Sorozat

Ahol a törvény már nem elég – Your Honor

Egy másodpercnyi figyelmetlenség és egy élet megszűnik, míg a másik örökre megváltozik. A Your Honor brutális realitásérzékkel meséli el a bíró (Bryan Cranston) történetét, aki maga mögött hagyja a törvényt, hogy mentse a fia életét. A cikk az első epizód alapján készült.

A napjainkban tapasztalható sorozatdömpingben az lehet az érzésünk, hogy semminek nincs súlya. Felfoghatatlan mennyiségben ömlik ránk a milliónyi széria, ami (azért szerencsénkre) a mozimentes (hó)napokban is enyhíti a filmőrültek éhségét. A már-már túl széles választékból viszont elég nehéz kiszűrni azokat, amik valóban meg tudják szólítani a nézőt. Bizonyára mindenkinek megvan az a szívéhez közel álló sorozat, ami nem egyszerűen jó, hanem szinte kinyúl a monitorból és megragad, majd nem ereszt el az utolsó percig sem.

A Your Honor pontosan ilyen: egy kiváló bűnügyi sorozat, amiben maga Bryan Cranston csíp nyakon téged!

A Showtime koronavírus időszakban készült sorozata, a Your Honor eljátszik a tárgyalótermi kamaradráma, majd a krimi műfajával, hogy – az első rész alapján – a vegytiszta thrillernél állapodjon meg. New Orleans jó hírű és igazságos bírójának, Michael Desiatonak (Cranston) egyetlen fia egy nap elcsapja a helyi maffiózó, Jimmy Baxter (Michael Stuhlbarg) fiát. Az ütközés és az asztmás sokk után Adam elhajt a helyszínről, majd megpróbálja eltüntetni a nyomokat, de amint találkozik az apjával, elmond neki mindent. Már a rendőrség előszobájában készülnek, hogy az alig nagykorú fiú feladja magát, mikor kiderül, hogy ki is volt a szerencsétlenül járt motoros.

Apa és fiú története fordulatot vesz és a túlélés egyetlen módja az lesz, hogy eltussolják a dolgot, és a sorozat még csak el sem kezdődött.

Bryan Cranston nem véletlenül kapott Emmy-díjat a Breaking Badben nyújtott alakításáért és a tehetségét a Your Honorban is megmutatja. Hihetetlen mélységeket jár át a karaktere, ahogy a helyzet pillanatról pillanatra változik. Hunter Doohan, akit eddig leginkább A teljes igazságból ismerhettünk hasonlóan kiváló alakítást nyújt. Számára még talán nagyobb lehetőségeket is tartogat a sorozat, és a látottak alapján ki is tudja azt használni.

Your-Honor-Bryan-Cranston-Hunter-Doohan

A színészek azonban semmire sem mennének egy kellőképpen feszült alap nélkül. A Your Honor legnagyobb erénye az események alapos és valósághű bemutatása. A realizmus sok oldalról megközelíthető, Peter Moffat sorozata pedig a szőrszálhasogatásig is elmegy, hogy valóban azt érezzük, ott vagyunk azon a reggelen, ahol egy élet véget ér, egy másik pedig örökre megváltozik. Nem a szó klasszikus értelmében vett társadalomtudatos realizmusról van itt szó, sokkal inkább az emberi lélek valóságát mutatja a sorozat. A thriller keretek miatt az egyébként adott aktuális kérdések sem merülnek fel. A lehető legkevesebb beszéddel, de annál több gesztussal és tudatos kamerakezeléssel teljesebb képet kapunk a szereplők belső világáról is, mint amit szavakkal ki tudnának fejezni.

A baleset naturalista pontossága a sokat látott nézőt is meg tudja rémíteni. A Your Honor aprólékossága egyszerre szolgálja a valóságérzetet és a feszes tempót.

Egy gázolás után még a mosógép beindítása is megterheli az embert, ráadásul mindent gyorsan kell végrehajtani. Aki pedig kapkod, az hibázik.

A figyelmetlenség gyakran olyat tesz az emberrel, amit azonnal újraértékel és megbán. Amíg egy életet nem lehet visszahozni, addig azon lehet változtatni, hogy kimossuk-e a véres cipőt, vagy kidobjuk. A Your Honor pedig tele van olyan apró történetszálakkal, amik elhalnak, vagy a következő jelenetben érvényüket veszítik. A fetisizált módon célelvű filmforma korában pedig ez akár zavarónak is tűnhet, de itt érhető tetten a film realizmusa. A valóságban sehova sem tartó cselekvések övezik a célokat, ezt pedig a sorozat erős érzékkel ülteti át a tévéképernyőre.

Your-Honor-Michael-Stuhlbarg

A Your Honor kiindulópontja is az a mindennapos hiba, mikor vezetés közben egy másodpercig nem nézzük az utat és ez komoly következményekkel járhat. A hibák pedig ezután csak sokasodnak, ami előrevetíti a bonyodalmat is. A körülmények hatására a gengszter felveszi a nyomozó szerepét, a bíró pedig a bűntársét.

A Your Honor világában eltűnik a határ bűnös és ártatlan közt, egy olyan világba csöppenünk, ahol a törvénynek szűkre szabott keretei vannak.

Apa és fia egyaránt próbatétel előtt áll, ugyanis egyikük sem akar törvényt szegni, de a túlélésnek ezúttal ez az ára. A bíró az igazság elé állítja a fia iránti szeretetét és a fiúnak erősnek kell maradnia, hogy ne váljék áldozattá.

Az izraeli gyártású Kvodo írói morális aranybányára bukkantak a történetben, amit azóta Bollywoodban, és most Amerikában is feldolgoztak. A történet mindenképpen nemzetek feletti, de a Your Honor egy jellegzetesen amerikai képet is a thriller hátterébe rajzol. Az igazságszolgáltatással foglalkozó filmek mindig nagyszerű terepet kínálnak arra, hogy különböző társadalmi osztályok egymás iránti empátiáját bemutassák és erősítsék. E téren felfedezhető a rokonság a Defending Jacobbal, de még inkább az Oscar Isaac főszereplésével készült Mutassatok egy hőst!-tel. A szereplőknek a Your Honor esetében is végig kell járniuk a társadalmi rétegeket felfelé és lefelé is. S bár a Your Honor társadalmi mobilitása nem alapos, Michael bírói munkája során bejárja a New Orleans-i külvárost.

A többségében színes bőrű lakosság egyelőre csak jelzésértékű módon van jelen, a sorozat nem lesz egy BLM-mozgalmi induló.

Azonban a rétegek összeérnek, ahogy a külvárosi lakosság belehajszolja Adamet egy olyan karambolba, ahol a környező világ kiskirálya, Rocco Baxter csattan a szélvédőn.

A Your Honor első része kiváló felütés egy morális ütközőzóna megismeréséhez, ami direkt kérdést intéz hozzád: te kivel vagy? Elítéled a figyelmetlen fiút, mert akaratán kívül embert ölt, vagy felfüggeszted a törvénybe vetett bizalmat, hogy megvédd a biztos haláltól?

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com