Sorozat

Új generáció, új őrület – Rick and Morty

rick_and_morty_1A Rick and Morty a vígjáték új szintje egy új generáció számára: űr-őrület, fekete komédia millió (ön)reflexív réteggé gyúrva.

A Rick and Morty úgy viszonyul a Futuramához, ahogy a Family Guy A Simpson családhoz: az aranyos (és már eleve szatirikus) ötletet fekete komédiává torzítja. Akár szelídebb társa, a Rick and Morty is egy fantáziadús sci-fi univerzumban játszódik, és megtölti azt varázslatos, archaikus sci-fi toposzokkal (színes csápos lények, repülő csészealjak), népszerű tudományos elméletekkel (párhuzamos valóságok, időutazás), popkulturális utalásokkal (The Purge, nomeg szegény Plútó „bolygó” sorsa), és aztán rászabadïtja az egész mindenségre az őrületet.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Rick, a címszereplő nagyapa egy részeg elmebeteg: egy zseniális tudós, aki rutinszerűen utazik el idegen bolygókra és hányja össze őket – és közben magával cipeli Morty-t, szerencsétlen (és butácska és esetlen és jólelkű) unokáját. Nyomukban az özönvíz! Mivel Rick hozzáállása a világhoz meg annak lakóihoz a „le van szarva” attitűd, Morty pedig a legcsetlő-botlóbb tizennégy éves fiú az Univerzum történetében, kettőjük – nomeg Rick fegyverként is állandóan felhasználható találmányainak – kombinációja bőven eléri a kritikus tömeget mindenféle lokális világvégékhez.

A sorozat a fulladásig meta. Eleve a populáris sablonokra adott reflexiókra épül (azaz fogja a népszerű sci-fi elemeket és jól kigúnyolja őket), de aztán még reflektál a saját eseményeire is, és aztán kiröhögi és kiröhögteti veled ezeket a reflexiókat. Az idáig utolsó meta-meta-metakommentárokat egy Poopy Butthole nevű pszeudo-imaginárius karakter adta, akit azért lőttek hasba öt epizóddal előtte, mert azt képzelték róla – a nézővel együtt –, hogy csak képzelik. Agyad eldobod.

Concept art, James McDermott
Concept art, James McDermott

A csavaros komédiára egyre nagyobb igény van. Egyrészt az átlagos néző – ahogy múlnak a generációk – egyre magasabb intelligenciaszinttel rendelkezik (ez a Flynn-hatás: az 1930-as évektől máig folyamatosan felfelé kell módosítani az IQ-tesztek százas átlagának követelményeit; egy mai átlagos intelligenciájú ember igen magas pontszámot érne el a fél évszázaddal ezelőtti teszteken). Másrészt egyre bonyolultabb és rétegzettebb tartalmakhoz szoktunk hozzá, lassan, ahogy a felgyülemlő toposzok egymásra épültek a tévés és mozis kultúrában. A három Stooge csetlés-botlását (a „slapstick humort”) a társadalom nagy része még élvezte a század közepi Amerikában, de a róluk mintázott figurák a Futurama univerzumában már csak azért vannak jelen, hogy komikumuk primitívségéhez mérni lehessen a többi vicc kifinomultságát – és Walt, Larry és Igner retró-komikus triója még így is kínos a mai néző számára.

Szóval az a generáció, amelyiknek a gyerekkorát a South Park és A Simpson család jelemtette, az ennél egyszerűbb humorra már nem fogékony. A Rick and Morty az új szint.

rick_and_morty_3

A sorozat a második évaddal zárult idén ősszel anyacsatornáján, a Comedy Central Adult Swim című programjában, és majd valamikor – Poopy Butthole szerint egy-másfél év múlva – folytatódik, ami nem is árt, mert az utolsó rész akkora cliffhangerrel végződött, hogy a fal adja a másikat. Addig is bármennyiszer újranézhető a sorozat: annyi a rétege és annyi a részlete, hogy Einstein legyen a talpán, aki átlátja.

Ámbár persze Einstein maga még nem lehetett szokva ilyen összetettségű – szociális kommentárt, popkulturális utalásokat, műfaji toposzokat felvonultató és mindezek többszintű kommentárjára épülően önreflexív – kulturális jelenségekhez. A Rick and Mortyhoz még Einstein is kevés lenne.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés