Fókuszban TéVé

Fotelkultúra – 2015. november 2-8.

Liza, a rókatündér

liza tomyvalHa otthon maradunk sem áll meg az élet, a tévécsatornák jóvoltából minden műfaj kedvelői megtalálják a számukra megfelelő műsort. A választást megkönnyítendő, mi ezeket ajánljuk a héten.

Romantikus

Ang Lee: Értelem és érzelem (Sense and Sensibility) – november 3. 21:00 Story 4, november 4. 1:40 Story 4

Jane Austen klasszikusából Emma Thompson írt Oscar-díjas forgatókönyvet, melyből Ang Lee forgatott csodás filmet Emme Thompson, Hugh Grant, Kate Winslet és Alan Rickman főszereplésével. A Dashwood lányok elszegényedésük után csak egy jó házasságban bízhatnak – míg Elinor (Thompson) csak az eszére hallgat, Marianne-t (Winslet) a szenvedély viszi.

Jerry Zucker: Ghost – november 7. 21:00 Duna Televízió

Sam (Patrick Swayze) és Molly (Demi Moore) szerelmesek, ám egy tragédia elváasztja őket, Sam meghal. A férfi nem tud elszakadni kedvesétől, ezért a médiumon Oda Mae Brownon (Whoopi Goldberg Oscar-díjas alakítása) keresztül próbál a nővel kapcsolatba lépni. A film máig nagy kedvenc, betétdala a romantikus válogatások örök darabja.

ghostBrandon Camp: Derült égből szerelem (Love Happens) – november 8. 19:00 RTL II

Az özvegy Dr. Burke Ryan (Aaron Eckhart) a gyász feldolgozásáról írt önsegítő könyvet, előadásai teltházsak. Amikor véletlenül összefut Eloise-sal (Jennifer Aniston), rögtön vonzódni kezdenek egymáshoz. Hamar kiderül, hogy Burke a legkevésbé sincs túl felesége elvesztésén, sőt, apósával (Martin Sheen) is van egy-két elintézetlen ügye.

Sci-fi

Alfonso Cuarón: Gravitáció (Gravity) – november 2. 10:00 HBO 2, november 2. 18:40 HBO 2

Alsonso Cuarón Oscar-díjas sci-fije a 2013-as év legnagyobb dobása volt. Sandra Bullock és George Clooney űrbéli kamaradrámája festői képekkel, mélylélektannal és csodás zenével meséli el a túlélésükért küzdő űrhajósok történetét.

GRAVITYJohn McTiernan: Ragadozó (Predator) – november 3. 22:00 TV2, november 8. 0:10 TV2

Az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült film mára már kultikus státuszba jutott. A dél-amerikai őserdőben egy láthatatlan teremtmény  puszta vadászszenvedélyből öli a kommandósokat. A túlélésre egyetlen esély van: ha a vadból vadász lesz.

Duncan Jones: Hold (Moon) – november 8. 0:25 AMC, november 8. 9:30 AMC

Duncan Jones filmjében egy magányos asztronauta Sam Bell (Sam Rockwell) magányosan él a Holdon. Közeledik hároméves megbízásának a vége, valami azonban nem stimmel – Bellnek szembe kell néznie legbelső félelmeivel.

Krimi/thriller

Alex Proyas: A holló (The Crow) – november 3. 21:00 Viasat 3

Minden évben egyszer, az ördög éjszakáján a holló kiválaszthat egy lelket azok közül, akik értelmetlen halált haltak, s így lehetőséget kapnak arra, hogy bosszút állva lelkük nyugalomra leljen. Ebben az esztendőben Eric Draven kap lehetőséget, aki visszatér, hogy bosszút álljon a Top Dollar bandán. Vállán a hollóval fekete angyalként járja a várost, hogy igazságot osszon és halált hozzon mindazokra, akik egy éve barátnőjét és őt lemészárolták. Kiderül azonban, hogy csak akkor tekintheti teljesítettnek feladatát, ha nem áll meg a puszta bosszúnál.the_crow

Gary Fleder: A gyűjtő (Kiss the Girls) – november 4. 22:00 Super TV2

Alex Cross, a fekete bőrű törvényszéki pszichológus briliáns elme. Az esze úgy vág, mint a beretva, és szinte minden rejtélyt megold. Eddig mindig hideg fejjel, kívülállóként dolgozott. Most azonban ő is érintve van az ügyben: az egyetemi városból eltűnt az unokahúga, Naomi. A helyszínen kiderül, hogy Naomi előtt már hét másik lányt is elrabolt a bűnöző, aki Casanovának nevezi magát. A nyomozóknak olyan pszichopatával van dolguk, akit nem egyszerűen az ölés vágya hajt, ennél betegebb a fantáziája. Egészen más célja van a lányokkal.

