Fókuszban TéVé

Fotelkultúra – 2015. november 9-15.

ABOUT TIMEHa otthon maradunk sem áll meg az élet, a tévécsatornák jóvoltából minden műfaj kedvelői megtalálják a számukra megfelelő műsort. A választást megkönnyítendő, mi ezeket ajánljuk a héten.

Romantikus

Woody Allen: Vicky Christina Barcelona (2008) – november 10. 21:00 Viasat 3, november 15. 19:00 Viasat 3

Penelopé Cruz sokat köszönhet Woody Allennek – egy Oscar-díjat és egy férjet: Javier Bardemmel ugyanis – bár már évek óta ismerték egymást, játszottak is többször együtt – pont a Vicky Christina Barcelona forgatásán lobbant fel szerelmük, ahol egy társfüggő házaspárt alakítottak.

Vicky Christina BarcelonaClaude Pinoteau: Házibuli (La Boum, 1980) – november 10. 0:25 Fem 3

A már kultikus státuszba jutott filmben a 13 éves Vic (Sophie Marceau) első lépéseit teszi a szerelem világában – egy egész generáció számára felejthetetlen pillanatokat okozva. Nosztalgiából vagy először – a Házibulit látni kell.

Peter Chelsom: Szerelem a végzeten (Serendipity, 2001) – november 12. 20:00 Paramount

Jonathan (John Cusack) és Sara (Kate Beckinsale) találkozását mintha az ég rendelte volna el – mégis több évbe telik, míg tényleg egymásra találnak. Bűbájos romantikus komédia a sors kezéről, és arról, hogy nem lehet kitérni előle, hiába is próbálunk.

Sci-fi/fantasy

Russel Mulcahy: Hegylakó (Highlander, 1986) – november 12. 21:00 Story 4, november 13. 1:20 Story 4

Connor McLoad (Christopher Lambert) nem tud, csak lefejezéssel meghalni. A spanyol kalandortól, Ramireztől (Sean Connery) megtudja, a halhatatlanok rendjébe tartozik, és addig kell küzdenie, míg egyetlen marad a fajtájából. A 1986-os film alapdarab, mely számos folytatást és egy televíziós sorozatot is megélt.

John Woo: A felejtés bére (Paycheck, 2003) – november 12. 22:00 Super TV2, november 15. 16:30 Super TV2

A Philip K. Dick írásából készült adaptációban Michael Jennings (Ben Affleck) a memóriatörlést követően munkájáért nem egy zsíros csekket, csak egy furcsa tárgyakkal teli borítékot kap, miközben vadásznak is rá. Ahhoz, hogy megmeneküljön, fel kell fejtenie a múltjában lévő titkot, melyhez segítséget is kap egykori szerelme, Rachel (Uma Thurman) személyében.

Guillermo Del Toro: Pokolfajzat (Hellboy, 2004) – november 13. 21:00 Story 4, november 14. 1:25 Story 4, november 14. 18:00 Digi Film

Guillermo Del Toro képregényadaptációban a pokolbéli teremtmény, Hellboy (Ron Perlman) a gonosz erők nyomába ered, hogy legyőzze Raszputyint (Karel Roden). Az oldalán furcsa lények, Abe Sapien (Doug Jones) és Liz Sherman (Selma Blair) harcolnak.

hellboy-and-lizKrimi/thriller

Gregory Hoblit: Letaszítva (Fallen, 1998) – november 11. 21:00 Viasat 3

John Hobbes nyomozó és társa, Jonesy fellélegeznek, amikor kivégzik az általuk elfogott démonikus gyilkosságsorozat tettesét. A rémtettek azonban tovább folytatódnak. Ekkor kezdődnek Hobbes lidércnyomásos napjai: egyre több gyanús jel utal arra, hogy neki is köze lehet az újabb gyilkosságokhoz. Az őrjítő jelenség nyomában eljut a fekete mágia  világáig. Megismerkedik egy teológiaprofesszorral, aki nemcsak természetfeletti erők hatására gyanakszik, hanem az esetek hátterében magának az ördögnek a jelenlétét véli felfedezni. Hobbes kénytelen szembenézni azzal, hogy az egyetemes gonosz korlátlan és örök.

