Sorozat

Gyilkosos Londonban – You (4. évad)

Joe Goldberg továbbra is a legszórakoztatóbb téveszmés hősszerelmes gyilkos, a You (Te) azonban veszített a lendületéből. Legalábbis a sorozat negyedik évadjának első fele alapján.

A You harmadik évadjának explozív fináléja és Joe Goldberg „halála” után a Netflix szociopata romantikus hősének, és vele együtt magának a sorozatnak azt kell tennie, amihez a legjobban ért: újra feltalálni önmagát. Így Joe, aki immár Jonathan Moore professzor Londonba költözik, szakállat és hosszú hajat növeszt, a You pedig a thriller műfajából átsodródik a whodunit krimijébe. Ugyan megoldásra váró rejtélyek eddig is voltak (például az első két évadban Candace sztorija), de a who, azaz a tettes személye sosem volt kérdéses – a válasz mindig Joe. Vagy Love.

Most azonban, hogy Love (Victoria Pedretti) nincs többé, a sorozat elvesztette azt az impulzív női főszereplőjét, aki miatt olyan féktelen, őrült utazást kaptunk az előző szezonban. Ezért a szofisztikált londoni környezet mellé szükség volt a tónusváltásra is: Joe gyilkosból (vonakodó) nyomozó lesz, üldözőből pedig üldözött. A negyedik évad első felében a Joe-t üzenetekkel, újságkivágásokkal és egyre növekvő számú hullával zaklató tettes kilétének rejtélye kezdetben kifejezetten működik.

A váltással eleinte érdekes, izgalmas új irányt tudott venni a You, melyben a címadó „Te” most először nem Joe szerelmes téveszméinek tárgya.

Mert annak ellenére, hogy a férfi azért indult erre a kis európai kiruccanásra, hogy megtalálja az általa tökéletesnek nyilvánított nőt, Marienne-t, az előző szezonban megismert lány mindösszesen a folytatás első részében, úgy 10 percre bukkan fel. Pedig Tati Gabrielle karaktere abszolút final girlként volt pozícionálva, a színésznő egyszerre titokzatos és elbűvölő energiáját meg igazán kár volt elvesztegetni. A Marienne-szálat tehát – az első öt epizód alapján úgy tűnik – lezárták, az aktuális „Te” pedig Joe stalkerévé vált. Így Penn Badgley briliáns belső monológja ha lehet, minden eddiginél maróbb gúnnyal átitatott, nyoma sincs a „romantikus” indíttatású narrációnak. Ezúttal a bosszúvágyé a főszerep.

You negyedik évad
Fotó: Netflix

Ezt fejeli meg a Joe-ban a londoni elit által kiváltott undor. A brit arisztokraták, sznob művészek, hercegnők és influenszerek bebetonozzák Joe-ban a felsőosztály iránti utálatát. Ha Los Angeles volt a purgatórium, Madre Linda a pokol és London a „jó hely”, akkor az csakis a Ted Danson-féle Jó hely (azaz a kamu mennyország) lehet: a hipszterek és a gazdagok mindenhol rosszak, de az Egyesült Királyságban a legrosszabbak.

Visszataszító és kegyetlen emberek tablóját mutatja be a You London legelőkelőbb és legexkluzívabb helyszínein.

Rengetegen vannak, de néhányuk kivételével még csak a nevüket sem érdemes megjegyezni. Ott van a beképzelt fuckboy, Malcolm (Stephen Hagan), a rosszindulatú Gemma (Eve Austin) vagy Adam, az amerikai ficsúr (Lukas Gage a Fehér lótusznál is bevállalósabb szerepben). A hangyányit szimpatikus tábort ketten, a kívülálló író, Rhys (Ed Speelers) és a naivan aranyos, de amúgy ignoráns Lady Phoebe (Tilly Keeper alakításában Daphne Bridgertont idézi) alkotják. Azonban mégsem utóbbi, hanem a merőben ellenszenves Kate (Charlotte Ritche nehezen tud mélységet vinni a rendkívül lapos karakterbe) veszi át Marienne helyét Joe…nadrágjában. Mert bár mindketten küzdenek ellene, valami láthatatlan erő vonzza őket egymáshoz. Ám ez olyan láthatatlan, hogy még a néző sem érzékeli: ugyan nem igazságos Pedretti és Badgley kémiájához hasonlítani bárkit, Kate és Joe között annak a tizede sem működik.

You negyedik évad
Fotó: Netflix

Ahogy, mint a cselekmény folyamán kiderül a gyilkossági rejtély sem. Joe ugyanis jobb gyilkos, mint detektív. Néhány epizód után fájdalmasan egyértelmű lesz a tettes kiléte, aki „Eat the Rich” (a sorozatban „Gazdagzabáló”, amúgy antikapitalista szlogen) névre keresztelt gyilkosként sorra teszi el láb alól a társaság tagjait. De bármennyire is jó stalker Joe, hiába derít ki pillanatok alatt mindent bárkiről a neten vagy követve az illetőt az utcán, a Kate iránti (ismét vonakodó) vonzalma miatt elveszíti a fókuszt. Bár a negyedik évad első felének fináléja felfedi az elkövető kilétét, addigra Joe-n kívül már senkit nem lep meg a személye.

Olyannyira, hogy a negyedik rész cliffhangere is jobban működik a mostani adag záróepizódjánál, melyben gyakorlatilag semmi sem motivál arra, hogy várjuk a folytatást.

A fordított felállású macska-egér játék dinamikája tehát öt rész alatt képes annyit veszíteni a lendületéből – amit a hatalmas szereplőgárda a méretei ellenére sem tud ellensúlyozni –, hogy a szezon második felétől nem várunk sok jót. A You-nak ezúttal a szokásosnál is nagyobbat kell dobnia ahhoz, hogy egy potenciálisan kiábrándító lezárás helyett olyasvalamit kapjunk, amiért megérte kettészedni az évadot.

Nem a You az első sorozat, amelynél a Netflix nem merte bevállalni a heti egy rész formátumát (elvégre ennek a streaming platformnak köszönhetjük a binge-watching létezését), és az évad integritását megbontva két részletben tette elérhetővé a produkciót. Csakhogy ami a Stranger Thingsnél működött (a sorozat hosszú hónapokig releváns maradt, jó érzékkel választották ki a felezőpontot és egy nagy adag epikus csatát kaptunk), addig a You-nál már rezeg a léc. Most van időnk elemezni, olyan teóriákat gyártani, amihez a valóság valószínűleg nem ér majd fel, és egyre több hibát találni az évadban. Ezzel szemben ha egyben daráltuk volna le mind a tíz epizódot, talán kisebbet esnénk a harmadik szezon jelentette magaslatból. Reméljük, hogy a negyedik évad második fele rácáfol a pesszimizmusunkra, és a You nem esik a Netflix gyávaságának áldozatául.

A You (Te) 4. évadjának első fele a február 9-től Netflixen látható, a második fele március 9-én érkezik.

Rakita Vivien

Rakita Vivien az ELTE Bölcsészkarán végzett film szakon. Kedvence a midcult, illetve a történelmi és gengszterfilmek, valamint sorozatok széles skálája. 2017 óta tagja a Filmtekercs csapatának.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!