Sorozat

Vállvetve – Város a hegyen

Az Showtime Város a hegyen című új sorozatának akciókban bővelkedő első epizódja egy különös családi drámával kezdődik, s ezzel mindjárt a közepébe is csöppenünk a történéseknek, melynek Boston a helyszíne. Rendőrgyilkosság, bankrablás, hatalmi harcok, na és minden, ami ezzel jár. Pilotkritika.

Az 1990-es évek elején Bostont elöntötte az erőszakhullám, így nem csoda, ha a sorozat első epizódja két súlyos bűncselekménnyel adja meg a kezdőhangot. Az egyik egy rendőrgyilkossággal végződő leszámolási akció, a másik egy brutális bankrablás, melyben egy háromtagú álarcos banda foszt ki egy pénzszállító páncélautót megölve annak biztonsági embereit.

A három szálon kibontakozó cselekmény egyfelől a legmodernebb katonai fegyverekre szert tett bankrablókat követi nyomon, másfelől egy korrupt, cinikus, kiégett FBI ügynöknek (Kevin Bacon) ered a nyomába,

s mindemellett a bostoni rendőrség bűnüldöző munkájába is beavatódunk. Az első részből még nem derül ki, hogy a film készítői a későbbiekben is ilyen töménységben adagolják-e az egy főre jutó gyilkosságokat, avagy végig a két bűntény lassú és furmányos felgöngyölítéséről fog szólni a történet.

A politikával is átitatott társadalmi dráma a bostoni bűnüldöző rendőrség, az FBI és a város felsővezetői közötti szövevényes kapcsolatrendszer körül bonyolódik, ami az alkotóknak számos lehetőséget kínál a bűnügyi krimiszál kifeszítéséhez. Ennek a hatalmi-kommunikációs hálózatnak áll a gyújtópontjában a Brooklynból érkezett Decourey Ward (Aldis Hodge), egy fiatal, ambiciózus fekete kerületi ügyész, akiről tudni lehet, hogy Boston polgármesteri székére pályázik. Egy ezt firtató kérdésre adott válasza szerint célja „tönkretenni azt a gépezetet, ami ezt a várost működteti”. Ward igen jó hátszéllel indult, öt évig az államügyész mellett dolgozott a kiemelt küldetést teljesítő Saint-Clair Bizottság tagjaként, ami komoly presztízst biztosít számára. Egyébként is megnyerő egyéniségét még szimpatikusabbá teszi, hogy megvesztegethetetlen, és ezzel a ténnyel az FBI-ügynök kollégájának éppúgy szembesülnie kell, mint a rendőrfőnöknek, mikor egy igen sötét ügyben a vád ejtését kérik tőle.

Az első részből úgy tűnik, az alkotók – köztük a bostoni “álompár”, Matt Damon és Ben Affleck

a városvezetés elnyerését is komoly célként maga elé tűző Wardot állítja az események középpontjába, jól egybesodorva ezzel a cselekmény politikai és bűnügyi szálait. És hogy nem szokványos történetről lesz szó, azt bizonyítja az epizód végén az a váratlan fordulat, hogy a kerületi ügyész szövetségre lép a korrupt, ám elismert FBI-ügynökkel, aki a fennálló helyzet megőrzésre törekszik. Ketten összefognak, hogy leleplezzék a bankrabló bandát.

Érdekes és összetett karaktereivel a Város a hegyen szövevényes politikai-bűnügyi drámának ígérkezik, amely a megszokottnál kicsit kérgesebb buddy-mozi is. Aki csupán nyári kikapcsolódásra vágyik, kapcsoljon át könnyedebb darabra.

A sorozat idehaza az HBO GO-n látható.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com