Brad Rattner: A vörös sárkány (Red Dragon, 2002) – november 14. 21:00 Viasat 3

Will Graham, a kiváló nyomozó azért hagyta ott az FBI-t, mert majdnem az életébe került elkapni Dr. Hannibal Lectert, a zseniális őrültet. Most, évek múltán azonban, amikor egy sor különösen szörnyű gyilkosság tartja rettegésben a közvéleményt, Graham vonakodva bár, de hajlandó visszatérni és segédkezni az ügyben. Ám hamarosan rá kell döbbennie, hogy a Fogtündér néven elhíresült sorozatgyilkos elfogásához meg kell próbálnia a gyilkos agyával gondolkodni. Ehhez pedig ki kéne fürkésznie egy másik gyilkos elméjét, amely ugyanilyen briliáns – és ugyanilyen beteg. Graham számára ez azt jelenti, hogy szembe kell néznie múltjával és ősi ellenségével, a jelenleg bebörtönzött Lecterrel.

Alex van Warmerman: Borgman (2013) – november 15. 23:35 Cinemax

A sokkoló és felkavaró fekete komédia hőse Camiel Borgman, az elbűvölő, ugyanakkor titokzatos csavargó. Amikor bekopogtat egy felső középosztálybeli holland család házának ajtaján, már a puszta megjelenésével is viszályt szít a férj és a felesége között. És ez még csak a kezdet, a csavargó ugyanis rövid idő leforgása alatt teljesen felbolygatja a mintacsalád életét, és átveszi a parancsokságot az otthonukban. Ezzel egyre különösebb és fenyegetőbb események veszik kezdetüket.

borgman_jelenetkepDráma

Tony Rishardson: Kék ég (Blue Sky, 1994) – november 11. 11:05 AMC

1962 – az atomkísérletek, a titkos katonai műveletek, a hidegháború és Marilyn Monroe kora. Az alabamai nukleáris katonai bázison dolgozó mérnök, Hank Marshall imádja a családját, a gyönyörű és szexis feleségét és két gyermekét, és rajong a munkájáért. Carly nyughatatlan, szeszélyes viselkedése felbolygatja a laktanya életét, és amikor szenvedélyes kapcsolatba bonyolódik a támaszpont parancsnokával, veszélybe sodorja a házasságát is. Kutatásai során Hank olyan titok birtokába jut, amely az egész családját veszélybe sodorhatja.

Sean Gullette: Árulók (Traitors 2013) – november 12. 15:05 Cinemax

Malika a Traitors nevű női punk-rock zenekar vezetője. Dalaik a világról, az otthonról, Tangerről és a nők helyzetéről szólnak. Amikor a lány családját ki akarják lakoltatni, Malikának pénzt kell szereznie. hogy megmentse őket, és valóra váltsa bandája álmait, elfogadja a drogkereskedő ajánlatát. Egy szállítmányt kell eljuttatnia a hegyekbe, az akcióban a fiatal, Amal a társa. Amikor meg akarnak szabadulni a drogkereskedőktől, Malika minden ügyességére szükség van, hogy túléljék a megpróbáltatásokat.

Milos Forman: Larry Flynt, a provokátor (The People vs. Larry Flynt 1996) – november 15. 23:00 FilmCafé

A hetvenes évek elején a vállalkozó kedvű Larry Flynt, aki addig a szesz- és sztriptíziparban próbálgatta oroszlánkörmeit, úgy dönt, elérkezett az idő, hogy megtörje a Playboy egyeduralmát. Az általa kitalált szexújság, a Hustler magazin nem kendőzi a valóságot: mindent megmutat, amit a többi lap eddig szemérmesen eltakart. A pornómagazin hamarosan közfeltűnést kelt és közbotrányt okoz. Miközben Flynt, akit százezrek istenítenek és milliók gyűlölnek, elszántan küzd a totális sajtószabadságért, ellenfelei brutális eszközökhöz nyúlnak ellene, s egy orvlövész golyója által tolószékre ítélik. Hosszú kálváriája a Legfelsőbb Bíróságon teljes sikerrel ért véget.

Akció

Patrick Lussier: Féktelen harag (Drive Angry 3D, 2011) – november 9. 21:00 Film+

John Milton lányát lemészárolta Jonah King, a szektavezér, az unokáját pedig fel akarja áldozni holdtöltekor, hogy beteljesítse küldetését. Milton meghalt, de most visszatér a túlvilágról, hogy megbosszulja lánya halálát, és megmentse a gyermekét. A pokolból kitörve Milton egy tűzvörös, felturbózott sportkocsival száguld, Piperrel, a dögös pincérnővel az oldalán.

Phillip Noyse: Salt ügynök (Salt, 2010) – november 13. 21:00 AXN

Evelyn Salt a Központi Hírszerző Iroda titkos ügynöke. A nyugalmasnak eddig sem nevezhető élete fenekestől felfordul, amikor egy orosz disszidens azt állítja róla, hogy a KGB alvó ügynöke, akit nem akármilyen feladat miatt „élesítettek”: az Egyesült Államokba látogató orosz elnököt kell megölnie. A CIA persze semmit nem bíz a véletlenre, el akarja kapni, ám Salt ügynök menekülésre fogja a dolgot.Salt-movie-2070

 

Andrew Stanton: John Carter (2012) – november 15. 18:50 RTL Klub

A harcviselt egykori katonát, John Carter századost érthetetlen okokból a Marsra szállítják, ahol ismeretséget köt helyi lakosokkal, Tars Tarkas-sal, és az elbűvölő Dejah Thoris hercegnővel. Akaratán kívül belekeveredik a bolygó bennszülöttjei közötti ősi konfliktusba és az összeomlás határmezsgyéjén egyensúlyozó világban John Carter újra felfedezi magában az emberséget, amikor rájön, hogy bolygó és népének sorsa egyedül az ő kezében nyugszik.

Vígjáték

Woody Allen: Manhatten (1979) – november 9. 20:00 Cinemax

Isaac Davis, a sikeres vígjátékíró otthagyja televíziós állását, csak azért, hogy minden idejét a regényírásnak szentelhesse. Ám írás helyett inkább megpróbál magyarázatot találni elhibázott életére és a nőkkel való szerencsétlen kapcsolatára. Egyelőre nem sok eredménnyel. Felesége, Jill elhagyja, hogy végre összeköltözhessen leszbikus szerelmével. Isaac szerelme, a középiskolás Tracey szintén szakít vele, mert még fiatal és tanulni akar. Mary, a túlképzett és túl neurotikus újságírónő pedig, akit a legjobb barátja mutat be neki, pont olyan, mint ő, épp ezért elviselhetetlen.

Seth Rogen, Evan Goldberg: Az interjú (The Interview, 2014) – november 13. 22:00 Cinemax 2

Az önimádó Dave talkshow-ja nem több, mint magamutogató, ostoba, bulváros fecsegés üresfejű celebekkel. A fickót zavarja, hogy mindenki őt ócsárolja, bizonyítani szeretne. Kapóra jön, hogy fülébe jut, az észak-koreai pártfőtitkár, Kim Dzsongun nagy rajongója a talkshow-jának. Dave a producerével, Aaron Rapoporttal kitalálja, hogy csináljanak interjút a kommunista vezetővel. Amikor a CIA tudomást szerez arról, hogy Kim Dzsongun hajlandó fogadni a tévéseket, ráveszi őket, hogy öljék meg a dikttort.

The Interview

Richard Curtis: Időről időre (About Time 2013) – november 13. 20:00 DIGI Film

Egy újabb gyászos szilveszteri buli után Tim apja közli a fiával, hogy a család férfitagjai mindig is képesek voltak utazni az időben. Tim nem írhatja át a történelmet, de változtathat azon, ami a saját életében történt és történni fog. Így hát úgy dönt, jobbá teszi a világot… azzal, hogy szerez egy barátnőt. Sajnos kiderül, hogy ez nem is olyan könnyű, mint hinnénk.

Családi

Kevin Munroe: TMNT -–Tini Nindzsa Teknőcök (Teenage Mutant Ninja Turtles, 2007) – november 10. 17:30 RTL 2

Furcsa dolgok történnek New Yorkban, és hamar kiderül, hogy a városnak még soha nem volt ennyire szüksége a Tini Nindzsa teknőcök segítségére, mint most. Ugyanis a különc milliomos, Maximillian Winters őrült bosszúra készül, miután felfüggesztik munkáját. Az a terve, hogy egy régen halott hadvezér emberfeletti hatalmát rászabadítja a városra, és kipróbálja egy ősgonosz átok hatásosságát.

Bill Condon: Dreamgirls (2006) – november 11. 15:30 Paramount Channel

A Dreamgirls egy női énektrió, akiket egy tehetségkutató versenyen fedezi fel Curtis Taylor, az ambiciózus menedzser és felajánlja nekik életük nagy dobását: vokalisták lehetnek a híres énekes, James Villám Early mögött. Curtis elkezdi kialakítani a lányok imidzsét és hangzását, majd végül lehetőséget ad nekik, hogy külön is megméressék magukat, mint a The Dreams trió. A rivaldafény azonban lassacskán a gyönyörű Deenára összpontosul, mígnem a kevésbé vonzó Effie végleg kiszorul a csapatból.

Will Gluck: Annie (2014) – november 14. 20:00 HBO

Annie árva, és élvezi. Nem mintha bármi vicces lenne az árvaházi mindennapokban: a gonosz főnéni legalább is mindent elkövet, hogy megkeserítse védtelen neveltjei életét. De a kislányok szerencsére mindig okosabb, gyorsabb, ravaszabb nála. A nevelőnő és az árvák közti háborúskodás talán sosem érne véget, ha Mr. Stacks, a milliomos iparmágnás nem indulna a polgármester-választáson. Kampánya részeként kiválaszt egy árvát, magához veszi, és ha újságírót vagy fotóst lát a közelben azonnal igyekszik jó apaként viselkedni.

Annie

Magyar

Szörényi Rezső: Boldog születésnapot, Marilyn! (1980) – november 10. 22:25 M3

A vidéki színház középszerűnek tartott, de vonzó külsejű színésznője meghívást kap Budapestről filmgyári próbafelvételre. A vonaton Mari alkohollal erősíti magában azt a hitet, hogy ezúttal hozzászegődik a siker, talán ő lesz a magyar Marilyn Monroe…

Antal Nimród: Kontroll (2003) – november 12. 21:00 Filmcafé

Történet egy furcsa fiatalemberről, Bulcsúról, az ellenőr társakról egy rivális ellenőr csapatról, és mindarról, ami körülöttük van. Az utazók és a jegyellenőrök -jól ismert- drámai, de legtöbbször komikus viszonyáról. Egy kegyetlen gyilkológépről, aki utasokat lök a metró elé, és a metróvezetőség embereiről, akik számára csak egyetlen fontos szempont létezik az utasok metróba vetett hite. Egy időről-időre feltűnő különös alakról, a Gyalogkakukkról akinek kedvenc szórakozása, hogy magára haragítja az ellenőröket, hogy azok heves izgalmak közepette üldözni kezdjék a folyosókon, a peronokon, a mozgólépcsőn és a sínek között.

Kontroll macilány

Goda Krisztina: Kaméleon (2008) – november 14. 22:55 RTL Klub

Farkas Gábor hivatásos házasságszédelgő. A jóképű harmincas férfi magabiztosan hálózza be a magányos, csúnyácska nőket. Ígérgetésben, bókokban nincs hiány, és a végén mindig lelép a megtakarított pénzükkel. Egyik nap Farkasnak elege lesz a rutinfeladatokból, a középszerű, butácska nőkből, igazi kihívásra vágyik. Találkozik Hannával, a gazdag és híres balerinával, és elhatározza, hogy magába bolondítja a lányt. Hannánál azonban nem működnek a korábban jól bevált trükkök.

Klasszikus

Robert Stevenson: Mary Poppins (1964) – november 10. 11:15  DIGI Film

Banksék házában a kis Michael és Jane nagyon elhagyatottnak érzik magukat, mivel szüleik nagyon kevés időt töltenek velük. Egy nap a keleti széllel megérkezik Mary Poppins, a nevelőnő. Táskája azonnal lenyűgözi a gyerekeket, hiszen szinte feneketlen, annyi varázslat lapul benne. Mary Poppins igazán tudja, hogy kell vidámabbá és szorgalmasabbá tenni a gyerekeket.

Jonathan Demme: A bárányok hallgatnak (The Silence of The Lambs, 1991) – november 11. 21:55 FOX

Dr. Hannibal Lecter az egyik legveszedelmesebb pszichopata gyilkos. Évek óta szigorúan őrzött börtönben ül, de az FBI-nak most a segítségére van szüksége. Valaki ugyanis a módszereit utánozza, és remélik, hogy az őrült orvos segítségükre tud lenni. Clarice Starling különleges ügynök kapja a feladatot, hogy férkőzzön Dr. Lecter bizalmába, és próbálja meg rávenni a segítségre.

Silence-of-the-lambs-1991

Adrien Lyne: Flashdance (1983) – november 14. 21:00 Duna Televízió

Alex, a nappal hegesztőmunkásként dolgozó fiatal lány esténként táncosként lép fel egy bárban. Az minden vágya, hogy egy nap balett-táncosnő lehessen. Érvényesüléséhez azonban csak tehetségét és tánctudását hajlandó latba vetni, a szépségével kivívott járó támogatást – csakúgy, mint minden más protekciót -, élből visszautasítja.

Dokumentum

Hiroshima – amerikai és japán szemmel (24 Hour After Hiroshima/Hiroshima Next Day) – november 11. 00:00 National Geographic

A Hiroshimára 1945. augusztus 6-án ledobott atombomba új fejezetet nyitott a történelemben. A Little Boy névre keresztelt bomba pusztítását megörökítő felvételeket azonban már oly sokszor láthattuk, hogy a kezdeti sokk és döbbenet után ma már szinte semmit se érzünk a borzalmas képek láttán és a Hiroshima név hallatán. Ezen a helyzeten szeretne változtatni a megrázó film, mely két személyes szemszögből, a túlélők, valamint az amerikai tudósok és katonák szemszögéből tárja elénk a 20. század egyik legszomorúbb napjának krónikáját.

Nick Gillam Smith – Paul Berczeller: Uralkodásra alkalmasság (Fit to Rule – How Royal Illness Changed History) (2013) – november 12. 20:00 Via History

A történész az angol királyok és királynők mentális és fizikai állapotának Anglia történelmére gyakorolt hatását tárja fe, vizsgálva minden bizonyítékot, magánleveleket, orvosi jelentéseket, sőt a ruháikat is. Felfedezi, hogy VIII. Henrikkel kezdve, az orvosok milyen alaposan ellenőrizték a király egészségi állapotát, és választ ad arra a kérdésre is,  miért volt mindig a gyermekszülés a monarchia legnagyobb biológiai kihívása.

Amerika Kolombusz előtt (America Before Colombus) (2009) – november 13. 21:00 Spektrum

1492 előtt az Ó- és Újvilág semmit sem tudott a másik létezéséről. Az európaiak megérkezése drámai hatással volt Amerikára, valóságos ökológiai forradalom történt, amely “Kolombuszi csere” néven vonult be az élővilág történetébe. Az 1492 előtti és a gyarmatosítás első évszázadai alatti élet úttörő leírásai megmutatták, miként alakította át a Kolumbuszi csere az életet nemcsak az Újvilágban, hanem az Óvilágban is.

Sorozat

Elizabeth Meriwether: Új csaj (New Girl) – november 9. 19:30 RTL II

Új csaj néven indul neki az RTL II az Új lányként már megfuttatott amerikai sorozat vetítésének, melyben Jess (Zooey Deschanel) beköltözik három fiú mellé negyediknek egy albérletbe, hogy fenekestül felforgassa az életüket.

Lee Daniels, Danny Strong: Empire – november 10. 21:00 FOX, november 10. 1:35 FOX

Az Empire második évadjában a már megismert szereplőkön túl olyan világsztárokkal várja a sorozatrajongókat, mint Mariah Carey, Lenny Kravitz, Kelly Rowland, Alicia Keys, Chris Rock, Marisa Tomei, Ludacris és Pitbull. A zenés sorozat első évadát a Televíziós Kritikusok Szövetsége az év legjobb műsorának választotta, a műsor zenéje pedig egyből az R&B/Hip Hop slágerlisták élén debütált, köszönhetően Timbaland kiváló zenei produceri munkájának.

Nick Santora: Skorpió – Agymenők akcióban (Scorpion) – november 9. 21:05 AXN

Vajon mi történik akkor, ha a kibervilág zsenijei összeállnak, és tudásukat a jó ügy szolgálatába állítják? A sorozat ötlete valós történeten alapszik, az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma beszervezi Walter O’ Briant (Elyes Gabel) és különc zsenikből álló csapatát, hogy segítsenek felvenni a harcot a világ csúcstechnológiai veszélyei ellen. A különleges egység a Skorpió fedőnevet viseli.

Olvasd el az sorozat szereplőivel készített interjút is!

Wehli-Nardai Dorina

Wehli-Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film. [email protected]

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés