Sorozat

Új elemek – Walking Dead 3. évad

The Walking Dead

the-walking-dead-season-3Egy kedvcsináló megalapozó első szériát és egy parádés kamaradrámát követően a The Walking Dead harmadik évadjában a változatlanul Glen Mazzara által irányított csapat egyre inkább eltávolodik Robert Kirkman eredeti képregényétől – a rajongók legnagyobb örömére: a finálé a kábeltelevíziózás történetének legsikeresebb epizódja lett.

Az új irócsapat úgy tűnik, ráérzett, merre érdemes mennie, a harmadik szériát ugyanis majdnem közel annyian nézték, mint az első két évadot együttvéve. Hogy mi a titok? A váratlan fordulatok, a lélektani dráma és az explotation elemek tökéletes arányú keverése. Az új adag 16 része a képregény harmadik, negyedik, ötödik és hatodik részéből táplálkozik, az elemek ismerősek, a történetszövés azonban nem követi a könyvekét.

A mese ezúttal párhuzamosan zajlik a Rick (Andrew Lincoln) által irányított elhagyott börtönben és egy túlélő városban, ahol egy új szereplő, a Kormányzó (David Morrissey) szövi a szálakat. Új játékos még Michonne (Danai Gurira), a képregényrajongók nagy kedvence, a régiek közül pedig a legtöbben visszatérnek – de ahogy azt már korábban megszoktuk, közel sem biztos, hogy valamennyien túl is élik az újabb részeket.

Az internetes fórumok tanúsága szerint a nézők a második évad lelkizését kevésbé értékelték, sokkal jobban tetszett nekik a harmadik etap akciódúsabb cselekménye, még ha sokan hiányolták is az első évad road movie jellegét. Ami engem illet, én jobban kedveltem a zárt kisközösségben zajlódó lélektani drámát, mostanra azonban kétségkívül felpörögtek az események. Szinte minden részre jut egy újabb csavar, igazi körömrágós izgalmakban van részünk. Míg az első két évad egy-egy kötetet dolgozott fel, az alkotók most kiollózták a következő négy kötet legjavát, és egy szépen felépített rendszerben tálalták elénk.

walking-dead-season-301-011A szereplőgárda változatlanul remekül teljesít, Andrew Lincoln egyre zakkantabb, de közelébe sem ér David Morrissey egészen elvetemült alakításának. Bár a képregényben a Kormányzó tökéletesen más karakter, a színész mégis remek választásnak bizonyult, futkos tőle az ember hátán a hideg. Szerencsére Michonne esetében az alkotók ragaszkodtak a könyvben megírt szereplőhöz, Danai Gurira mintha a lapokról lépett volna ki elénk.

Az utolsó évad hihetetlen sikerén felbuzdulva az AMC 2012. december 21-én bejelentette, hogy készül a negyedik évad, amiből némi étvágygerjesztőt már mi is kaptunk. Az új sorozat, ahol a showrunner Glenn Mazzarát Scott Gimple váltja, 2013. októberében startol – addig pedig még újranézhetjük a régi részeket.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés