Sorozat

BeCarrie-tve – Újra szingli

Neil Patrick Harris karrierje első meleg karakterét játssza a Szex és New York alkotójának új sorozatában: az Újra szingli (Uncoupled) egy könnyed, humoros történet az újrakezdésről.

Darren Star párizsi kitérője után csak hazautazott abba a városba, ami igazán naggyá tette. Új sorozata, az Újra szingli a Nagy Almában játszódik, akárcsak nagy elődje, a Szex és New York sorozat és annak különböző elfajult folytatásai. A legutóbbi párizsi kiruccanást, azaz az Emily Párizsbant sokan bírálták a francia főváros és lakói klisészerű ábrázolásáért, így nem csoda, hogy Star visszatért a kályhához. Viszont ezúttal talán túl közel merészkedett hozzá: az Újra szingli egy bevált receptet dolgoz vagy inkább melegít fel. 

Michael (Neil Patrick Harris) talpraesett ingatlanügynök, aki, amikor találkozunk vele, épp jóképű partnerének, Colinnak (Tuc Watkins) szervez 50. születésnapi bulit. Az igazi „meglepetés!” viszont végül nem a vendégek szájából, hanem Colintól érkezik, aki közli vele, hogy elköltözik. Sőt, már meg is tette, összepakolt, kirámolt, itt a búcsú ideje. Michaelt derült égből villámcsapásként éri a kapcsolat vége, s nem segít rajta az sem, hogy Colin nem avatja be a szakítás valódi okába.

Nincs más hátra tehát, mint kebelre ölelni a szinglilétet! Michaelt két legjobb, meleg és örökszingli barátja, Stanley (Brooks Ashmanskas) és Billy (Emerson Brooks) biztatja a továbblépésre. Be is szippantja a randizás kaotikus világa: egymást váltják a Grindr-randik, dick picek, egyéjszakás kalandok és félresikerült romantikázások. De még ez az új, mozgalmas életvitel sem tudja elfeledtetni vele exét, aki faképnél hagyta 17 együtt töltött év után. Valahogy visszaszerezni, féltékennyé tenni, bosszút állni vagy túllépni rajta… a szakítás összes érzelmi hullámvölgyét végigveszi a sorozat. 

Ha dobták már közeli barátodat, akkor az Újra szingli nagyjából ismerős terepre visz. A sorozatot nézve egykettőre beleéljük magunkat Michael negyedik barátjának szerepébe, akinek huszadszorra is végig kell hallgatnia a szakítás részleteit. Persze sajnáljuk és támogatjuk, de nyolc epizódon keresztül bírni a siránkozást azért nem egyszerű. Viszont ha téged is dobtak már valaha, a sztorira még inkább rezonálni fogsz. Az Újra szingli különlegessége mégis abban rejlik, hogy ezt

az univerzális történetet egy középkorú, ráadásul meleg férfi szemszögén keresztül mutatja be.

És teszi ezt kendőzetlenül, mondhatnánk szemérmetlenül, persze jó értelemben. 

Élvezetes néha-néha olyan LMBTQ sorozatot nézni, ahol nincs kötelezően beiktatva a szexuális kisebbséghez tartozó szereplőket traumatizáló történetszál. A rendszerszintű diszkrimináció, gyűlöletbeszéd, kirekesztés mind valódi problémák, de nem feltétlen kell, hogy minden fikcionális nem-heteroszexuális ember történetében megjelenjenek a „realizmus” kedvéért. Az Újra szingli ezért is működik jól, a megjelenített melegség üdítő módon a normalitás része, de a sorozat mégsem érződik erőltetetten elfogadónak, végig hihető és befogadható marad.

A könnyedség néhol azért túl lett adagolva, ahogy azt a Netflix produkcióktól megszokhattuk.

Michael például váltig állítja, milyen nehéz középkorú, szingli meleg férfiként újra nekiállni randizni. Ehhez képest minden egyes epizódban akad egy újabb sármos legény, aki nagyon szívesen kikezd vele. Pedig ez mégis egy érdekfeszítő témafelvetés, amibe érdemes lett volna belemélyedni. Ráadásul főszereplőnk élete párjának elvesztését sem éli meg túl rosszul, ha szenved, akkor azt is érdekesen és csinosan teszi. A humorért a butuska görkorcsolya-karambolok és jakuzziba rókázások felelnek, a komolyabb pillanatok gyakran elfuseráltak, általában kimerülnek a szégyellnivalóan lustán bedobott rákbetegség diagnózisával.

A habkönnyű stílus persze Star védjegye, ez is a már emlegetett jól ismert recept egyik hozzávalója. New York, szerelmi kalandok, dúsgazdag, szingli barátok, exkluzív bárok, ahol rajta kell lenni a listán… a Szex és New York rengeteg eleme visszaköszön az Újra szingliben. Tulajdonképpen Michael is Carrie, csak férfibőrben: a szerethető, szeleburdi főhős, aki a nagybetűs szerelmet keresi, miközben végig egy férfiért rajong. Egyik barátja, Billy Samantha-típus: a fiatal, szexi férfiak nagy kedvelője, minden mondat, ami elhagyja a száját, szexuális töltetű. Stanley pedig a megbízható Miranda, a legkevésbé glamúr barát, aki jó tanácsokkal támogatja Michael-Carrie-t, miközben a saját szerelmi élete messze nem sikeres.

Bármennyire is a párkapcsolatok hajszolásáról szól mindkét sorozat,

az Újra szingli is inkább a show lényegét adó barátsággal vesz le minket a lábunkról.

Na, meg persze Neil Patrick Harris sármja is ezerrel azon van, hogy elfeledtesse velünk a sorozat gyengébb pontjait. A nyíltan meleg színészt segítik még az olyan visszatérő karaktereket játszó alkotók, mint az idős fekete meleg bácsit alakító Broadway-legenda, André de Shields, vagy az extravagáns, vagyonos, elvált Claire-t játszó Oscar-díjas Marcia Gay Harden. A sorozat összességében könnyed, szórakoztató s legfőképp bindzselhető, sőt, szinte kizárólag így érdemes csak fogyasztani.

Az Újra szingli július 29-től nézhető a Netflixen.

Takács Janka

Janka a párizsi Sciences Po egyetem média és kommunikáció szakán végzett, marketinges szakemberként dolgozik. Mozifüggő, legfőképp a régi hollywood-i filmeket és az indie filmeket kedveli, de egy ütős filmzenével bármikor le lehet venni a lábáról.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com