Sorozat

Vállvetve – Város a hegyen

Az Showtime Város a hegyen című új sorozatának akciókban bővelkedő első epizódja egy különös családi drámával kezdődik, s ezzel mindjárt a közepébe is csöppenünk a történéseknek, melynek Boston a helyszíne. Rendőrgyilkosság, bankrablás, hatalmi harcok -, na és minden, ami ezzel jár. Pilotkritika.

Az 1990-es évek elején Bostont elöntötte az erőszakhullám, így nem csoda, ha a sorozat első epizódja két komoly bűncselekménnyel adja meg a kezdő hangot. Az egyik egy rendőrgyilkosággal végződő leszámolási akció, a másik egy brutális bankrablás, melyben egy háromtagú álarcos banda foszt ki egy pénzszállító páncélautót megölve annak biztonsági embereit.

A három szálon kibontakozó cselekmény egyfelől a legmodernebb katonai fegyverekre szert tett bankrablókat követi nyomon, másfelől egy korrupt, cinikus, kiégett FBI ügynöknek (Kevin Bacon) ered a nyomába,

s mindemellett a bostoni rendőrség bűnüldöző munkájába is beavatódunk. Az első részből még nem derül ki, hogy a film készítői a későbbiekben is ilyen töménységben adagolják-e az egy főre jutó gyilkosságokat, avagy végig a két bűntény lassú és furmányos felgöngyölítéséről fog szólni a történet.

A politikával is átitatott társadalmi dráma a bostoni bűnüldöző rendőrség, az FBI és a város felső vezetői közötti szövevényes kapcsolatrendszer körül bonyolódik, ami az alkotóknak számos lehetőséget kínál a bűnügyi krimiszál kifeszítéséhez. Ennek a hatalmi-kommunikációs hálózatnak áll a gyújtópontjában a Brooklyn-ból érkezett Decourey Ward (Aldis Hodge), egy fiatal, ambiciózus fekete kerületi ügyész, akiről tudni lehet, hogy Boston polgármesteri székére pályázik. Egy ezt firtató kérdésre adott válasza szerint, célja „tönkre tenni azt a gépezetet, ami ezt a várost működteti”. Ward igen jó hátszéllel indult, öt évig az államügyész mellett dolgozott a kiemelt küldetést teljesítő Saint-Clair Bizottság tagjaként, ami komoly presztizst biztosít számára. Egyébként is megnyerő egyéniségét még szimpatikusabbá teszi, hogy megvesztegethetetlen, és ezzel a ténnyel az FBI ügynök kollégájának épp úgy szembesülnie kell, mint a rendőrfőnöknek, mikor egy igen sötét ügyben a vád ejtését kérik tőle.

Az első részből úgy tűnik, az alkotók – köztük a bostoni “álompár”, Matt Damon és Ben Affleck

a városvezetés elnyerését is komoly célként maga elé tűző Wardot állítja az események középpontjába, jól egybesodorva ezzel a cselekmény politikai és bűnügyi szálait. És hogy nem szokvány történetről lesz szó, azt bizonyítja az epizód végén az a váratlan fordulat, hogy a kerületi ügyész szövetségre lép a korrupt, ám elismert FBI-ügynökkel, aki a fennálló helyzet megőrzésre törekszik. Ketten összefognak, hogy leleplezzék a bankrabló bandát.

Érdekes és összetett karaktereivel a Város a hegyen szövevényes politikai-bűnügyi drámának ígérkezik, amely a megszokottnál kicsit kérgesebb buddy-mozi is. Aki csupán nyári kikapcsolódásra vágyik, kapcsoljon át könnyedebb darabra.

A sorozat idehaza az HBO GO-n látható.

Argejó Éva

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..