Phillip Noyce: A csontember (The Bone Collector) – november 5. 21:00 Film+

Lincoln Rhyme felügyelő egy tragikus baleset következtében mozdulni se tud, ezért úgy érzi, véget ért számára az élet. Mindaddig, míg fel nem bukkan a városban egy őrült sorozatgyilkos. Rhyme végre méltó ellenfélre akad és mert egyedül tehetetlen, partnert keres. Ameliát jelölik ki a felügyelővel való együttműködésre. A fiatal, tapasztalatlan rendőrnő kénytelen halálpontosan követni magatehetetlen társa utasításait. Egy emberként kell látniuk és dönteniük, mielőtt újra lecsap a magát Csontembernek nevező mániákus gyilkos.

Horror

Danny Boyle: 28 nappal később (28 Days Later) –november 4. 21:55 FOX

Jim felébred a kómából, de senkit sem talál a kórteremben. Üres a folyosó, az egész épület, üres és néma az egész város. Jim semmit sem ért, rémülten bóklászik a kihalt metropoliszban. Végül rátalál egy emberpár: túlélő, mindentől rettegő menekülők. És nemsokára találkoznak azokkal is, akik elől menekülni kell. Egykor emberek voltak, ám a gyilkos vírusnak köszönhetően már csak fékevesztett őrültek, akik ölni akarnak.28-DAYS-LATER

Phil Flores, Mitchell Altieri: Vérvadászok (The Hamiltons) – november 5. 01:20 RTL Klub
A szülők hirtelen halála után a Hamilton gyerekek magukra maradnak. Wendell és Darlene ikrek, s ők eddig is örök kívülállók voltak. Francis, a legkisebb testvér talál egy kamerát szüleik holmijai között, amit használni kezd egy iskolai feladathoz, a családjáról készít filmet. A film segítségével megismerhetjük Hamiltonékat. Egy nap Wendell különös akcióba kezd.
Nacho Cerda: Elhagyatva (The Abandoned) – november 5. 23:00 Pro4
Marie-t, a sikeres filmproducert még csecsemőként menekítették ki nevelőszülei a hatvanas években Oroszországból Amerikába. Családi tragédiákkal sújtott, sötét múltja azonban nem hagyja nyugodni, és negyven évvel később egy hagyatéki tárgyalás miatt visszatér, hogy kiderítse, mi történt a valódi szüleivel. Az örökölt családi birtokon azonban nemcsak soha nem látott testvérével találkozik, hanem ijesztő kísértetekkel is, akik az életére törnek. Marie és testvére, Nyikolaj hamarosan rádöbbennek, hogy újra át kell élniük a születésük utáni végzetes éjszakát, de úgy tűnik, ezúttal nem tudnak majd múltjukból élve elszabadulni.
Dráma

Pier Paolo Pasolini: Mamma Róma (Mamma Roma) – november 2. 00:45 Duna TV

Égbe nyúló kaptárházak, gyér füvű, szemetes, napégette rét. Róma külvárosa, a nyomor és a görcsösen vágyott kispolgári jólét határán tengődő sorsok. Ezt mutatja meg Pasolini a prostituált létből kiszabadulni vágyó Mamma Róma és a világról még keveset tudó, 16 éves Ettore történetében. De a film mögött egy másik fim is van, a quattrocento mestereit idéző képsorok emlékeket rejtenek egy talán sohasem volt világról, amelyben az ember még nem csak a kitaszítottság és a megalázottság között választhatott.

Scott Hicks: Hó hull a cédrusra (Snow Falling on Cedars) – november 5. 19:05 Paramount Channel

Vastag és tapintható köd borítja San Piedro szigetet. Az öbölben pislákoló lámpás vészjeleket küld egy elakadt halászhajóról, míg odébb egy teherhajó imbolyog vakon a tejfehér ködben. Reggelre a tenger és az ég kitisztul, és holtan találják a halászfalu egyik lakóját, saját hálójába kötözve, halálos sebbel a fején. A világháború utáni Japán-ellenes légkörben a környékbeliek egy másik halászt, a japán származású Kazuo-t gyanúsítják, aki haragosa volt az elhunyt családjának. Az okos Ishmael az egyetlen, aki elmondhatná az igazságot a meghurcolt Kazuo-ról. Csakhogy Ishmael szerelmes Kazuo feleségébe, a gyönyörű Hatsue-be. 

