Sorozat

Minizseni a családban – Young Sheldon – Az ifjú Sheldon (pilotkritika)

Az Agymenők (The Big Bang Theory) akkora sorozattá nőtte ki magát, hogy spin-offot kapott, melyben a legismertebb szereplő, Sheldon Cooper gyerekkorára irányul a rivaldafény. Kérdés: kell-e ez a világnak?

Sheldon Cooper megosztó figura: egyszerre lehet imádni hideg racionalitását és utálni érzelmi intelligenciájának hiánya miatt. Lenyűgöző a zsenialitása, de biztosan nem bírnánk ki vele 20 percnél többet egy légtérben. Az Agymenők kezdetben harmadik kerékként kezelte Leonard és Penny mellett, ám Chuck Lorre és Steven Molaro hamar felfedezték, milyen aduász is van a kezükben. Cooper a sorozat ikonikus arca lett, és míg Jim Parsons főszereplésével már tizenegyedik évadára készül a fősodor, a készítők úgy gondolták, itt az ideje az előzmények bemutatásának.

A gyerek és felnőtt Sheldon (Iain Armitage és Jim Parsons)

Sheldon gyerekkoráról rengeteg szó esik az Agymenőkben, ám inkább csak meséltek róla, nem mutattak konkrétumokat életének korai szakaszából. A CBS egy teljes sorozatot szentel a gyerek Sheldonnak, melynek bevezető részében az ifjú zseni középiskolás éveit kezdi meg… mindössze 9 évesen. Ez a helyzet már remek kiindulási alapot szolgáltat egy gimis vígjáték sorozathoz, ám a Young Sheldon első látásra nem az kíván lenni.

Jon Favreau (Vasember, A dzsungel könyve) rendezte az első epizódot, ám ez nem jelent semmi különlegeset – standard TV-sorozatnak tűnik, nem pedig egyedi víziónak. Ráadásul eseményszámba se megy Favreau dirigálása, hiszen e hónapban kaptuk tőle a The Orville bevezetőjét is. A jellegzetes eltávolodások az Agymenők részeinek rendezésétől mind az alapkoncepciónak köszönhetők. A Young Sheldon ugyanis szakít a színpadon, élő közönség előtt felvett sit-com stílusával.

Nincs nevetőgép, nincs színpadias túljátszás.

A teátrális elemeket hátrahagyva egy emberközelibb, nüanszokra (is) építő narratívát kapunk, melyben Sheldon is meglepően átélhetőnek tűnik. Megvan a szokásos rigolyája a higiéniával, az egoizmusa és a robotként előadott mondatai, ám ezek még csak bontakoznak nála. Családját néhol ki-kiborítja, és amikor megérkezik a gimnáziumba, a tanárok már elkezdenek gondolkozni felmondásukon, de még korántsem a felnőtt verziót látjuk kis testben. A főszereplő Iain Armitage-hoz pedig először szkeptikusan álltam, mert egyáltalán nem láttam benne Jim Parsonst. Szerencsére az ifjú színész nem játszik rosszul, és a történetbe jól beleillik az ő, saját Sheldonja. Meglepően az első rész végén egy minimális fejlődést tapasztalhatunk a karakternél – az Agymenőkben egy hasonlóra évadokat kellett várni.

Míg az Agymenők egy harsány vígjáték volt, addig a Young Sheldon egy családközpontú, humorral tarkított, de a dramedy elemeit is néhol tartalmazó sorozatnak tűnik. A Sheldon anyját, Maryt játszó Zoe Perry kiemelkedő – sokkal kedvesebb, emberibb, mint Laurie Metcalf alakításában. Kettejük kapcsolata tűnik a sorozat központi elemének, ami egy jó irányvonal, ugyanis közös jeleneteik egyszerűen aranyosak. Egy epizód alapján azonban nehezen értékelhető a Young Sheldon, mert a bevezetőben nem kaptunk egy történetívet. 20 perc kevés volt, nagyjából mindenkire egy mondat jut. Már most feltűnő, hogy az eredeti sorozat atmoszférája csak néhol van jelen. Ami utalást tudtak, azt belepakoltak már ebbe az epizódba, kezdve a példakép Proton professzortól a kötözködő Billy Sparksig, de még Jim Parsons is jelen van narrátorként. Ezek azonban nem terelték el a figyelmemet arról, hogy valami újat – vagy inkább mást – nézek, ami nem tudom, mivé alakul a továbbiakban.

A Young Sheldon pilotja nem feltétlenül az alapot szolgáltató sorozat rajongóit célozza meg.

Végig azt éreztem, hogy mennyivel jobb lenne, ha nem akarna mindenáron az Agymenőkhöz tartozni, hiszen egyelőre a Már megint Malcolmra jobban emlékeztet. Éppen csak meglebegteti, hogy milyen hangulatú és tempójú sorozat vár ránk: pörgős, de kicsit érzelmesebb, mint amihez szokhattunk. Számomra a pilot még nem legitimálta a sorozat létezését, ám nem zárom ki, hogy belenézzek a folytatásba.

UPDATE: Az ősszel már a második évaddal rajtoló sorozat első évada Magyarországon június elsejétől látható az HBO GO műsorán, ősszel pedig ugyanitt érkeznek majd az új epizódok is.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com