Sorozat

Újra van jó magyar gyerekfilm – A kőmajmok háza

Ha​ az elmúlt időkben egyre fejlődő tévéfilm és gyermekfilm műfaj kereszteződik az egyre fejlődő forgatókönyv-fejlesztői munkával, annak olyan üdítően jó eredményei születhetnek, mint A kőmajmok háza. Talán új műfaj van újraszületőben!

Nem vállalok túl nagy kockázatot, ha az elkészült filmek statisztikai ismerete nélkül azt mondom, 10-15 évvel ezelőtt jóval kevesebb magas minőségű ifjúsági film került kiemelt műsoridőben a közmédia vagy bármely országos tévécsatorna műsorára. Azóta persze változtak az idők, amiben vaskosan benne lehet a mozifilmek néhány évvel ezelőtti átmeneti derékba törése, mindenesetre az eredetileg vászonra tervező stúdiók, rendezők, színészek felfedezték maguknak szép lassan a tévét mint közlési csatornát.

Reneszánsza van azonban ifjúsági filmeknek is. Vagy legalábbis megvan hozzá a jó terep, és ez a moziban is meglátszik. Két évvel ezelőtt önmagához képest nagyot szól a Sherlock Holmes nevében című ifjúsági film, bár a rendező, Bernáth Zsolt idei munkája, a már inkább young adult kategóriába tartozó Aura című sci-fi mondjuk már kevésbé találta meg célközönségét. A magyar YA műfaján ezek szerint még dolgozni kell.

Remélhetőleg A kőmajmok háza című új magyar ifjúsági filmmel nem lesz ilyen gond. Fonyó Gergely filmjét karácsony másnapján, december 26-án mutatják be először az m1 csatornán, de a Made in Hungária és a Társas játék rendezője csak az egyik indok, ami miatt érdemes ezt a filmet megnézni. Egy másik egyértelműen Tasnádi István. Eredetileg és legfőképpen drámaíró, de annál azért univerzálisabb valaki, éppen a Fenyő Miki filmen is dolgozott már együtt Fonyó Gergellyel forgatókönyvíróként. De benne volt a hazai tévéfilm műfajának éppen hogy lendületet adó Hajónapló sorozatban, a Terápia vezető forgatókönyvírója volt, rádióban futott az Időfutár, egy szintén tizenéveseknek szóló rádiójáték, és itt van A kőmajmok háza, amit két évvel ezelőtt kisregény formában szintén ő írt meg, majd most képernyőre adaptálva jegyzi forgatókönyvként. Fonyóval volt már közös ifjúsági projektjük, 3 évvel ezelőtt ez volt a Matula kalandpark, benne Szabó Kimmel Tamás, Trokán Nóra, Makranczi Zalán és a gyerekszínészek.

Haumann Máté és Fazakas Bendegúz

A felállás itt is hasonló: néhány húzónév az országosan ismert színészek közül. Koltai Róbert és Molnár Piroska, Gyuri nagyszülei, Csányi Sándor maga Gyuri felnőttként, Jordán Adél a szomszéd kissrác anyjaként pedig igazi boszorka, akinek időskori változatát, a még mindig boszorka nagymamát Lázár Kati alakítja. A legjobb azonban talán Haumann Péter, akitől valami furcsa módon félnek a pesti kertvárosi ház gyerekei, köztük Kornél (Járja Erik), a főszereplő (persze már apja, Gyuri sem jött ki vele, az akkor volt, amikor még fiatal Haumann Máté játszotta).

Apja-fia történet tehát, a film egyik fele az 1980-as évek elején játszódik, megszólítva ezzel talán az ifjúsági film fő célközönségének szüleit, a másik fele pedig napjainkban, idén nyáron. Az egyik része Gyuri gyerekkoráról szól, aki menet közben felnő, lesz egy fia, Kornél, akinek életéből azonban eltűnik. Az apakeresés ezen a nyáron mesei elemekkel telik meg, köszönhetően a szomszéd kislánynak: Iza (Hajdu Virág) nem cenzúrázza a fantáziáját, amikor a ház és lakóinak különböző mitikus történeteit és tulajdonságait kell kitalálni. Hajdu Virág egyébként is megér pár szót: 14 éves, de már pár évvel ezelőtt szerepelt a Szegedi Szabadtéri Játékok Valahol Európában darabjában, ahonnan egyenes út vezetett a Madách Színházba, a nagy sikerrel játszott Mary Poppins főszerepébe. Ennek a filmnek ugyan „papíron” nem ő a főszereplője, valahogy azonban mégis uralja a vásznat, így nem lennék meglepve, ha a következő néhány évben szintén komoly szerepeket kapna akár színpadon, akár filmben.

Nem cenzúrázza a fantáziáját, amikor a ház és lakóinak különböző mitikus történeteit és tulajdonságait kell kitalálni.

Képzelet és valóság keveredik a képernyőn, ahogy az gyakran még a film főszereplői vagy más kiskamasz fiúk és lányok gondolatvilágában is, ezt a fajta keveredés látjuk egyszerre felnőtt és gyermekszemmel is. Nemcsak ezért öröm, hogy ilyen ifjúsági film kerül a tv műsorára: a film története egészen kerek, a rendező és az ő viszonya a fiatal szereplőkkel szuper, a színészek többsége nagyon jól játszik, jól, kicsit talán szirupos nosztalgiával, mégis megelevenítő módon van megjelenítve a nyolcvanas évek elejének zuglói hangulata 1 forintos fagyival, Jedi visszatérrel, meg egyáltalán azokkal a lehetetlen ruhákkal és frizurákkal.

A kőmajmok házával tehát – és ezt igenis le lehet írni – visszatért a magyar film ifjúsági hagyományaihoz. Ez így van rendjén.

A filmet december 26-án 20:10-kor vetíti az m1.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com