Fókuszban TéVé

Fotelkultúra – 2015. október 12-18.

groundhog-day2Ha otthon maradunk sem áll meg az élet, a tévécsatornák jóvoltából minden műfaj kedvelői megtalálják a számukra megfelelő műsort. A választást megkönnyítendő, mi ezeket ajánljuk a héten.

Krimi/Thriller

Heitor Dhalia: Elveszett (Gone) – október 12. 21:10, Cool TV

Jill (Amanda Seyfried) nem találja otthon a nővérét. Egy fülbevaló a földön, ruhái a fiókban, Molly maga sehol. Következtetés: elrabolta egy őrült sorozatgyilkos. Jill bizony paranoiás, de amit a barátai, a hatóság és az egész világ nem bír felfogni, az egy közhely: „attól, hogy paranoiás vagy, még nem biztos, hogy nem üldöznek”.

John Madden: Az adósság (The Debt) – október 16. 21:35, TV2

A történet két síkon játszódik, az egyik szerint három fiatal Moszad ügynök 1965 telén azt a küldetést kapja, hogy fogja el Kelet-Berlinben, és vigye vissza Izraelbe élve, a „birkenaui sebész”-ként emlegetett náci háborús bűnöst, dr. Vogelt. Az eseményekbe nem várt hiba csúszik, így a film jelenben játszódó síkján az „adóssággal”, már a harminc évvel későbbi énjüknek kell ismét szembenézniük.

gone_003

Marcel Langenegger: Szex telefonhívásra (Deception) – október 17. 21:00, Viasat 3

Jonathan az aktakukac könyvelők unalmas és magányos életét éli, egy hosszú nap végén azonban belép az életébe Wyatt Bose, a jólmenő, elegáns ügyvéd. Általa megismerkedik egy olyan világgal, ahol az élet soha nem áll meg, mindenki csak szórakozni akar, elkötelezettség nélkül. Hirtelen gyönyörű és sikeres nőkkel oszthatja meg az ágyát, de ebben a világban bizony az árulás és gyilkosság nem számítanak különlegességnek…

Horror

Cody Calahan: Antisocial – október 13. 22:50, FilmMánia

Öt egyetemista barát elszigetelve a külvilágtól házibulival ünnepli az újévet. Eközben egy világméretű járvány tör ki, ami nagyon gyorsan terjed így egyetlen esélyük, hogy elbarikádozzák magukat és a rendelkezésükre álló kommunikációs eszközökkel megpróbálják kideríteni, hogy mi zajlik odakint. Ahogy a vírus terjed, a valóság és a vízió kezd összemosódni a házban egyre erősödik a paranoia.

Scott Spiegel: Motel 3 (Hostel: Part III) – október 16. 00:35, AMC

Scott az esküvőjére készül. Előtte a három haverjával, Justinnal, Mike-kal és Carterrel legénybúcsúra mennek Las Vegasba. 2 fiatal nő elcsábítja őket a városszéli lokálba, ahol állítólag remek partit tartanak. Másnap jönnek rá, hogy Mike eltűnt. A keresésére indulnak, de mintha csak a föld nyelte volna el. Egy elit vadászklub tagjai pokoli játékot szerveztek, melyben nekik szánják a főszerepet.

Antisocial

 

Matthijs van Heijningen Jr.: A dolog (The Thing) – október 17. 23:10, Cool TV

Kate Lloyd paleontológus egy elszigetelt antarktiszi kutatóállomásra érkezik, ahol élete legfontosabb felfedezésére készül. Norvég tudósok egy csoportja egy idegen űrhajót talált a jég alatt, aminek a belsejében Kate felfedez egy élőlényt is. A dolog halottnak látszik, ám a amikor a felszínre hozzák, kiderül, hogy csupán hibernálódott. Amikor pedig felébred, egy halálos parazita szabadul rá a csapatra, amely bárkinek az alakját fel tudja venni, és egyenként elkezdi legyilkolni őket.

