5. évadban Cerseinek is meztelenül kell végigmasíroznia Királyvár utcáin, hogy bűnbocsánatot nyerjen. A vallási szekta ugyanis csak akkor nyújt feloldozást és engedi szabadon, ha vállalja, ha minden ruhájától (és korábbi vétkétől) levetkőzve, teljesen pucéran, szégyenkezve áll ki az emberek elé. Ha van Cerseinek őszintén megtört és ártatlan pillanata a sorozatban, akkor egyértelműen ez az a jelenet.

A vágyak beteljesítése mint explicit sokkolás

A sorozat egyik védjegye a megbotránkoztatás. Az alkotók nemcsak a karakterek válogatott kegyetlenségű kiirtásával, de az érzékiséggel is igyekeznek próbára tenni harcedzett nézőiket. Például visszatérő eleme Westeros történetének a vérfertőző kapcsolat. A Targaryenek egymással házasodtak – ez tudott. Jaime és Cersei szerelme a történet egyik fő mozgatórugója, de amikor nincs kéznél, Cersei Lancelt is hamar ágyába fogadja. A rokonnal hálás műfajának királya viszont egyértelműen a falon túl élő Craster, aki saját lányait és unokáit veszi feleségül, fiú leszármazottait pedig a Másoknak adományozza. A legkegyetlenebb képsor mégis az, amikor Jaime saját gyermekük ravatalán erőszakolja meg ikernővérét, Cerseit.

baelish

Az érzékiség a karakterábrázolás eszköze

Sok esetben a szexuális szokások vagy az aberrációk bemutatása jelentősen hozzájárul a karakterek elmélyítéséhez. Például megindító, amikor Tyrion korábbi szerelméről vall, Havas Jont is jobban megismerjük a barlangban. De igazán visszataszító, amikor Ser Meryn Trant kegyetlenül korbácsol kiskorú lányokat a bordélyban, Joffrey pedig két kéjhölgyet is halálra kínoz.

Kisujj ars poeticája viszont a szajhák oktatásának jelenetében körvonalazódik: a cselszövőként is briliáns bordélytulajdonos mesterségének lényege elfeledtetni a vendéggel azt, hogy hol is van, miért is van ott. Az orránál fogva vezetni mindenkit. Baelish ugyanis az az ember, aki saját szavaival megfogalmazva „ellenségeivel nem megvív, hanem megkúrja őket.” Így nála a bordély és a nők öle nemcsak a gyönyör, hanem a titkok kicsikarásának eszköze is.

Az ágy tehát gyakran a rejtett információk cseréjének helyszíne, de sokszor a megalázás terepe: Robert király például szándékosan hancúrozott Jaime füle hallatára, hogy Cersei megcsalásával megalázhassa a Lannistereket.

A szerelem mint titkolni való gyengepont

Hűen tükrözi Westeros viszonyait, hogy az őszinte, igaz szerelem majd minden esetben halálos veszélyt rejt, és mindkét fél jobban jár, ha titkolja érzelmeit. Renly Baratheon és Loras Tyrell azonos neműként kénytelenek a kíváncsi szemek elől elbújni, Jaime és Cersei pedig a rokoni kapcsolatok miatt mozognak árnyékban. Sokat mondó, hogy Robb Stark is csak addig maradhat az élők között, amíg az érdekházasság helyett szerelemből el nem veszi Talisát, és az egyik legkiválóbb játékos, Tyrion is akkor válik gyengévé, amikor menthetetlenül belehabarodik a Shae nevű szajhába. Khal Drogo is akkor hal meg, amikor már Daenerysszel összemelegedtek, a Heggyel megvívott ütközet óta Oberynnek sem csak Ellaria jár a fejében. De hasonlóan tragikus szerelmet eredményeznek a Havas John és Ygritte közötti gyengéd szálak, pedig kapcsolatuk az éjjeli őrség és a vadak közötti fal leomlásának az eszköze is lehetett volna. Minden jel azt mutatja, hogy egy őszinte szerelem vakká és sebezhetővé tesz, ez pedig olyan passzió, amit Westerosban senki sem engedhet meg magának. Az egyedüli kivétel Samwell Tarly, akit kifejezetten bátorrá tett Szegfű közelsége.

Cersei

A cölibátus mint mindennek a megtagadása

Az éjjeli őrség tagjai képletesen megtagadnak minden bonyodalmat, amit a testiség okozhat: a gyengeséget és az elköteleződést, de a boldogságot és az életet beteljesítő szerelmet is. A tagjai máshogy szemlélik Westerost, és nem is a trónviszályok miatt izgulnak, hanem a közelgő tél és a veszedelmes Mások miatt. Minden bizonnyal George R. R. Martin világában nekik van igazuk.

Nem önként, hanem a kasztráció miatt kell nemiség nélkül leélnie az életét Varysnak, akit a másik két cselszövővel, Tyrionnal és Baelish-sel szemben sosem gyengít el a szerelem. Egy emlékezetes jelenetben épp a legalacsonyabb Lannisterrel osztja meg életútját, amelyben megmutatkozik igazi karaktere. Legnagyobb fegyvere a türelem, amellyel valódi befolyást volt képes szerezni, így félelmetes kémhálózata még azt a varázslót is a kezére keríti, akinek eunuch mivoltát köszönheti. Hozzá hasonlóan Theon Greyjoyt is alapvetően megváltoztatja az a tortúrasorozat, amely során a férfiasságát is elveszti. A jelek szerint becsvágya helyét egy emberibb és becsületesebb motiváció veheti át, és a jövő egyik nagy kérdése lehet, hogy a korábban az életet habzsoló, mohó figura hogyan pozicionálja magát új élethelyzetében.

Az HBO saját gyártású sorozatának 6. évada 2016. április 25-étől látható. Az első rész regisztráció nélkül megtekinthető az HBO GO-n.
[author_bio author=”rokusakos”]

dr. Rókus Ákos

Rókus Ákos a PTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve magyar szakpáron. 2012 óta a szerkesztőség tagja. Specializációja a zsánerfilm (különösen az akció, a western és a thriller), valamint a műfajelméleti kérdések.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com