Sorozat

Új vizeken – Vikingek

vikingek2A History Channel nagyot kockáztatott és nagyot nyert. Első saját gyártású drámasorozatának első évada messzemenőkig beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Rögtön szeretném azért megjegyezni, hogy a Vikingek nem előzmények nélküli vállalás a csatorna történetében. Korábban már rálépett erre az útra A Hatfield-McCoy viszály című minisorozattal, de az igazi nagy ugrásnak kétségtelenül ez a sorozat tekinthető, ami habár nagyon komolyan vette a történelmi szempontokat, bőven hagyott helyet a fikció számára is.

Az alkotók eleve egy olyan történetet választottak ki a viking történelemből, amiben bőven van muníció. Ragnar Lothbrok és családjának tagjai nem arról lettek híresek, hogy huzamosabb ideig meg tudtak ülni egy helyben, vagy hogy kerülték a konfliktusokat. Nem mintha bármely vikingtől ezt várnánk, de ők még közülük is kiríttak. Ragnar nevéhez a vikingek első nyugati portyái kapcsolódnak, de fiai is jól ismert alakjai  történelmüknek, akik megdöbbentő távolságokra jutottak el szülőföldjüktől hajóikkal. Utazásaikról pedig számos történet maradt fenn.

A sorozat alapjául szolgáló anyag tehát igazán erős, és szerencsére a forgatókönyv megírása is hozzáértő kezekbe került. Michael Hirst jó érzékkel dolgozott már fel eddig is történelmi témákat. Olyan címek fűződnek nevéhez, mint a Tudorok, Camelot vagy az Elisabeth. Ráadásul a Vikingekben executive producerként is közreműködött. Nagy hangsúlyt fektetett többek között a színészek kiválasztására. Kivárta a megfelelő jelentkezőt, még ha ez azt  is jelentette, hogy a forgatás megkezdése előtt rövid idővel még nem volt biztos, hogy ki fogja alakítani a főszerepet. Megérte várni, mert Travis Fimmel telitalálat Ragnar szerepére. A feleségét, Laghertát alakító Katheryn Winnicknek pedig bizonyára nem okozott nehézséget eljátszania a férfiakkal együtt harcoló viking nőt, mivel a gyönyörű színésznő többszörös fekete öves harcművész is. Ráadásul olyan ismert nevet is sikerült megnyerni a széria számára, mint Gabriel Bryne.

vikingek1

Az első évad középpontjában tehát Ragnarnak, saját hite szerint Odin főisten kiválasztottjának története áll, pontosabban a már korábban említett nyugati portyák és küzdelmei vezetőjével, Haraldson earllel, aki rendre megnyirbálja lehetőségeit. Mindezek kifejtése közben bőven jutott idő a viking szokások és hétköznapok bemutatására is. Ebben közrejátszhat, hogy már egy hónappal az első rész bemutatása után berendelték a második évadot. Az alkotók tehát hamar megnyugodhattak, nem durrogtattak kényszeresen patronokat, bőven volt idejük a történet felépítésére. Nem is nagyon siették el a dolgot. Sőt, időnként már kissé komótosnak hat a tempó. Az erős atmoszféra, ami áthatja a részeket azonban javarészt kárpótolja a nézőt a történet időnkénti lelassulásáért.

Egy másik komoly fegyvertény, amit a sorozat felmutathat, hogy a képi világa kifejezetten szép lett. Nyilvánvaló, hogy az alkotók törekedtek a filmszerű megjelenésre. Sikeresen. Plusz sok energiát fektettek abba, hogy korhűek legyenek. Látszik ezen a szinten is az igényesség, bár alkalmanként mégis eltértek történelmi tényektől. Többen kritizálták például, hogy a fából készült uppsalai templom a sorozatban egy hegyen található, holott az épület a valóságban síkságon helyezkedett el. Más esetekben pedig az okozott gondot, hogy sokszor maguk a korabeli források is ellentmondásosan írják le a vikingekkel kapcsolatos információkat. Ez más szempontból szerintem azért kapóra jött Hirstéknek, hiszen így nehéz beléjük kötni.

Végeredményben A Vikingek igazán színvonalas, különleges atmoszférával rendelkező sorozat, ami egy sokak számára vonzó történelmi témát dolgoz fel élvezetes formában. Szerencsésen elkerüli az események kényszeres túlpörgetését a legtöbb területen. Ez jellemzően inkább pozitív, mint negatív, bár néhol azért belefért volna valamivel több adrenalin, amit állítólag a második évad majd szállít is.

Az első évad komoly sikert ért el. Első körben az USA-ban 4,3 millióan nézték átlagosan a részeket, ami a History Channel esetében meglehetősen magas szám. A második évad pedig szintén remekül teljesít, így nem okozott különösebb meglepetést, hogy a csatorna már berendelte a harmadik évadot is. Az első évad részeit hazánkban jelenleg hétfő esténként a viasat6 adja.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!