Dráma

Kenneth Branagh: Hamlet (Hamlet) –  október 13. 10:00 HBO2

Féltékenység, gyilkosságok, bosszúszomj, titkok, hazugságok, kísértetek, sírásók. A fenséges történelmi díszletekről, a lenyűgöző tájakról, a heroikus jellemekről és az emberközeli történetkezelésről Kenneth Branagh gondoskodik, aki nemcsak rendezi, de el is játssza Hamlet szerepét a filmben.

Anup Sigh: Qissa: Egy magányos lélek története (Qissa: The Tale of a Lonely Ghost) –  október 15. 15:10 Cinemax2

India függetlenségének 1947-es kikiáltása után a Pundzsabban élő szikh Umber Singh mindenét elveszíti, és a családjával együtt kénytelen elhagyni a hazáját. A férfi minden vágya, hogy egy fia szülessen, aki az örököse legyen. A felesége azonban negyedszerre is lánynak ad életet. Umber egy végzetes döntést hoz, miszerint fiúként fogja felnevelni Kanwart. A tragikus elhatározás kegyetlen módon megosztja a családot, és rengeteg nyugtalanító helyezetet teremt Kanwar számára, ahogy felnő.

pentagon_vs_hollywood_hurt_locker_bombak_foldjen

Kathryn Bigelow: A bombák földjén (The Hurt Locker) –  október 16. 22:50 Film+

Az Irakban dolgozó amerikai bombaosztag tagjai talán a világ legveszélyesebb munkáját végzik. Nap mint nap bombákat hatástalanítanak a háborús övezet kellős közepén. Életük azon múlik, hogy sikerül-e a megfelelő zsinórt elvágni idejében. Számukra Bagdadban mindenki potenciális ellenség, ezért belső konfliktusaik ellenére össze kell tartaniuk. William James bombaspecialista őrmester megszállottan nem vesz tudomást a halál közelségéről társaitól eltérően, akik egyszerűen csak túl akarják élni a már alig néhány napos küldetést.

Romantikus

Richard LaGravenese: A csók (Living Out Loud)  – október 13. 15:35, HBO2, október 14. 11.50, HBO2

Amikor minden a legkilátástalanabbnak tűnik, egyetlen elcsattanó csók mindent megváltoztathat. Judith-ot (Helen Hunt) férje elhagyja egy nála fiatalabbért. Egy váratlan csók után azonban visszatér az önbizalma, és összebarátkozik házának liftkezelőjével, Pattal (Denny DeVito), akivel különös barátságot köt.

Peter Howitt: A nő kétszer (Sliding Doors) – október 15. 17:30, RTL II, október 16. 1:00, RTL II

A nő kétszer a mi-lett-volna-ha filmje. Mi lett volna, ha Helen (Gwyneth Paltrow) lekési a metrót? És mi történt volna, ha nem? Néhány perc megváltoztatja egy férfi (John Hannah) és egy nő életét – mi pedig végigizgulhatjuk, végül sikerül-e egymásra találniuk.

sliding_doors

Noah Baumbach: Greenberg – október 17. 19:55, Paramount Channel

A Noah Baumbachtól megszokott melankólia és szerethetőség – ez a Greenberg, mely a címszereplő (Ben Stiller) és Florence (Greta Gerwig) kapcsolatának története. Aki egy szirupos hollywoodi történetre vár, csalódni fog – aki egy remek függetlenfilmre számít, jól fog szórakozni.

Sci-fi/Fantasy

 

 

Albert Pyun: Amerika kapitány (Captain America) – október 12. 22:25, Paramount Channel, október 14. 1:25, Paramount Channel

Igazi csemege az Bosszúállók rajongóinak Amerika kapitány 1990-ben, amerikai-jugoszláv koprodukcióban készült kalandja, melyben Matt Salinger kelti életre Steve Rogers kapitányt, aki természetesen most is a Vörös koponyával (Scott Paulin) veszi fel a küzdelmet.