David Fincher: Harcosok Klubja (Fight Club) – november 7. 23:30 Film+

Amerika nagyvárosainak pincéiben egy titkos szervezet működik, melyet két túlzottan unatkozó jóbarát talált ki, akik rájöttek, nincs jobb stresszoldó, mint ha alaposan megverik egymást. Pofonokat adni jó. Pofonokat kapni jó. Számukra ez a boldog élet szabálya.A Harcosok Klubjának híre hamar elterjed a túl hamar meggazdagodott menedzser nemzedék tagjai között, akik egyre intenzívebb élményekre várnak.  A történetet egy jól szituált, de cinikus és kiábrándult fiatalember meséli el.Harcosok klubja

Akció

Louis Leterrier: A hihetetlen Hulk (The Incredible Hulk) – november 2. 21:30 TV2

Bruce Banner, a tudós kétségbeesetten keresi a gyógymódot arra a gamma-sugárzásra, amely megmérgezte a sejtjeit, és egy fékezhetetlen haragú erőt szabadít fel benne: a Hulkot. Banner kénytelen az árnyékba húzódni, bujkálni, elszakadni attól az élettől, amit ismert, és attól a nőtől, akit szeretett, miközben menekül az őt üldöző “Villám” Ross tábornok és a hadigépezet elől, akik azért üldözik, hogy elkapják, és erejét brutálisan kihasználják.incredible-hulk-08_03

Allen Hughes, Albert Hughes: Éli könyve (The Book of Eli) – november 4. 21:00 Film+

A Földet 30 évvel a történet kezdete előtt atomháború pusztította el. A világvége utáni pusztaságban az erőszak az úr. Ha nem hord az ember szemüveget, könnyen megvakulhat. Az utakon lerobbant, holtestekkel teli autók állnak, fosztogatók leselkednek a vándorokra. Éli, a magányos harcos nyugatra akar eljutni, hogy beteljesítse küldetését. Van nála valami, ami értékesebb minden fegyvernél és az élelmiszernél is. Egy könyv utolsó példánya, amely hitet adhat az embereknek, hogy van remény az újjászületésre.

Brad Bird: Mission: Impossible – Fantom protokoll (Mission: Impossible – Ghost Protocol) – november 7. 21:40 SuperTV2

Terrorakció elkövetésével és összeesküvéssel vádolják Ethan Hunt ügynököt és csapatát. Az elnök életbe lépteti a Fantom-protokolt, aminek következtében mindnyájan törvényen kívüliekké válnak. Hunt azonban nem adja fel olyan könnyen a dolgot. Tény és való, hogy senkiben sem bízhat. Ráadásul pénz és mindenféle támogatás nélkül kénytelen kitalálni, hogyan moshatná tisztára a maga és az ügynökség nevét. Versenyt fut az idővel, hogy tisztázza magukat, ugyanakkor meg kell állítania a terroristákat is, akik újabb merényletre készülnek.

Vígjáték

Julie Anne Robinson: A szingli fejvadász (One for the Money) – november 4. 17:30 RTL II

Stephanie Plum teljesen le van égve: már fél éve munkanélküli, és a tartozásai miatt a kocsiját is elvették. Mivel sürgősen pénzre van szüksége, kijátssza az utolsó lapját: meggyőzi hanyag unokatestvérét, hogy adjon neki munkát a vállalatában óvadékbehajtó ügynökként. Stephanie első megbízásával rögtön a környék legnagyobb simlise, az ex-zsaru és gyilkossági gyanúsított Joe Morelli nyomába szegődik – annak Joe Morelli-nek, aki a gimi idején elcsábította, majd lepattintotta.

Jon Favreau: A séf (Chef)november 7. 20:00 HBO
Carl Casper egy híres séf, aki mindent tud az ételről, de egyre kevesebbet a fiáról és az életről. A twitterről pedig azt sem tudja, hogy eszik-e vagy isszák. Döbbenten veszi tudomásul, hogy ezrek olvasták a sületlenségeket, amit egy komisz ételkritikus pikírt kritikájára válaszolt. Mikor munkanélküli lesz, volt neje unszolására elhatározza, hogy elfogadja a nagyképű volt pasijának a segítségét és megvalósítja egy régi álmát: nekivág Amerikának egy büfékocsival.

Chef

Jon Amiel: Az ember, aki túl keveset tudott (The Man Who Knew Too Little) – november 8. 13:45 Duna Televízió
Az amerikai Wallace Ritchie öccsének (is) meglepetést akar szerezni, így minden előzetes bejelentés nélkül betoppan Angliában élő testvéréhez, James-hez. A fivér azonban épp nem ér rá csetlő-botló bátyjával foglalkozni, ezért befizeti Wallace-t egy színházi előadásra, amelyben a néző részt vehet egy teljesen valósághű krimiben. A feladat mindössze annyi, hogy egy utcai telefonfülkében válaszolni kell a játékvezető hívására, és elmenni a megadott címre. A telefon meg is szólal, de a hívás egy valódi bérgyilkos számára érkezik. Wallace mit sem sejtve elindul, hogy teljesítse a feladatot, és ezzel kezdetét veszi az őrület.
Családi
Kelly Asbury, Lorna Cook: Szilaj, a vad völgy paripája (Spirit: Stallion of the Cimarron) – november 3. 20:05 Paramount Channel
Szilaj, a vad és fékezhetetlen paripa társainak vezetője, védelmezője. Egy napon harmonikaszót hoz felé a szél a hegyekből, ő pedig elindul, hogy megtudja az ismeretlen hangok eredetét. A távolban szokatlan fényeket pillant meg és ez végképp felkelti kíváncsiságát. Egy tábor tüzét fedezi fel, körülötte pedig furcsa lények – emberek -, akiket szintén sosem látott. Az első találkozás azonban drámai fordulatot hoz: az emberek lasszóval elfogják Szilajt, magukkal viszik, majd eladják a lovasság katonáinak.
Paul King: Paddington november 4. 21:00 HBO
A kismackó a perui dzsungelben nőtt fel Lucy nénikéjével, aki sokat mesélt neki Angliáról. Amikor egy földrengés elpusztítja otthonukat, Lucy néni felcsempészi a mackót egy bőröndben az Angliába tartó hajóra. Egyedül érkezik a Paddington állomásra, ahol azzal szembesül, hogy az élet nem pont olyan a városban, ahogy azt megálmodta. Szerencsére találkozik a Brown családdal, akik befogadják, amíg megkeresi a felfedezőt, aki annak idején olyan nagy hatást tett Lucy nénire.
paddington kutyaSusanna White: Nanny McPhee és a nagy bumm (Nanny McPhee and the Big Bang) – november 7. 19:30 SuperTV2
A varázsdada ezúttal egy fiatal anyuka ajtajában jelenik meg. Isabel maga próbálja ellátni a családi gazdaságot, mert a férje háborúban van. Amint Nanny McPhee megérkezik, hamarosan rájön, hogy Isabel gyermekei a saját háborújukat vívják a két elkényeztetett városi unokatestvér ellen, akik beköltöztek hozzájuk, és nem hajlandók elmenni. Nanny McPhee bevet minden varázslatot, a repülő motorbiciklitől az életre kelt szoborig, a fára mászó kismalactól a kiselefántig, hogy a rosszcsont lurkóknak megtanítsa az öt leckét.
Magyar
Török Ferenc: Apapcsok – november 4. 03:05 TV2
A Kishorváth élete első filmjének rendezésére készül, a forgatókönyvét éppen a Kuratórium vizsgálja. A filmterv nagyapja történetét meséli el, aki a ’60-as évek elején az ’56 utáni passzív ellenállás egy különös formáját választotta. Társaival indián-törzset alapítanak, mokaszint húznak, és kivonulnak a társadalomból. Ezt a játékot szigorú erkölcsök uralják, amelyeket a törzs tagjai véresen komolyan vesznek. Kishorváth filmtervét a Kuratórium többsége elégedettséggel fogadja, van azonban valaki a bírálók között, aki családilag szintén érintett a történetben és azt egészen másként ismeri. Kishorváthot pedig ez arra ösztönzi, hogy tovább nyomozzon.
Gyarmathy Lívia: Szökés – november 5. 23:30 Duna Televízió
Az ’50-es évek elején titokban emberek tűnnek el nyom nélkül. Nincs bírósági ítélet, nincs letartóztatási parancs, csak egy revolver, amit a film főhősének homlokához szorítanak. A fiatal férfi évekre eltűnik. Világtól elzárt, szigorúan titkos kényszermunkatáborba kerül. A Szökés az egyetlen olyan ember igaz története, akinek sikerült ebből a hírhedt táborból nyugatra szöknie.
apacsok2Ujj Mészáros Károly: Liza, a rókatündér – november 8. 21:00 HBO
Liza, a csinos, ám szerény ápolónő tizenkét éve gondoskodik a japán nagykövet özvegyéről. Egyhangú élete megváltozik, amikor születésnapi kimenőt kap. Elhatározza, hogy megtalálja élete szerelmét, ám a dolgok rendre balul sülnek el. Liza a japán slágerénekes, Tomy Tani szellemének segítségével arra a következtetésre jut, hogy ő a japán mesék elátkozott rókatündére. Miközben Liza megpróbálja legyőzni az átkot és megtalálni az igazit, a zsaruk, különösen Zoltán Zászlós érdeklődését is felkelti.
Dokumentum

Stephen Hawking: Stephen Hawking univerzuma (Into the Universe with Stephen Hawking) – november 2. 20:00 Spektrum

Stephen Hawking ámulatba ejtő kozmikus tudományos meséje, ahol a korlátokat nem ismerő briliáns elme a számítógépes csúcstechnológia segítségével varázsolja elénk a Világegyetem határtalan nagyságát, és a négy epizódon keresztül veszi górcső alá a mindnyájunkat érdeklő, de mindmáig megválaszolatlan kérdéseket: Egyedül vagyunk-e a Világegyetemben? Van-e esélyünk időutazókká lenni? És hogyan is keletkezett Világmindenség?

Agnieszka Zwiefka: A csend királynője (The Queen the Silence) – november 6. 12:30 HBO

A tízéves Denisa halmozottan hátrányos helyzetű. Egyfelől a roma családjával egy város közelében lévő táborban él, ám a helyiek nem látják szívesen őket. Ráadásul süket, ezért beszélni sem tanult meg, és még soha, egyetlen orvos sem vizsgálta meg. A sanyarú sorsú kislány ennek ellenére játékos és közösségi ember, szenvedélyesen szeret táncolni. Míg a romák a szegénységgel és a kirekesztéssel küzdenek, Denisa csak táncol. Azután hallókészüléket kap, és életében először hallja a külvilág hangjait.

Brutális történelem (Brutal History) – november 7. 16:00 Spektrum

Mi a guillotine működési elve? Hogy nézett ki Dózsa György tüzes trónja? Hogy épült fel egy a római hippodromokban is használt harci szekér? Mi az a tüzes sündisznó? Ezekre a kérdésekre és még számos egyébre is választ kapunk a Spektrum új, négy részes sorozatából.

Sorozat

Peter Nowalk: Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? (How to Get Away with Murder?) – november 2. 22:00

A széria megrázó befejezése után számtalan kérdéssel indít a második évad, a válaszokat – többek között azt, hogy ki ölte meg Rebeccát – pedig meg is kapjuk majd minden idők legbizarrabb jogi szemináriumán.

Sam Vincent és Jonathan Brackley: Humans – november 6. 21:10 AMC

A nyolcrészes sorozat London külvárosában játszódik, egy olyan különleges jelenben, amelyben minden elfoglalt családnak kötelezően van egy androidja, amely az élő másához megszólalásig hasonlít. Joe Hawkins (William Hurt) úgy dönt, beruház egy emberszerű robotba, felesége, Laura (Katherine Parkinson) azonban úgy érzi, hogy valami nincs rendben az új családtaggal.

Dyga Zsombor és Mátyássy Áron: Aranyélet – november 8. 20:00 HBO

Az HBO saját gyártású sorozata, az Aranyélet november 8-án este 8 órakor startol. A krimi és társadalomkritikával gazdagított családi drámában egy olyan család játssza a főszerepet, ahol minden a látszatról szól. A főbb szerepekben Thuróczy Szabolcs, Ónodi Eszter, Döbrösi Laura és Olasz Renátó.

Wehli-Nardai Dorina

Wehli-Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film. [email protected]

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés