Sorozat

Új vizeken – Vikingek

vikingek2A History Channel nagyot kockáztatott és nagyot nyert. Első saját gyártású drámasorozatának első évada messzemenőkig beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Rögtön szeretném azért megjegyezni, hogy a Vikingek nem előzmények nélküli vállalás a csatorna történetében. Korábban már rálépett erre az útra A Hatfield-McCoy viszály című minisorozattal, de az igazi nagy ugrásnak kétségtelenül ez a sorozat tekinthető, ami habár nagyon komolyan vette a történelmi szempontokat, bőven hagyott helyet a fikció számára is.

Az alkotók eleve egy olyan történetet választottak ki a viking történelemből, amiben bőven van muníció. Ragnar Lothbrok és családjának tagjai nem arról lettek híresek, hogy huzamosabb ideig meg tudtak ülni egy helyben, vagy hogy kerülték a konfliktusokat. Nem mintha bármely vikingtől ezt várnánk, de ők még közülük is kiríttak. Ragnar nevéhez a vikingek első nyugati portyái kapcsolódnak, de fiai is jól ismert alakjai  történelmüknek, akik megdöbbentő távolságokra jutottak el szülőföldjüktől hajóikkal. Utazásaikról pedig számos történet maradt fenn.

A sorozat alapjául szolgáló anyag tehát igazán erős, és szerencsére a forgatókönyv megírása is hozzáértő kezekbe került. Michael Hirst jó érzékkel dolgozott már fel eddig is történelmi témákat. Olyan címek fűződnek nevéhez, mint a Tudorok, Camelot vagy az Elisabeth. Ráadásul a Vikingekben executive producerként is közreműködött. Nagy hangsúlyt fektetett többek között a színészek kiválasztására. Kivárta a megfelelő jelentkezőt, még ha ez azt  is jelentette, hogy a forgatás megkezdése előtt rövid idővel még nem volt biztos, hogy ki fogja alakítani a főszerepet. Megérte várni, mert Travis Fimmel telitalálat Ragnar szerepére. A feleségét, Laghertát alakító Katheryn Winnicknek pedig bizonyára nem okozott nehézséget eljátszania a férfiakkal együtt harcoló viking nőt, mivel a gyönyörű színésznő többszörös fekete öves harcművész is. Ráadásul olyan ismert nevet is sikerült megnyerni a széria számára, mint Gabriel Bryne.

vikingek1

Az első évad középpontjában tehát Ragnarnak, saját hite szerint Odin főisten kiválasztottjának története áll, pontosabban a már korábban említett nyugati portyák és küzdelmei vezetőjével, Haraldson earllel, aki rendre megnyirbálja lehetőségeit. Mindezek kifejtése közben bőven jutott idő a viking szokások és hétköznapok bemutatására is. Ebben közrejátszhat, hogy már egy hónappal az első rész bemutatása után berendelték a második évadot. Az alkotók tehát hamar megnyugodhattak, nem durrogtattak kényszeresen patronokat, bőven volt idejük a történet felépítésére. Nem is nagyon siették el a dolgot. Sőt, időnként már kissé komótosnak hat a tempó. Az erős atmoszféra, ami áthatja a részeket azonban javarészt kárpótolja a nézőt a történet időnkénti lelassulásáért.

Egy másik komoly fegyvertény, amit a sorozat felmutathat, hogy a képi világa kifejezetten szép lett. Nyilvánvaló, hogy az alkotók törekedtek a filmszerű megjelenésre. Sikeresen. Plusz sok energiát fektettek abba, hogy korhűek legyenek. Látszik ezen a szinten is az igényesség, bár alkalmanként mégis eltértek történelmi tényektől. Többen kritizálták például, hogy a fából készült uppsalai templom a sorozatban egy hegyen található, holott az épület a valóságban síkságon helyezkedett el. Más esetekben pedig az okozott gondot, hogy sokszor maguk a korabeli források is ellentmondásosan írják le a vikingekkel kapcsolatos információkat. Ez más szempontból szerintem azért kapóra jött Hirstéknek, hiszen így nehéz beléjük kötni.

Végeredményben A Vikingek igazán színvonalas, különleges atmoszférával rendelkező sorozat, ami egy sokak számára vonzó történelmi témát dolgoz fel élvezetes formában. Szerencsésen elkerüli az események kényszeres túlpörgetését a legtöbb területen. Ez jellemzően inkább pozitív, mint negatív, bár néhol azért belefért volna valamivel több adrenalin, amit állítólag a második évad majd szállít is.

Az első évad komoly sikert ért el. Első körben az USA-ban 4,3 millióan nézték átlagosan a részeket, ami a History Channel esetében meglehetősen magas szám. A második évad pedig szintén remekül teljesít, így nem okozott különösebb meglepetést, hogy a csatorna már berendelte a harmadik évadot is. Az első évad részeit hazánkban jelenleg hétfő esténként a viasat6 adja.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakon. Érdekli a marketing, a reklám és a streaming platformok világa, specializációja a horror és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya