Fókuszban TéVé

Az emberek hülyék – John Oliver-show az elmúlt hét híreiről

john oliver Erre a végtelenül szomorú tényre világít rá végtelenül szórakoztatóan hétről hétre John Oliver Last Week Tonight című késő esti show-ja az HBO Comedy műsorán. A hét eseményeit és az azok kapcsán felmerülő kérdéseket tárgyaló félórás „ismeretterjesztő stand-up comedy” nem csak humoros, ötletes és emberi, de olyan hihetetlen háttérmunka áll mögötte, hogy minden önfeledt nevettetés mögött képes komolyan ráébreszteni minket, milyen szar is a világ.

A 2014-ben induló, hetente jelentkező adás koncepciója lényegében egészen egyszerű: Oliver a harminc perces műsor nagy részében egy tágabb témáról beszél – amely az elmúlt héten történtek kapcsán merült fel –, majd néhány perces rövid kitérőkben egy-egy jóval kisebb és specifikusabb eseményt, jelenséget véleményez. Teszi mindezt videó- és képbevágásokkal, statisztikákkal, interjúkkal, meghívott vendégekkel, saját kabalafigurákkal és olyan elsöprő lelkesedéssel és életkedvvel, hogy az ember minden rész végén igen csak bánja, hogy nem tart mondjuk még kétszer ennyi ideig a show.

A témák általában kiszámíthatóak – de nem rossz értelemben –, ha az ember képben van a világ történéseivel. És bár nagyobb részt Amerikára összpontosít a műsor, ez az eltolódás koránt sem zavaró. Hiszen sosem jelenti azt, hogy a világ más pontjain zajló fontos események ne kapnának helyet. Minden adás kiemelkedően színvonalas – talán köszönhetően annak is, hogy csak hetente van –, olyan előzetes kutatómunkát tudva maga mögött, amely a sokadik résznél is meg tudja döbbenteni a nézőt. Szinte látjuk magunk előtt, ahogy egy egész stáb híreket, törvényeket, videókat, reklámokat és minden létező felhasználható adattal bíró forrást végigbogarászik. Az eredmény pedig toronymagasan a ma TV-ben látható összes műsor egyik legjobbja.

Tudtad-e, hogy Thaiföldön teljesen átlagos, ha egy utcai szuperhős plakáton a háttérben ott virít Hitler? Vagy, hogy az amerikai törvények szerint pert indíthatnak a tulajdonod ellen? És azt, hogy belátható időn belül egy nő kerül a 10 dollárosra? De olyan témákról is szó esik, mint a globális felmelegedés, a világvége, a görög válság, a magyar szélsőjobb, a farmerek jogai, a dohányreklámok szabályozása, a divatiparban előszeretettel alkalmazott gyerekmunka, a melegházasság és ehhez szorosan fűződve a transzszexuálisok (nem létező) jogai. És ez tényleg csak néhány példa abból a rengeteg, egyébként valóban érdekes és sokszor égető kérdésből, amit John Oliver kielemez.

john-oliver-ferguson

Azért működik annyira jól a Last Week Tonight, mert az emberi hülyeség, sötétség, kicsinyesség, diszkrimináció és sorolhatnánk még nagyjából végtelen. Így egyből nem is olyan nehéz a szórakoztatás mellett gyakorlatilag erkölcsi tanmeseként is működnie a shownak, hiszen felnyitja a szemünket, rámutat a hibákra, hiányosságokra és fájó pontossággal emeli ki korunk legnagyobb problémáit.

Persze mondhatnánk, hogy beszélni könnyű róla. De Oliver nem csak ezt teszi! A mai világban a közösségi média hatalma megkérdőjelezhetetlen, így egy-egy hashtag vagy nyílt levél igen is beszélgetést generál, szem elé helyez olyan témákat is, amelyek belegondolva eszméletlenül fontosak, csak éppen sosem gondoltunk bele korábban. Ráadásul a műsor részeként, de külön helyszínen felvett interjúk csak még szélesebb képet adnak az adott tárgyról. Oliver például a Snowden botrányt követően Moszkvába utazott!, hogy interjút készítsen vele. Más kérdés, hogy a beszélgetés végén néhány utcai felmérést végignézve arra jutottak, hogy az átlag amerikai magasról tesz rá, ki figyeli meg, van-e személyi szabadsága, addig, amíg nem készül kép a saját, illetve párja nemi szervéről. Hát igen. Üdv Amerikában, mondhatnánk ezt, de valójában az egész világ ilyen.

Edward Snowden és John Oliver
Edward Snowden és John Oliver

Azonban, mint minden ilyen show-nak – az eddigi és valóban kiemelkedő pozitívumai mellett –, a Last Week Tonight sikerének titka is egyértelműen a házigazda, John Oliver. Ez a szimpatikus negyvenes, szemüveges, örök mosolyra álló arcú férfi, aki tökéletes érzékenységgel képes vegyíteni a humort a komoly, megrázó vagy olykor elszomorító valósággal. Liberális eszméi és szabad szájú kommentjei lehet, hogy nem mindenkinek tetszenek, de ez nem az ő hibája. Az a fajta lehengerlő könnyedség, ötletesség, irónia és éleslátás, amivel Oliver bír, tényleg ritka. Nem állítom, hogy nem nehéz néha megemészteni a túlcsorduló, de sajnos jogos társadalomkritikát, de ha az ember tisztában van a világgal, amiben élünk, túl sok meglepetés nem érheti. Az emberek hülyék. De legalább van valaki, aki mindezt szórakoztatóan képes bemutatni nekünk.

A John Oliver-show az elmúlt hét híreiről 35 részes második évadának 21. részével jelentkezik most vasárnap az HBO Comedy műsorán, sajnos 00:35-kor. Kisebb részletekben pedig szinte minden adás megtalálható a youtube-on, érdemes szemezgetni!

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Horrort nem néz, mert fél tőlük.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés