Kommentár

Kell egy csapat

Sergő AndrásIdén sem lesz filmszemle – adta tudtunkra közleményében a Magyar Filmművészek Szövetsége. Egyként látják borúsan a világot, pedig sokan fiatalok ott kopogtatnak a bejáratnál.

Sergő András írása.

Azért olyan sokáig ne álltassuk magunkat: a fenti nyilatkozat legalább annyira szólt régi sebek nyalogatásáról, mint a filmkultúra ápolása vagy éppen annak hiánya feletti aggódásról. Hiába: nincs film, nincs filmszemle, bár félig viccesen, félig szomorúan mi is megjegyeztük: tegyük be azt a hármat repeat all funkcióval… Az elmúlt napok borús-filmművészes hangulatát még az örök forradalmár Jancsó Miklós halála is betetézte.

Így vagy úgy, erővel vagy szép szóval, hirtelen vagy szépen lassan, jobb esetben a korszellemmel együtt, de változnak a idők.

És amíg zajlik a nyilatkozatháború, és az egyik oldalon azt mondják, nincs film, a másikon meg éppen stúdiókat avatnak és nagyívű filmes mustrákról szólnak, szóval közben újabb generációk újabb csapatok kopogtatnak az ajtók előtt, akik nem akarnak mást, mint elődeik, és igenis megvan hozzá a tehetségük.

nekem_budapest_csapatA kulcsszó pedig a csapaton van. Csapata volt Jancsónak, Mészáros Mártának, Kende Jánosnak, Kozák Andrásnak, vagy később Kapának és Pepének, ahogy csapata lett Garas Dezsőéknek, kiknek „egyedül nem megy”, vagy Tarr Bélának, Székely B. Miklósnak és Krasznahorkainak; és ilyen csapat kell a mai filmeseknek: a Simó-osztály után az Enyedi-osztálynak és a még utánuk következőknek is.

Mert most már igenis filmje lesz – ismét vagy először – Hajdu Szabolcsnak, Pálfi Györgynek, Mundruczó Kornélnek, Kocsis Ágnesnek és másoknak, köztük a legfiatalabbaknak: Szimler Bálintnak, Reisz Gábornak, Zomborácz Virágnak.

Amikor 6-8 évvel ezelőtt már lázasan kutattuk a román film hihetetlen sikerét, megdöbbenve olvastam Gorácz Anikó könyvének úgymond tételmondatát: „2000-ben egyetlen román nagyjátékfilm sem készült.” Bízhatnánk benne, hogy 8-10 év múlva majd mások keresik azt, hogyan is indult el a magyar filmesek (újabb) közös útja.

Hiába, kell nekünk egy csapat.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..