Steven Soderbergh: Solaris – október 14. 17:00, FilmCafé

 

Dr. Chris Kelvint azzal a feladattal bízzák meg, hogy találja meg az okát a Prometheus nevű űrállomáson tartózkodó, tudományos kutatást folytató, háromtagú tudóscsoport rejtélyes viselkedésének. A kutatók ugyanis mindenfajta kommunikációt megszakítottak a Földdel, csupán egyetlen hivatalos közlemény érkezik a csoport vezetőjétől, Gibariantól, aki kifejezetten Kelvin segítségét kéri.

solaris

Scott Charles Stewart: A pap – Háború a vámpírok ellen (Priest) – október 18. 21:00, Cool

A Paul Brettany alakította katonapap Karl Urbannal és Maggie Q-val indul egy fiatal lány megmentésére, akit elragadtak a vámpírok – sztárparádé és műfajkeveredés Scott Charles Stewart és Paul Brettany második közös munkájában, mely hangulatában messze felülmúlja a Légiót.

Akció

Paul W.S. Anderson: A kaptár – Túlvilág (Resident Evil: Afterlife) – október 13. 21:00, Film+

A titkos, föld alatti laboratóriumból elszabadult T-vírus elpusztította a világot, és zombivá változtatta az emberiség nagy részét. Alice folytatja a túlélők utáni kutatást, hogy biztonságba helyezze őket. Egy rejtélyes rádióadást követve Alaszkába indul, ahol egy régi barátjával, Claire-rel találkozik. Együtt mennek Los Angelesbe, ahol talán létezik egy biztonságosnak hitt körzet. Hamarosan kiderül, hogy valójában csapdáról van szó.

Christopher McQuarrie: Jack Reacher – október 15. 21:00, SuperTV2

Amikor egy fegyveres megöl öt embert hat lövéssel, minden bizonyíték a letartóztatott gyanúsítottra utal. A kihallgatás során a gyanúsított csak egy cetlit nyújt át a következő szöveggel: “Kerítsék elő Jack Reachert!” Így kezdődik a rendhagyó hajsza az igazság után, melynek során Jack Reacher egy váratlan ellenféllel kerül szembe, aki mestere az erőszaknak, és súlyos titkot őriz.

jack-reacher-tom-cruise-robert-duvall

Zhang Yimou: Az aranyszirmok átka (Man cheng jin dai huang jin jia) – október 18. 15:15, RTL Klub

Ping császár (Chow Yun-Fat) vasmarokkal irányítja népét. Ám nemcsak a népéhez kegyetlen, hanem a családjához is. Feleségét, a gyönyörű Főnix császárnőt (Gong Li) megmérgezteti szolgálójával, amikor rájön, hogy a császárnőnek viszonya van a trónörökössel. A polgárháború elkerülhetetlenné válik, amikor minden titok kiderül. A hatalmas erők az év legnagyobb ünnepségén készülnek a mindent eldöntő összecsapásra.

Vígjáték

Harold Ramis: Idétlen időkig (Groundhog Day) – október 12. 22:00, FilmCafé

Az időjós Phil önző, cinikus szűklátókörű alak, aki utálja a világot és pokollá teszi mások életét. Amikor vidékről kell tudósítania, már alig várja, hogy visszatérhessen Pittsburghbe a “száműzetéséből”. Ebben azonban megakadályozza a váratlan hóvihar, amelyről azt jósolta, hogy nagy ívben elkerüli a környéket. Másnap reggel különös dolog történik vele: úgy érzi megismétlődik vele az előző nap, minden nyomorúságával együtt. A következő nap sem változik a helyzet, megint minden újra megismétlődik.

Richard Linklater: Börni, az eszelős temetős (Bernie) – október 13. 21:05, AMC

Bernie egy vidéki városban temetkezési vállalkozó. Mindenki szereti, mert nem csak jópofa, hanem segítőkész is. Egy alkalommal megismerkedik Marjorie-val, egy gazdag özveggyel, akivel egyre szorosabb kapcsolatot kezd kialakítani. Pici idő elteltével a nő már a saját pénzügyeinek irányítását is rábízza. Marjorie meghal, amiről a lakók hosszú ideig nem is tudnak. Kiderül, hogy gyilkosság történt. A város lakossága Berniet vádolja.

Fák jú, tanár úr!

Bora Dagtekin: Fák jú Tanár úr! (Fack ju Göhte) – október 18. 21:20, RTL Klub

Zeki Müller miután kiszabadul a börtönből, gyorsan felkeresi csaját, hogy kiássák a bankrablásból elrejtett pénzüket, és lelépjenek. Csakhogy a gödör fölé ráépült a Goethe Középiskola új tornaterme. Zeki gyorsan reagál, jelentkezik gondnoknak, csakhogy rossz állásinterjúra megy, éppen kisegítő tanárt keres az igazgató, és ebbe a pozícióba veszi fel a csak nyolc általánossal bíró bűnözőt.

Családi

Tim Burton: A halott menyasszony (Corpse Bride) – október 12. 17:00, HBO

Egy kis faluban, valamikor a 19. század derekán két család a gyermekeik esküvőjére készül. Mindenki boldog, a két házasulandó fiatalt kivéve. Victor és Victoria az esküvő előestéjén találkoznak először. A menyegzőpróbán Victor belezavarodik a házassági eskü szövegébe, az erdőbe megy gyakorolni a szöveget. Végül annyira belejön a szerepébe, hogy egy öreg fa gyökerére húzza a jegygyűrűt. A gyökér azonban nem az, aminek látszik. Victor akaratán kívül eljegyezte magát a Halott Menyasszonnyal.

Csupó Gábor: Híd Terabithia földjére (Bridge to Terabithia) – október 17. 12:55, FilmMánia

Leslie állandóan varázslatos történeteket sző, Jess pedig tehetséges rajzoló, hamar összebarátkoznak. A kislány feltárja előtte a fantázia világát és ketten együtt létrehozzák Terabithia titokzatos birodalmát, amely a közeli erdőben csordogáló patak fölötti kötélen átlendülve érhető el. Eme varázslatos helyen ők az uralkodók és nekik kell szembeszállniuk a birodalmukat veszélyeztető Sötét Úrral és seregeivel, míg a való világban az iskolai bajkeverők ellen veszik föl a küzdelmet.

big_fish

Tim Burton: Nagy hal (Big Fish) – október 18. 9:40, RTL II

A halálos beteg Edward Bloom ágyánál összegyűlik a család. A beszélgetések során az apa felidézi életét. Mindig is a tündérmesék világában élt. Nyolcévesen, ágyhoz kötött betegként napjait a Világ Könyves Enciklopédiájának olvasásával tölti. Különösen az aranyhalakról szóló cikk ragadja meg. Tíz évvel később a városka egyik legnépszerűbb fiatalembereként rájön, hogy, csakúgy, mint az aranyhalnak, a növekedéshez neki is el kell hagynia az otthonát, és fel kell fedeznie a világot. Valószerűtlen, mitikus utazás veszi kezdetét.

Magyar

Rudolf Péter: Üvegtigris 2 – október 14. 21:00, SuperTV2

Külső veszély fenyegeti az Üvegtigrist és Laliékat, ugyanis egy építési vállalkozó úgy döntött, hogy lakóparkot épít a tóparton és ki akarja onnan vásárolni Lalit. Neki persze nem a pénz számít, hanem, hogy ez az akadály tűnjön el az útjából. Lali pedig ugyanezt akarja, csakhogy számára az életébe betolakodó üzletember az akadály, akit szeretne eltüntetni közeli és távoli jövőjéből.

Dyga Zsombor: Köntörfalak – október 15. 01:15, RTL Klub

A történet egyetlen pesti éjszakán játszódik. A belvárosban, egy félresikerült randin szóba elegyedik egymással két vadidegen. Úgy tűnik, a mackós megjelenésű Zolinak semmi esélye a csinos Esztinél. A férfi kitartó, léha rámenőssége azonban megteszi a magáét, és amikor azzal kecsegteti a lányt, hogy megmutatja neki az összenőtt lábujját, az felviszi magával a lakására. Miközben Zoli kitartóan ostromolja a lányt, betoppan Eszti bátyja. Kiderül, hogy Zoli ismeri Gábort, akivel hosszú évekkel ezelőtt megcsalta a felesége.

kontorfalak

Zsámbéki Gábor: Az úrhatnám polgár – október 17. 13:15, Duna World

Moliere vígjátéka görbe tükröt állít korának feltörekvő polgárai, és az akkori főurak szokásai elé. A sznobizmus, a tettetés és a vágy, hogy többnek látszunk, mint amik vagyunk ma is aktuális kor tünetek, így a mondanivaló örökérvényű.

Sorozat

Edward Allen Bernero, Rola Bauer: Crossing Lines – Határtalanul (Crossing Lines) – október 14. 21:00, AXN

Folytatódik a hajsza Európán keresztül. Az AXN tévécsatorna saját gyártású sorozata, a Crossing Lines – Határtalanul immár harmadik évadával jelentkezik. A jól ismert arcok, Donald Sutherland és William Fichtner mellé új sztárok érkeznek: Goran Visnjic az olasz nyomozó, Marco Constante szerepében lesz látható, Elizabeth Mitchell pedig az elit csapat másik új tagját, Carine Strandet alakítja.

Butiquehotel.hu – október 14. 22:00, RTL II

Némi félelemmel vegyes várakozással tekintünk egy újabb magyar vígjáték sorozat elé, melyet szintén ezen a héten játszik először az RTL II. Szonja (Fekete Réka Thália) megörökli édesapjától a szállodáját, aminek üzemeltetésében az édesanyja, Karolin (Hernádi Judit) segíti. A stábbal olyan gyakorlott nevettetők, mint Reviczky Gábor és Székhelyi József.

CROSSING LINES: Season 3 Episode 302

Simon Kinberg, Dave Filoni és Carrie Beck: Star Wars: Lázadók (Star Wars Rebels) – október 15. 21:15, AXN Black

Az AXN a hetedik rész mozis debütálása előtt nemcsak a teljes Star Wars sorozat leadásával, de a Star Wars: Lázadók sorozat műsorra tűzésével is kényezteti a Csillagok háborúja rajongóit. Aki még esetleg nem látta az animációs szériát, a héten nekikezdhet.

Dokumentum

Valerie Veatch: Halálos játékszenvedély (Love Child) –  október 14. 12:30 HBO

2010-ben alultápláltságban meghalt egy három hónapos dél-koreai csecsemő. Miután kiderült, milyen körülmények játszottak ebben közre, a tragikus haláleset híre bejárta a világot. A vizsgálat kiderítette, hogy a szülők internetfüggők és szenvedélyes online fantasy játékosok voltak, és emiatt hanyagolták el gyermeküket. A dokumentumfilm a személyes tragédia hátterét vizsgálva bemutatja, milyen előre nem látott veszélyeket rejt az új technológia, amely elmossa a valóság és a virtuális valóság közti határvonalat.

Andrew Rossi: Yvori Tower – A tudás ára (Yvori Tower) –  október 15. 15:50 HBO2

Ahogy a tandíj és a diákhitel által okozott adósságspirál eléri az 1 trillió dollárt, a film felteszi a kérdést, vajon megér ennyit a továbbtanulás? A Harvard termeiből kiindulva a válságban lévő állami főiskolákon keresztül a Szilícium völgyig aggasztó és aktuális képet fest a csőd szélén álló amerikai intézményekről. A főiskolák, melyek a felsőoktatás zászlóshajóinak számítottak, egyre inkább a terjeszkedést részesítik előnyben az oktatás minőségével szemben.

ivory_tower

Gary Edgren: Ami a Bibliából kimaradt (Time Machine: Banned from the Bible) –  október 18. 5:00 Doqu

A most induló dokumentumfilm-sorozat a Biblia eddig eltitkolt és hozzáadott részeiről próbál meg magyarázattal szolgálni, s ezzel a Biblia új értelmezését nyujtani.

Wehli-Nardai Dorina

Wehli-Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film. [email protected]

Hirdetés

Hirdetés