Sorozat

Zombiparádé – The Walking Dead első évad

thewalkingdeads1A jelenleg harmadik évadjának közepén járó The Walking Dead máris számos díjat és jelölést besöpört, és egyértelműen az utóbbi évek egyik legnépszerűbb sorozata. Talán valami forradalmi újítással állt elő zombifronton? Nem. Egyszerűen csak úgy keverte a már ismert alkotóelemeket, hogy a végeredmény garantált függőséget okozzon.

A zombik szinte egyidősek a hangosfilmmel, az 1932-es White Zombie óta több száz alkalommal keltek életre a szélesvásznon és a televízióban egyaránt. Aki egy kicsit is nyitott a tematikára, jól tudja, hogy hogyan hörögtek az élőhalottak a harmincas években, hogyan jártak falkában friss húsért Romero filmjeiben, hogy aztán villámsebes gyilkológépekké váljanak a Kaptár-franchise-ban. A The Walking Dead egyértelműen Romero nyomdokain jár, azt is gondolnánk akár, hogy a hamuszürke húszabálók kérlelhetetlen tömege a túlélők legnagyobb ellensége. Valójában a posztapokaliptikus sorozat csak részben fókuszál az élőhalottakkal való küzdelemre, sokkal nagyobb hangsúlyt fektet morális kérdések felvetésére. Egymást követik a kamaradrámai helyzetek, ahol a jó és a rossz korábban ismert kategóriái az új helyzet tükrében áthangolt mérlegen mérettetnek meg. Ez a legerősebb része a The Walking Deadnek. Provokatív és életbe- – és gyakran szó szerint húsba- – vágó kérdéseket tesz fel, melyekre a néző sem mindig tudja, mi a helyes válasz. Persze gyakran nincs is ilyen – és erre bizony a készítők rá is játszanak. Folyamatos a gondolatkísérletezés: különböző szereplőkön, különböző élethelyzeteket keresztül kerülnek terítékre újra és újra ugyanazok a kínzó problémák. Mi a fontosabb, a túlélés vagy az erkölcs? A cél szentesíti-e az eszközt? Hol ér véget az emberi lét, és a lealjasulás mely szintjén válunk állattá? És még tucatnyi ilyen.

Persze ne gondoljuk egy percig sem, hogy a készítők moralizálással akarnák megúszni a sminkköltséget. Bár a hosszú percekig tartó beszélgetések is képesek a feszültség fenntartására, az akció és a horror egy nagyon kellemes elegye is hozzátesz a heti adrenalinadagunkhoz. Aki nehezen viseli a naturalizmust, készüljön néhány gyomorforgató jelenetre, aki azonban kedveli az ilyesmit, már dörzsölheti is a tenyerét – testrészek mindenfelé, aprítás és bélkiontás dögivel.

thewalkingdeads1A sorozat Robert Kirkman és Tony More azonos című képregényén alapszik, az első évad gyakorlatilag a Holtidő című kötet adaptációja. A képernyőre alakításban Robert Kirkman maga is részt vett, de a munka oroszlánrésze a széria showrunnerjére, a magyar származású Frank Darabontra hárult. A pilot forgatókönyvéért és rendezéséért is felelős tévés egészen 2011 júliusáig dirigálta a szériát, így az első évad teljes egészében az ő szárnyai alól került ki. A The Walking Dead 2010 októberében startolt az AMC csatornán, mindössze hat résszel örvendeztetve meg a zombirajongókat. Ennyi persze pont elég volt, hogy felvázolja az alaphelyzetet, felrajzolja a legfontosabb karaktereket és megágyazzon a második évadban kiteljesedő sorozatnak.

A történet szerint Rick Grimes (Andrew Lincoln) a kómából felébredve egy kórházban találja magát egy sereg hullával és élőhalottal körülvéve. Az egykori rendőr az egyenruhával veszi vissza saját biztonságát, így abban indul neki, hogy megkeresse feleségét (Sarah Wayne Callies), aki – a történet másik szálán – az egykori rendőrtárs, Shane (Jon Bernthal) által vezetett kis csoporthoz csapódva próbálja túlélni a katasztrófát. A szálak persze összeérnek, és egy olyan jól szervezett kis szerelmi háromszögben csúcsosodnak ki, mely zombitámadás idején az egyik szereplőnek sem jelent komoly életbizosítást… Nem szeretnék semmit sem lelőni, annyit azonban elmondhatok, aki részt vesz a zombiparádén, nem fog hiányt szenvedni izgalomban, váratlan fordulatokban, látványos akciókban és borzongató atmoszférában.

 

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com