Fókuszban TéVé

Fotelkultúra – 2015. október 19-25.

st_vincentHa otthon maradunk sem áll meg az élet, a tévécsatornák jóvoltából minden műfaj kedvelői megtalálják a számukra megfelelő műsort. A választást megkönnyítendő, mi ezeket ajánljuk a héten.

Romantikus

Julien Temple: Abszolút kezdők (Absolute Beginners) – október 19. 22:36 FilmBox, október 22. 22:36 FilmBox

A nyolcvanas évek már-már kultikus filmje az ötvenes évek Angliájába repít minket vissza, ahol egy fényképész (Eddie O’Connell) és egy modell karierről álmodó lány (Patsy Kensit) szerelmébe kapunk bepillantást, amit egy jóképű divattervező (David Bowie) veszélyeztet. David Bowie jelenléte garancia a jó zenére.

Claire Kilner: Lagzi-randi (The Weddign Date) – október 21. 21:00 Story 4, október 22. 0:45 Story 4, október 23. 20:15 FilmCafé, október 24. 18:00 FilmCafé

Kat (Debra Messing) féltestvére (Amy Adams) esküvőjére készül, ahol az ex felbukkanása is várható. Egy sima modorú profi kísérővel (Delmott Mulroney) igyekszik megoldani a kérdést, de arra nem készül, hogy a szakmai kapcsolatból hamarosan szerelem lesz.

John Carney: Szerelemre hangszerelve – október 19. 14:20 HBO 2, október 25. 11:00 HBO

Van, amikor az újrakezdéshez nem egy új szerelem, hanem egy találkozás, egy új barátság és sok-sok zene kell. Keira Knightley és Mark Ruffalo lubickolnak ebben a szuperbájos, zseniális zenéket felvonultató romantikus filmben.

trailer-for-once-directors-new-film-begin-again-with-mark-ruffaloSci-fi/Fantasy

Christopher Nolan: Eredet – október 20. 20:45 Film+, október 21. 16:20 Film+

Christopher Nolan mára már kultikussá vált filmje az álom és a valóság határán egyensúlyoz, sosem tudva, éppen melyik oldalon is áll. Leonardo DiCaprio, Michael Cain, Ken Watanabe, Marion Cotillard – hogy csak néhány nevet mondjuk az igazi sztárparádét felvonultató film stáblistájáról.

Eredet (Inception)Darren Aronofsky: A forrás – október 25. 1:20 RTL Klub

Izzi (Rachel Weisz) és Tom (Hugh Jackman) három koron és ezer éven át tartó története messze több, mint egy szerelem meséje: A forrásban a film forgatókönyvét is jegyző Darren Aronofsky az élet, a halál, a kapcsolódás és a létezés mibenlétének nagy kérdéseire keresi a választ.

James Gunn: A galaxis őrzői – október 25. 20:00 HBO

A Marvel a Bosszúállók sikerén felbuzdulva a kevésbé ismert képregény adaptációjában egy sereg cseppet sem feddhetetlen antihőst terelt egy csapatba, hogy megmentsék a világot – és megdolgoztassák a rekeszizmainkat. Annyira jól sikerült, hogy hamarosan érkezik a folytatás is.

Krimi/thriller

Elias Merhige: Zéró gyanúsított (Suspect Zero) – október 20. 17:00 FilmCafé

Thomas Mackelway FBI-ügynök egy sorozatgyilkos után nyomoz, aki a jelek szerint véletlenszerűen választja ki áldozatait. A kegyetlen gyilkosságokat csupán a tetthelyeken hátrahagyott különös üzenetek kötik egymáshoz. Az áldozatok egyre sokasodnak. Mackelway versenyt fut az idővel, hogy megfejtse a halálos rejtvényt. Úgy tűnik, a sorozatgyilkos olyan áldozatokat szemel ki magának, akik maguk is gyilkosok lehettek. Az ügynök arra gyanakszik, hogy minden valószínűség szerint kapcsolatban áll a Szövetségi Nyomozó Irodával.

Kenneth Branagh: Jack Ryan: Árnyékügynök (Jack Ryan: Shadow Recruit)október 24. 20:15 Cinemax

Jack Ryan látszólag csak egy a sok New York-i banki elemző közül, ám valójában a CIA-nak dolgozik, a veterán ügynök, Thomas Harper keze alatt. Véletlenül egy pusztító terrorista terv nyomára bukkan, az egyik orosz oligarcha pénzügyi manipulációk révén padlóra akarja küldeni az amerikai gazdaságot, hogy ezáltal globális káoszt robbantson ki. Kiderül, hogy csak Ryan tudja megakadályozni a terrorakciót.

Jack Ryan - Árnyékügynök (Jack Ryan Shadow Recruit)

Gary Fleder: Ne szólj szám (Don’t Say a World) – október 24. 22:30 RTL+

Dr. Nathan Conrad, a neves gyermekpszichiáter élete tökéletes. Amikor egy katatón, önmagába forduló, hirtelen dühkitörései miatt magánzárkába zárt 18 éves lány, Elisabeth kezelésével bízzák meg, nem tulajdonít túl nagy jelentőséget az esetnek. Az első kezelés éjszakáján a pszichiáter lányát elrabolják. Egyetlen feltétellel engedik szabadon, ha a túszuk apja szótlan kezeltjétől, Elisabeth-től megtud egy hatjegyű számot, ami mindennél fontosabb a végsőkig elszánt bűnözőknek.

Horror

Deon Taylor, Brian Hooks: 7etven 5 (7eventy 5ive) – október 19. 23:10 Supertv2

A telefonbetyárkodás gyakori a gyerekek körében. Az egyik változat szerint hetvenöt másodpercig kell szóval tartani a találomra kiválasztott áldozatot ahhoz, hogy a csíny sikeres legyen. Amikor egy csapat fiatal gyűlik össze bulizni az egyikük apjának házában, kipróbálják a játékot. Az egyik hívás alkalmával azonban a tréfa rosszul sül el.

Anthony C. Ferrante: Sharknado 2. – A második harapás (Sharknado 2: The Second One) – október 22. 00:30 Universal

A közösségi média által felkapott, és így híressé vált első rész után megérkezett a második is. Amikor a szeszélyes szél halálos ragadozókat repít hord New York város felé, veszélybe kerülnek a lakók; csak April és Fin mentheti meg a város lakóit.

sharknado_2 (6)Richard Fleischer: A téboly háza (Amityville 3-D) – október 23. 22.00 Filmbox

Egy szkeptikus riporter azzal a feltett szándékkal költözik be a hírhedt Amityville házba, hogy bebizonyítsa, hogy az átok nem létezik, nem mellesleg megírja első regényét. De még meg sem száradt a tinta az adásvételi szerződésen, de azok az emberek, akik kapcsolatba léptek vele vagy a házzal, különös körülmények között elhaláloznak. A sors furcsa fintoráról van szó, vagy a falak között tényleg maga a gonosz ólálkodik?

Dráma

Damian Chazelle: Whiplash (Whiplash) – október 20. 20:15 Cinemax

Andrew híres akar lenni. New York, tehát az Egyesült Államok, tehát az egész világ egyik leghíresebb zeneiskolájába, a Shaffer Konzervatóriumba jár, dobolni tanul, rengeteget gyakorol, és mindenre képes volna a siker érdekében. Legalább is, azt hiszi. De találkozik egy tanárral, aki még nála is elszántabb. Ő abban hisz, hogy a tehetséget mindenáron fel kell szabadítani, és ami bujkál, azt ki kell préselni a tanulókból. Akkor is, ha kínlódnak, ha sírnak vagy belehalnak.

Goda Krisztina: Szabadság, Szerelem – október 23. 21:30 Duna TV

1956-ban Magyarország csupán egy kis csatlósállam a szovjet blokkban, de nagyhatalom is: vízilabda-válogatottja verhetetlen. Eddig egyetlen egyszer veszítettek: 1955-ben, amikor egy moszkvai mérkőzésen a bíró nem engedte őket győzni. Mindannyian a visszavágásra, a melbourne-i olimpiára készülnek. Ám a történelem alaposan összekavarja a terveiket. Budapesten kitör a forradalom.

Whiplash-5547.cr2Tim Robbins: Ments meg, Uram (Dead Man Walking) – október 24. 21:00 Duna TV

A louisianai apáca, Helen Prejean levelet kap egy halálra ítélt bűnözőtől. Matthew Poncelet hat esztendeje ül a siralomházban, két tinédzser megerőszakolása és meggyilkolása miatt szabták ki a legszigorúbb ítéletet. A fiatalember arra kéri, hogy legyen a lelki tanácsadója. A nővér elhatározza, hogy segít a magát ártatlannak valló férfinak. Mindent elkövet, hogy megmentse a kárhozatra ítélt lelkét, és kieszközölje számára a kegyelmet. Az idő azonban vészesen fogy, közeledik a kivégzés napja.

Akció

Xavier Gens: Hitman – A bérgyilkos (Hitman)október 22. 21:00 Supertv2

Egy Interpol-ügynök hazamegy és egy bérgyilkost talál a szobájában. A 47-es rá vár. De mielőtt végezne áldozatával, elmondja, hogy került oda. Nigériától Moszkváig mérnöki precizitással kidolgozott gyilkosságok és menekülések jelzik a 47-es útját, miközben az Interpol embere mindig a sarkában maradt: de sosem érte utol az emberét.

Guy Ritchie: Sherlock Holmes – október 23. 18:40 Film+

A legendás mesterdetektív, aki közelharcban legalább olyan verhetetlen, mint logikus gondolkodásban, élete legnagyobb problémájával kerül szembe. Sherlock Holmes és hű társa, Dr. Watson Lord Blackwood nyomába vetik magukat. Ha nem leplezik le időben, az végzetes következményekkel járhat az egész birodalomra nézve.

sherlock_holmesTony Scott: A közellenség (Enemy of the State) – október 23. 21:00 AXN

Robert Dean ügyészt valakik figyelni kezdik, valakik vadásznak rá, valakik meg akarják ölni. Egyszer csak – egymástól függetlenül – az Egyesült Államok összes hivatalos és nem hivatalos titkos szervezete a nyomába ered. Ruháiba poloskát varrnak, golyók fütyülnek a füle körül, autók próbálják elgázolni, robbanások próbálják eltörölni a föld színéről. Mindenki célpontjává válik és ő nem tehet mást, menekül, ahogy csak bír. És még azt sem tudja, miért akarják megölni.

Vígjáték

Joseph McGinty Nichol (McG): Kémes hármas (This Means War) – október 21. 00:25 Fem3

Frank és Tuck a földkerekség legveszedelmesebb CIA-ügynökei. A tökéletesen kiképzett titkos ügynökök elválaszthatatlan társak és barátok. Míg azonban Frank mágnesként vonzza a nőket, Tuck járatlan a romantikában. A kapcsolatuk veszélybe kerül, amikor tudtukon kívül egyazon napon mindketten ugyanabba a lányba, a szerelemben ügyetlen Laurenbe lesznek szerelmesek. A jó barátok, akik nemrég még ellenséges nemzeteket döntöttek romba, most egymás ellen fordítják utolérhetetlen leleményüket és a hipermodern kémkütyüket.

Todd Phillips: Másnaposok 2 (The Hangover Part 2.) – október 23. 21:00 RTL Klub

Mindenki tudja, hogy Alant legénybúcsúba meghívni őrültség. Hiába Phil figyelmeztetése, a házasodni készülő Stu képtelen nemet mondani a könyörgésre. Szerinte ugyanis csekély az esélye annak, hogy megint minden balul sül el, különösen Thaiföldön. Csakhogy a menyasszony 16 éves zseni öccsét is a nyakukba varrják, akiben Alan halálos riválist lát, és ismét a tettek mezejére lép. Másnap reggel Bangkokban találják magukat az eltűnt tini levágott ujjával.

filmzene_b_thehangoverpart2_cdcovTheodore Melfi: St. Vincent – október 24. 20:00 DIGI Film

A nemrég elvált Maggie és 12 éves fia, Olivér, a háborús veterán Vincent mellé költöznek. Már a bemutatkozás sem alakul problémamentesen, de a kisfiú egyik nap kizárja magát lakásból és kénytelen a barátságtalan szomszéd segítségét kérni, aki kénytelen beletörődni, hogy a fiúra neki kell vigyázni, amíg az anyja haza nem ér a munkából.

Családi

Gil Kenan: Rém rom (Monster House) – október 20. 16:50 HBO2

Esténként különös hangok szűrődnek ki a régi házból, nyögések, reccsenések, elfojtott sóhajok zavarják az utca nyugalmát. Három utcabeli gyerek arra gyanakszik, hogy az ódon falak között valami olyasmi tanyázik, aminek nem volna szabad. Kíváncsiságuk hamarosan megbosszulja magát. Nincs senki a romos házban, maga a ház a rém! Él és nem kegyelmez. Aki az ajtaja mögé kerül, többé nem látja meg az utcát. A három jó barát azonban nem ijedős. Vagy ha ijedős is, legyűri félelmét, és elhatározza, hogy szembeszáll az ellenséggel.

Byron Howard, Nathan Greno: Aranyhaj és a nagy gubanc (Tangled) – október 23. 19:05 RTL Klub

Aranyhaj, a királyi pár elrabolt leánya egy toronyban él az anyjának vélt boszorkánnyal. Még soha nem tette ki a lábát a toronyból, és ha a boszorkányon múlik, örökre rab marad. Épp születésnapján toppan be váratlanul Flynn, a körözött bandita, aki az elveszett királylány fejdíszével szökésben van. Kényszerűségből egyezséget kötnek, és belevágnak életük leghajmeresztőbb kalandjába.

hugo

Martin Scorsese A leleményes Hugo (Hugo) – október 24. 16:20 Supertv2

Az órás apja halála után az iszákos nagybátyja veszi magához Hugót. A nagybácsi eltűnése után az árva fiú titokban javítja a pályaudvar óráit, vigyázva arra, nehogy elcsípjék. A főinspektor ugyanis a lézengő gyerekeket lelencházba dugja. Szabad idejében Hugo az egyetlen örökségét, a különös gépembert, próbálja működésbe hozni, lévén meggyőződése, hogy az apja üzenetét hordozza. Amikor alkatrészt lop hozzá a pályaudvari játékboltból, a tulaj lefüleli a fiút. Az árus lányának azonban megesik a szíve rajta. Isabelle elhatározza, hogy segít neki.

Magyar

Szőke András: Nyugattól keletre, avagy a média diszkrét bája – október 20. 22:10 M3

A film főszereplője egy Orion gyártmányú óriás televízió, amelyet parádés körülmények között kisorsolnak. Ivándzsó Béla vállalkozó és emberei egy hátrahagyott orosz katonai teherautón szállítják a tévét – amelyről kiderül, hogy kikapcsolhatatlan és elpusztíthatatlan – az isten háta mögötti faluban lakó szerencsés nyertes otthonába. A sajátos humorú road-movie szereplői átrobognak a mai Magyarország vizuális világán.

Banovich Tamás: Az eltüsszentett birodalom – október 23. 10:00 Duna Televízió

Élt egyszer, valamikor Nekeresd-országban egy gonosz és ostoba király. A birodalom félt a királytól, a király a birodalomtól. Katonák vigyázták éjjelét-nappalát. Akik kihívták haragját, azokat az udvari medve elé vetették, vagy a feneketlen kútba dobták. A rettegő király különös törvényt hozott. Aki nem mondta, hogy “adjonisten, egészségére!”, amikor eltüsszentette magát, halállal lakolt.

A_berni_kovet_Szabo_Kimmel_Kulka_JanosSzász Attila: A berni követoktóber 23. 23:30 TV2

Napra pontosan két hónappal Nagy Imre és mártírtársai kivégzése után a Magyar Népköztársaság berni követsége ellen két magyar emigráns fegyveres támadást hajtott végre. Az indíték homályos, bár helyi lapértesülések szerint, Nagy Sándor és Papp Endre a svájci magyar kommunista ügynökök aktáit akarta megszerezni a magyar nagykövet túszulejtésével. Ugyanakkor bizonyos forrásokból kiderül, hogy a támadók a megtorlások elleni tiltakozó, figyelemfelkeltő, demonstratív akciónak szánták fellépésüket.

Klasszikus

Alfred Hitchcock: Fogjunk tolvajt! (To Catch a Thief) – október 19. 14:45 M3

John Robie a macska, híres ékszertolvaj visszavonultan él a francia Riviérán. Évek óta nem űzi hivatását, mikor a környék gazdagjait sorozatos rablások tartják rettegésben. Persze mindenki Robie-ra gyanakszik, aki, hogy mentse a bőrét, úgy dönt, maga fogja kinyomozni a tolvaj kilétét…

Brian De Palma: A sebhelyesarcú (Scarface) – október 23. 23:30 Viasat 3

Kubából emigrált az Egyesült Államokba Tony Montana, a Sebhelyesarcú. A bűnözőnek sikerült megtévesztenie a Bevándorlási Hivatalt és megkapja a letelepedési engedélyt. Esze ágában sincs tisztességes életet élni. Az első adandó alkalommal elszegődik Miami legnagyobb drogbárójához, Frank Lopezhez. Tony gyorsan kapaszkodik felfelé a ranglétrán, a kitartásának, hűségének és kíméletlenségének köszönhetően a drogbáró egyik bizalmasa lesz. A Sebhelyesarcú azonban ennél többre vágyik, Lopez barátnőjét felhasználva át akarja venni a hatalmat.

