Sorozat

Who wants to live forever? – Indul a Doctor Who 10. évada!

Peter Capaldi (Doctor Who)
Peter Capaldi (Doctor Who)

Egy sorozat, ami időutazásra épül, de emberségre tanít. Egy sorozat, ami ötven éve fut. Egy sorozat, amiért itthon alig, világszerte azonban rengetegen rajonganak!

 A Doctor Who első epizódját 1963. november 23-án sugározta a BBC. 1989. december 6-án, 26 évvel később, a 7. Doktorral véget ért a sorozat első szakasza; a csatorna a döntést a nézettség ijesztő visszaesésével indokolta. 1996-ban Amerikában elkészítették az első és eddig egyetlen Doctor Who-filmet. A sorozatot pedig 2005-ben indította újra a BBC Wales. Az új éra 10. évada kezdődik idén április 15-én: nem csupán a kerek évforduló miatt jelentős ez, hanem mert a főszereplő és a vezetőíró is búcsúzik a produkciótól; Peter Capaldi, a 12. Doktor és Steven Moffat, a sorozat showrunnere is bejelentette távozását.

 

Rövid alapozás

A Doktor egy Időúr, akinek a bolygója, Gallifrey megsemmisült az Utolsó Nagy Időháborúban. Az 1. Doktor elszökött Gallifrey-ről egy TARDIS-szal. A TARDIS egy mozaikszó: Time And Relative Dimension In Space – Térben A Relatív Dimenzió és Idő-Sík; egyszerre időgép és űrhajó. Hogy az Időörvényen keresztüljusson, az Időurak technológiáját alkalmazzák benne: egy teljes univerzumot, végtelen szobákkal teli „házat” sűrítettek egy kívülről apró dobozba. (Ezt a „varázslatot” használják például a Harry Potter-filmekben látható sátraknál is: belül nagyobb, mint kívül.)

Egészen alapvető kérdés ilyen hosszú sorozat esetében: hogyan tartják meg a színészeket? A válasz: sehogy. 1966-ban, mikor a Doktort játszó William Hartnell betegsége miatt már nem vállalta a további epizódokat, a műsort törölni akarta a BBC, de az eltelt csupán három év akkora sikert hozott a szériának, hogy nem vehették le a műsorról – így előálltak a regeneráció ötletével: egy Időúr halálos sérülés esetén képes a teste sejtjeit újrarendezni, új és ép testet ölt.

Az idő haladtával egyre többet tudtunk meg a regenerációról és annak szabályairól. Hamar kiderült, hogy egy Időúr 11-szer képes regenerálódni, tehát 12 „élete” van. Azonban a képesség mélyebb, izgalmasabb és emberibb oldala csak a 2006-os újraindulás után jelent meg: a 10. Doktort (David Tennant) halljuk először úgy beszélni a regenerációról, mint a halálról.

Fontos kiemelni a kísérőt (companion). Minden Doktor mellett ott áll valaki – általában ember, de volt már robotkutya is –, aki segíti őt; ha kell, kézen fogja és vezeti, ha kell, elébe megy a veszélynek. A Doktor sokszor téved és nem élne túl egy-egy helyzetet, ilyenkor a kísérőé a főszerep, ő menti meg a Doktort. Minden évadban van egy „főkísérő”, aki valamennyi epizódban szerepel, és minden epizódban akadnak „pillanatnyi” segítők is, akik feláldozzák életüket vagy más visszavonhatatlan értékvesztés áldozatai lesznek. Az egyik legszebb példa a Voyage of the Damned c. részben Astrid (Kylie Minogue) halála. (A sorozat intelligenciája látszik a névválasztásban is: Astrid a TARDIS anagrammája, a TARDIS pedig a Doktor legrégebbi kísérője.)

 

Merre tovább?

Az évek múlásával és a tévés sorozatok előretörésével a Doctor Who is irányt változtatott. Amikor Matt Smith, a 11. Doktor bejelentette távozását és élő tévéműsorban bemutatkozott Peter Capaldi, mint a következő Doktor, a whovianok egy nagyobb csoportja felháborodott azon, hogy sokkal idősebb színész, mint három elődje (Christopher Eccleston, David Tennant és Matt Smith). Mégis időszerű lépés volt: a történet a fiatal Tennant belépésekor csak kicsit, a 26 éves Smith szerepátvételekor pedig nagy ívben elkanyarodott a tinidrámák és -szerelmi történetek irányába, ám Capaldival (aki 55 évesen bújt az Időúr bőrébe) sötétebb és rétegeltebb Doktor érkezett. Ő képes olyan kérdéseket feltenni az őt kísérő és segítő Clarának (Jenna Coleman), ami Smith, de még Tennant szájából is hamisan, nevetségesen hangzott volna.

2017. április 15. után a legfőbb kérdés az lesz, hogy a Doktort milyen irányba viszik el: megtartja-e a sorozat sötét vonulatát. Az eddig kiadott egyperces teaser alapján valószínűleg enyhítenek a 12. Doktor szúrósságán, keménységén, de szerencsére nem a sötétség és mélység rovására, a videó ugyanis bővelkedik azokban a horrorisztikus elemekben, amik az ezelőtti két évadot jellemezték – habár a 9. évad befejezése, annak tanulsága arra enged mégis következtetni, hogy a sorozat veszíthet komorságából. Mivel Billie (Pearl Mackie) személyében új kísérőt is kap a Doktor, újra be kell mutatkoznia, ez pedig elég indok lehet arra, hogy változtasson bizonyos jellemvonásain és alkalmazni tudja a Clara mellett tanultakat.

Steven Moffat ugyanabban az évben, 2011-ben vette át a sorozatot, mikor elindította a BBC másik sikeres, kicsit populárisabb szériáját, a Sherlockot. Arra a kérdésre, hogy mi a különbség a Doktor és Sherlock között, Moffat azt válaszolta (kizárva sok rajongó dédelgetett álmát egy Doktor-Sherlock csúcstalálkozóról):

„a Doktor egy isten, aki ember akar lenni, Sherlock pedig egy ember, aki isten akar lenni. Ők sohasem találkozhatnának.”

A jelenlegi Doktor életében éppen az a végtelenül izgalmas, ami a fenti idézetben áll: a Capaldi-Doktor egy isten, aki nagyon szeretne, de nem tud ember lenni.

Nagyon szeretne kötődni és megmaradni, de nem teheti meg.

Ez természetesen a halhatatlanság áldás-átok párosából is fakad: a kérdés az, hogy megéri-e egyedül örökké élni, míg a téged szerető embereken fog az idő.

 

Amiért megéri

A sorozat Magyarországon Ki vagy, Doki? címmel fut, amit sokan kritizálnak, de az tény, hogy az eredeti cím egy lefordíthatatlan szójáték – ugyanis a Doktor nem a titulusa, de nem is egészen a neve a főszereplőnek (ezért hibás néhány írás, amikor Dr. Who-ként hivatkozik a sorozatra). A Doktor, egy eset kivételével, sosem árulja el a valódi nevét (de ez az egy kivétel is a nézőt kizárva, fülbesúgással történik). A Doktor név egy „fogadalom”, egy „ígéret”, amire az 50. évfordulót ünneplő epizódban, a 2013. november 23-án sugárzott The Day of the Doctorban derül fény: „Never cruel or cowardly. Never give up, never give in.

Ezt a sorozatot annyival elintézni, hogy „időutazós hülyeség” azért is butaság, mert bizonyos részek (lásd: The End of Time, Vincent and the Doctor, The Magician’s Apprentice) és részletek sokkalta mélyebbek, mint ahogy azt a zsánerben, de akár általánosságban is megszokhattuk. Erre egyik legerősebb példa a The Zygon Inversion című részben elhangzó háborúellenes monológ:

Ez és az ehhez hasonló részletek miatt éri meg nézni ezt a sorozatot. A Doktortól valóban lehet emberséget tanulni, valóban meg lehet tanulni, hogy „még nem találkoztam senkivel, aki ne lett volna fontos.” És meg lehet tanulni, hogy mivel mindenki mindig tanul a másik embertől, érdemesebb egymásra figyelni, mint magunkra – mert anélkül csak egyedül maradunk az Időörvényben.

Dávid Áron

Dávid Áron a Filmtekercs gyakornoki programjában vesz részt. Ha te is jelentkeznél, kattints ide!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés