Sorozat

Vigyázz, kész… harc? – Trónok harca 7. évadnyitó

Tizenhárom hónapot kellett várni, de végre megtörtént: megérkezett a Trónok harca hetedik évada. És bár egyértelműen érződik, hogy ez még csak a felvezetése az elkövetkező grandiózus eseményeknek, így is elégedettek lehetünk. Vigyázat, spoilerveszély!

Amikor 2016 júniusában véget ért a hatodik szezon, érezhető volt, hogy már nagyon közeledünk a végső csatá(k)hoz, az új epizód pedig csak tovább fokozza ezt a hangulatot. Pedig tudjuk, hogy még egy nyolcadik évad is előttünk áll, mégis úgy tűnik hogy lassan körvonalazódik, ki hova tart és hogyan fognak a szálak egymásba fonódni. Persze a széria alkotóit ismerve soha nem lehetünk biztosak semmiben.

Főleg azért nem, mert immár második éve, hogy George R. R. Martin regényeit a hátunk mögött hagytuk, és immár az alkotókon múlik, hogyan csűrik csavarják a forgatókönyvet, így még a legnagyobb rajongók sem tudhatják, milyen irányba tart tovább a történet.

A legfrissebb epizódban nagy események ugyan nem történtek, főként nem olyanok, melyek nagyon új mederbe terelnék a történéseket, mégis úgy érezhetjük: még soha nem lehettünk ennyire biztosak a jövőben. Ugyanis lassacskán mindenki elfoglalja a helyét a sakktáblán, hogy aztán kezdetét vehesse a végső, nagy összecsapás. A most látott események persze főleg arra szolgáltak, hogy felelevenítsék a múltat, érezhetően a lehető legtöbb szálon próbáltak emlékeztetőt kínálni a nézőknek.

Ám annak ellenére, hogy

csak bemelegítésnek számít az epizód, mégis talán az eddigi legizgalmasabb évadnyitót láthattuk, hiszen sorra követték egymást az izgalmas és eseménydús jelenetek.

Kezdve Arya kegyetlen mészárlásával, majd folytatva a mások óriászombikkal kiegészült vonulásával, Jon Snow és Sansa északon zajló politikai küzdelmeivel, a Lannisterek újabb szövetkezési kísérleteivel és persze Danaerys utazásával… bár a legelsőt leszámítva, konkrét akció nem igazán történik, mégis egyre jobban körvonalazódik, ki kit tart igazán ellenségnek és kit szövetségesnek. Olyan pedig már régen volt, hogy ennyire egyértelműen állást foglaltak a házak.

A két legjobb rész azonban mégsem a fősodornak köszönhető, hanem a tőlük jelenleg – látszólag – független Samwell Tarlynak és a Vérebnek. Sam a mesterképzőben próbálja átvészelni a mindennapokat, ezt pedig egy olyan jelenetsorral mutatják be az alkotók, amiről nem félek kijelenteni, hogy messze az egész eddigi sorozat legviccesebb perceit adták a nézőknek. A Véreb ezzel szemben inkább emocionálisan hatott a nézőkre: bár már Aryával való utazása során is megismerhettük emberibb oldalát, most még inkább a szívünkbe lopta magát, mindeközben pedig talán végre a karakter leendő funkcióját is kapizsgálni kezdhettük.

A hetedik évad nyitányában tehát nem történtek eget rengető események, még a nagy mennyiségű halott ellenére sem, arra viszont tökéletes volt, hogy beindítsa a fantáziánkat és nekikezdhessünk a vad spekulációknak az elkövetkező részeket illetően.

Nardai Dorina

Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com