scarfaceTerry Gilliam: Brazil – október 24. 23:10 Duna Televízió

A tökéletes jövőben járunk. Ebben a világban minden igazi utópisztikus hatékonysággal működik, a technológia és a bürokrácia egyeduralmában egy árnyékkormány uralkodik, melynek bevett – és a lakosság által kénytelen kelletlen elviselt – szokásává vált, hogy “alattvalóit” tökéletes megfigyelés alatt tartsa. Sam Lowryval azonban megtörténik a csoda. Egy napon arra lesz figyelmes, hogy eddig tökéletesen érdektelen élete hirtelen fordulatot vesz, néhány meglehetősen furcsa esemény miatt.

Dokumentum

Babos Tamás: Budapest ostroma – október 19. 23:45 Duna TV

Budapest ostroma a második világháború öt legfontosabb városcsatájának egyike, jelentősége összemérhető Sztálingrádéval, Berlinével vagy Leningrádéval, mégis elfelejtkezett róla Európa – mi magyarok sem kezeljük a helyén. Az 51 napos tényleges városostrom véres utcai harcaiban Budapest jelentős része csaknem teljes egészében elpusztult, a védőkre és a civilekre mérhetetlen szenvedés várt, miközben az ostromlott városban a nyilasok terrorja tombolt. szemben.

Renny Bartlett: Világunk történelme (Andrew Marr’s History of the World) – október 23. 22:35 M2

Mintegy hetvenezer évvel ezelőtt Afrikában kezdődik nomád őseink története, akik idővel lakóhelyet teremtettek maguknak távoli kontinenseken is, felfedezték a földművelő életformát, és megalapították első városaikat. Felidézzük őseink találkozását és együttélését a neandervölgyi emberrel Európában, láthatjuk első festményeiket a Pireneusok barlangjaiban és az egyik első varrótűt, amelynek feltalálása volt a kulcs ahhoz, hogy a jégkorszakot túlélhették.

andrew marrAz elveszett város (Legend of the Monkey God) – október 25. 21:00 National Geoghraphic Channel

A legendák szerint a honduras-i esőerdő mélyén egykor állt egy titokzatos, mára elveszett település, a “Fehér város”. Akik hisznek a létezésében, azt mondják, tele volt arannyal, s lakói elképzelhetetlen luxusban éltek. 2012-ben egy helikopteres felmérés során olyan tereptárgyakat szúrt ki lézeres műszerével, melyek akár emberi eredetűek is lehetnek.

Sorozat

Robin French és Kieron Quirke: Kakukk (Cuckoo) – október 19. 10:00 HBO Comedy, októver 19. 19:30 HBO Comedy

A BBC vígjátéksorozata egy tipikus angol középosztálybeli házaspár életébe vezet, ahol az Amerikából hazatérő lány oldalán egy újdonsült amerikai férj, Kakukk (Andy Samberg) is igencsak nagy felfordulást okoz. Aki még nem látta a szériát, az HBO Comedyn hétfőtől megteheti.

Jack Amiel, Michael Begler, Steven Soderbergh: A sebész (The Knick) – október 20. 22:00 Cinemax, október 24. 22:00 Cinemax

A nagy sikerű első évad után folytatódik a Steven Soderbergh dirigálta A sebész. A Knickerbocker a csőd szélén áll, Dr. Thackery (Clive Owen) és Dr. Edwards (André Holland) mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az anyagi gondok ellenére az ország legjobb kórházává váljanak az ezerkilencszázas évek eleji New Yorkban – a második évad e hét keddjétől követhető a Cinemaxon.

David S. Goyer: Da Vinci démonai (Da Vinci’s Demons) – október 25. 21:00 Fox

A Leonardo da Vinci (Tom Riley) életét feldolgozó történelmi-fikciós sorozat – mely a polihisztor ifjonti éveire fókuszál – harmadik, egyben utolsó évada október 25-én kerül bemutatásra hazánkban. A Da Vinci démonai új évada az amerikai vetítést követően 24 órán belül a magyar FOX csatornán is debütál.

Picture shows: (L-R) Leonardo Da Vinci (TOM RILEY), Zoroaster (GREGG CHILLIN) and Riario (BLAKE RITSON)
Picture shows: (L-R) Leonardo Da Vinci (TOM RILEY), Zoroaster (GREGG CHILLIN) and Riario (BLAKE RITSON)

 

 

 

Wehli-Nardai Dorina

Wehli-Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film. [email protected]

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés