Sorozat

A hit útvesztőjében – Under the Banner of Heaven

Megtanulhattuk az elmúlt évekből, hogy Andrew Garfield imádja azokat a szerepeket, ahol egy hitével konfliktusba kerülő vallásos férfit kell alakítania. Az Under the Banner of Heaven című minisorozat egy újabb izgalmas fejezet ebben az életműben.

A cikk a sorozat első két része alapján készült.

Játszott már Japánban térítő, majd hitét titokban gyakorló katolikus papot és Hetednapi Adventista katonát, aki vallása nyomán megtagadja a fegyverhasználatot és ellenfelei (felebarátai) életének kioltását. Andrew Garfield igazán vonzódik ezekhez a figurákhoz, és mint látjuk, igyekszik a lehető legtöbb irányból megvizsgálni, milyen morális megpróbáltatások érhetik a hívő embereket. A zsidó származású angol színészről joggal gondolhatnánk, hogy mélyen vallásos ember, ám nyilatkozatai alapján agnosztikus panteistának definiálja magát: tehát nincs bizonyossága Isten létezésében, és tulajdonképpen a tapasztalt világot nem különbözteti meg a mindenható személyétől – minden, amit látunk magunk körül, az nem Isten teremtménye, hanem maga az Úr.

Mindenképpen egyfajta kíváncsiságnak, talán útkeresésnek is tűnik ez Garfield részéről, hogy ennyi különböző perspektívából szeretné szemlélni a felsőbb hatalom létezésével kapcsolatos meggyőződéseket, arról nem is beszélve, hogy átéli ezeket a karaktereket és hihetetlen erővel alakítja őket. A Hulu streaming-szolgáltatón megjelenő Under the Banner of Heaven című minisorozatban most a mormonok, egész pontosan

Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházának közösségébe kapunk kendőzetlen bepillantást.

A sorozat a napjainkban oly divatos true crime kategória legújabb darabja, tehát egy valós bűntényt dolgoz fel játékfilmes formában. 1984-ben egy fiatal nő, Brenda Lafferty (Daisy Edgar-Jones) és 15 hónapos gyermeke gyilkosság áldozata lett, a nyomok pedig egy LDS („latter-day saints” = utolsó napi szentek) család felé vezetnek. Ahogy a műfajtól megszokhattuk, minden valóban így történt, ám a nyomozó, Jeb Pyre (Andrew Garfield) csupán a sorozatban létezik. A detektív egyszerre testesíti meg a nézőt, aki betekintést kap ebbe a világba, másodsorban viszont egy saját drámával rendelkező hős, aki szintén ugyanazt a vallást gyakorolja, mint Utah állam jó része – köztük a gyilkos is, feltehetően.

Hogy miként alakítja Garfield a főszereplő nyomozót? Természetesen pazarul. Annak ellenére, hogy sok dolga két epizód alatt nem volt, fájdalma, zavarodottsága, eltökéltsége és fokozatos megingása saját hitében máris tetten érhető. Karizmája azonban nem dominál a sorozatban, meglehetősen elveszik a sokszereplős drámában. Tulajdonképpen az Under the Banner of Heaven legnagyobb hibája épp az, hogy igyekszik nagyon részletes bemutatást nyújtani, de ezáltal elveszik a feszültség, ami a krimik sajátja. Inkább látlelet kíván lenni a mormon egyház túlkapásairól, az előforduló fundamentalizmusról, mintsem egy szórakoztató és izgalmas thriller.

A Hulu sorozata nem szegezi a nézőit a székbe – de érthető, ha nem is ez volt a vállalása.

Dustin Lance Black – aki a Milk szkriptjéért anno Oscar-díjat is kapott – nagyjából tíz éve igyekszik tető alá hozni ezt az adaptációt. A forgatókönyvíró saját mormon érintettsége nyomán különösen fontosnak tarthatta a projektet, holott az egyházat már elhagyta: ez feltehetően annak is köszönhető volt, hogy a homoszexualitás nem igazán mondható elfogadottnak ezekben a körökben. Látszik tehát, hogy nem csak hozzáértő, de a témával szemben nyitott emberek dolgoztak a sorozaton – ez azonban mégsem jelenthet teljes sikert. Sok múlik ugyanis A préri urait is jegyző David Mackenzie rendezésén, ami most meglepően sótlan lett.

Nem volt egyszerű a feladata, hiszen egy dokumentarista true crime regényt kellett játékfilmessé tenni, ám a megvalósításnak jót tett volna pár „hollywoodi” húzás. Ehelyett vallomásokat hallgat a főszereplő, miközben a visszaemlékezéseket látjuk, ahogy az áldozat, Brenda újonnan jött tagként lép be a mormon családba. Gyönyörű és fiatal, így a szemek egyből rászegeződnek, ám lassan vitatott lesz a megítélése, hiszen sokkal felvilágosultabb és szabadabb, mint azt a hitrendszer engedné.

Egy további flashback-szálon pedig magát az egyház alapítását is bemutatják. A 19. századi jelentekben maga „a Mormon”, Joseph Smith próféta megpróbáltatásait is láthatjuk, mielőtt megírta volna könyvét, mely később a hívek számára szentírássá vált. Az Under the Banner of Heaven ez alapján is inkább egy enciklopédia magáról a vallásról, semmint egy gyorstalpaló a laikusok számára. Meglepően belterjes a fogalmazásmódja, ami a beleélés esélyét nagyban csökkenti. Mindez a krimiszál rovására megy, ahol pedig a kegyetlenül lassan haladnak az események.

Az egy-egy órás epizódok, amiket eddig láthattunk, arra engednek következtetni, hogy a későbbiekben sem fog felpörögni a sorozat,

és csupán egy lassú, terjengős merengés lesz. A brutális gyilkosság elkövetőjének kiléte sem igazán nagy kérdés, hiszen a Lafferty család bármely tagjából kinézheti az ember a tettet, és a sorozat sem akarja eloszlatni a gyanút senki körül. Vajon a nem megbecsült vezéregyéniség (Sam Worthington), a család irányítását megöröklő testvére (Wyatt Russell), vagy a messziről gyanús öccsük (Rory Culkin) az? Esetleg a népes család akármelyik másik tagja, beleértve a női emancipációtól és öntudattól sértett feleségeket?

A kíváncsiságot nem piszkálja fel igazán a sorozat a bűnténnyel kapcsolatban. Egyedül Andrew Garfield és pár mellékszereplő alakítása az, amire érdemes lesz odafigyelni azon túl, hogy Pyre nyomozó szála milyen módon fogja támogatni a tragikus történelmi események felmondását. Így tehát azok számára, akiket nem köt le a „ki tette?” kérdéskör, a „mit kezdjünk ezzel?” helyzet még nyújthat valami pluszt.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com