Sorozat

Vigyázz, kész… harc? – Trónok harca 7. évadnyitó

Tizenhárom hónapot kellett várni, de végre megtörtént: megérkezett a Trónok harca hetedik évada. És bár egyértelműen érződik, hogy ez még csak a felvezetése az elkövetkező grandiózus eseményeknek, így is elégedettek lehetünk. Vigyázat, spoilerveszély!

Amikor 2016 júniusában véget ért a hatodik szezon, érezhető volt, hogy már nagyon közeledünk a végső csatá(k)hoz, az új epizód pedig csak tovább fokozza ezt a hangulatot. Pedig tudjuk, hogy még egy nyolcadik évad is előttünk áll, mégis úgy tűnik hogy lassan körvonalazódik, ki hova tart és hogyan fognak a szálak egymásba fonódni. Persze a széria alkotóit ismerve soha nem lehetünk biztosak semmiben.

Főleg azért nem, mert immár második éve, hogy George R. R. Martin regényeit a hátunk mögött hagytuk, és immár az alkotókon múlik, hogyan csűrik csavarják a forgatókönyvet, így még a legnagyobb rajongók sem tudhatják, milyen irányba tart tovább a történet.

A legfrissebb epizódban nagy események ugyan nem történtek, főként nem olyanok, melyek nagyon új mederbe terelnék a történéseket, mégis úgy érezhetjük: még soha nem lehettünk ennyire biztosak a jövőben. Ugyanis lassacskán mindenki elfoglalja a helyét a sakktáblán, hogy aztán kezdetét vehesse a végső, nagy összecsapás. A most látott események persze főleg arra szolgáltak, hogy felelevenítsék a múltat, érezhetően a lehető legtöbb szálon próbáltak emlékeztetőt kínálni a nézőknek.

Ám annak ellenére, hogy

csak bemelegítésnek számít az epizód, mégis talán az eddigi legizgalmasabb évadnyitót láthattuk, hiszen sorra követték egymást az izgalmas és eseménydús jelenetek.

Kezdve Arya kegyetlen mészárlásával, majd folytatva a mások óriászombikkal kiegészült vonulásával, Jon Snow és Sansa északon zajló politikai küzdelmeivel, a Lannisterek újabb szövetkezési kísérleteivel és persze Danaerys utazásával… bár a legelsőt leszámítva, konkrét akció nem igazán történik, mégis egyre jobban körvonalazódik, ki kit tart igazán ellenségnek és kit szövetségesnek. Olyan pedig már régen volt, hogy ennyire egyértelműen állást foglaltak a házak.

A két legjobb rész azonban mégsem a fősodornak köszönhető, hanem a tőlük jelenleg – látszólag – független Samwell Tarlynak és a Vérebnek. Sam a mesterképzőben próbálja átvészelni a mindennapokat, ezt pedig egy olyan jelenetsorral mutatják be az alkotók, amiről nem félek kijelenteni, hogy messze az egész eddigi sorozat legviccesebb perceit adták a nézőknek. A Véreb ezzel szemben inkább emocionálisan hatott a nézőkre: bár már Aryával való utazása során is megismerhettük emberibb oldalát, most még inkább a szívünkbe lopta magát, mindeközben pedig talán végre a karakter leendő funkcióját is kapizsgálni kezdhettük.

A hetedik évad nyitányában tehát nem történtek eget rengető események, még a nagy mennyiségű halott ellenére sem, arra viszont tökéletes volt, hogy beindítsa a fantáziánkat és nekikezdhessünk a vad spekulációknak az elkövetkező részeket illetően.

Avatar

Wehli-Nardai Dorina

Wehli-Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya