Sorozat

Bizarr adaptáció – True Blood első évad

Az HBO egyik legsikeresebb saját készítésű sorozatának első évada sok tekintetben várakozáson alul teljesít, annak ellenére, hogy nézők millióit vonta bűvkörébe világszerte. Adaptációnak bizarr, önálló műnek az évad felétől kezdve egészen élvezhető. Mondhatni erős közepes.

A történet középpontjában a telepata pincérnő, Sookie Stackhouse (Anna Paquin) áll, aki újdonsült vámpír szerelmével, Billel (Stephen Moyer) megannyi félelmetes és izgalmas kalandba csöppen. Bon Temps nyugodt kisvárosának életét fenekestül felforgatják a japán szintetikus vér kifejlesztésének köszönhetően legalitásba vonult vámpírok, ha pedig ennyi nem volna elég, rejtélyes gyilkosságok történnek az éjszaka teremtményeivel barátkozó nők körében. Sookie nyílván minden veszélynek a sűrűjében találja magát, miközben fokozatosan megismeri a szigorú szabályok szerint működő vámpír világot.

Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy mielőtt megnéztem volna a sorozat első évadát, elolvastam az alapjául szolgáló Charlaine Harris regényt. Nem kellett volna, ugyanis ennek köszönhetően, a sorozat feléig nem tudtam szabadulni azon idegrohamos állapottól, hogy  megfejtsem, az alkotók, milyen szempontok szerint adaptálták a történetet, mely túl lazán kapcsolódik a könyvhöz.

true blood

Persze nem kéne ezen ennyit agyalni, hiszen a fő koncepió nyilvánvalóan a közönség megfogása volt. Azt pedig a mai produkció tengerben csak valami egészen egyedi darabbal lehet. Az érdeklődés felkeltésére így Harris regényéből egy teljes mértékben beteg, túlzottan szexmániás, erőszakkal, durvasággal és erős túlzásokkal teli sorozat született (vegyük csak példának a nem éppen erotikusnak nevezhető állatias szexjeleneteket, vagy a pénisz köszvényt és egyéb elborult agymenéseket). Az adaptáció a történet romantikus szálát elnagyoltan, sokkal kevesebb érzelemmel jeleníti meg, a szereplők egymással való viszonyait átformálták. A plusz szereplőkkel gazdagított (új, vagy későbbi könyvekből idecitált karakterek) sorozat világa és ábrázolásmódja sokkal naturisztikusabb, mint az eredeti történeté.

A sorozat kb. felénél valami, számomra ismeretlen ok miatt (talán addigra belefáradtam a rengeteg bosszantó eltérés és átírás listázásába) kezdtem önálló produkcióként felfogni a szériát és azt kell mondanom, sokkal nagyobb élvezetet nyújtott ebben a felfogásban. Ne fáradjunk hát a néha szemünket kiverő negatívumok jegyzésével, vonatkoztassunk el, és élvezzük a szexuális energiáit (egy idő után) kellő mértékre higgasztó, érdekes, vámpírokkal benépesített True Blood világot!

Kollár Flóra Anna

A BGF túltelített turizmus-vendéglátás szakának táborát erősítem, így bárkiben joggal merül fel a kérdés, mit keresek egy filmkritikai oldal szerkesztői között. A válasz a sokoldalúság, az ember addig próbáljon ki mindent, amihez kedvet, tehetséget érez, míg lehetősége van rá. Így voltam ezzel én is, mikor 2008 augusztusában, laikus filmimádóként a Filmtekercshez kerültem. Azóta nagy szerelmem, a rendezvényszervezés mellett folyamatosan fejlesztem a bennem érlelődő újságírót.

Filmek: Mindenevő lévén, nem tudok listát írni a kedvenceimről. Felőlem támadhat a Mars, apríthatnak a zombik, hősködhetnek a túsztárgyalók, szenvedhetnek fiatal, vagy épp idősödő párocskák az élet nagy dolgain. Jöhet a szórakoztató „limonádétól” kezdve, a könnyekig megható drámán keresztül a sötét hangulatú thrillerig minden; bármit szívesen megnézek, majd szelektálok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!