Fókuszban TéVé

Fotelkultúra – 2015. október 5-11.

trailer-for-once-directors-new-film-begin-again-with-mark-ruffaloHa otthon maradunk sem áll meg az élet, a tévécsatornák jóvoltából minden műfaj kedvelői megtalálják a számukra megfelelő műsort. A választást megkönnyítendő, mi ezeket ajánljuk a héten.

Krimi/Thriller

Antoine Fuqua: Brooklyn mélyén (Brooklyn’s Finest) – október 6. 00:10, Cool TV
Három new yorki zsaru kálváriáját követjük nyomon az Ütközésekből ismert narratív megoldással: szereplői élik a saját életüket, bizonyos időközönként – gyakran csak néhány másodpercre – teljesen véletlenül összetalálkoznak, hogy aztán folytassák útjukat a sors beteljesedő pillanata felé.

David Fincher: Zodiákus (Zodiac) – október 7. 21:00, Viasat3
„Zodiákus” a hetvenes évek hírhedt gyilkosa volt. Rejtjeles leveleket küldött a rendőrséghez és az újságokhoz, telefonon is jelentkezett – élvezettel játszott az őt keresőkkel, használható nyomot azonban nem hagyott hátra, így kilétére sosem derült fény. Legkitartóbb üldözője végül egy újságíró – illetve rajzoló – lett; az ő bestsellerré vált könyve alapján készült a film.

zodiac-2007-43-gNiels Arden Oplev: A tetovált lány (Män som hatar kvinnor) – október 11. 22:05, RTL Klub
Egy újságíró és egy őt megfigyelő hacker egy 40 évvel ezelőtt gyilkosságot nyomoznak ki – pontosabban egy szép, szőke lány rejtélyes eltűnését. A megbízást egy dúsgazdag konszern tekintélyes tagja adja, a szálak felfejtegetése pedig a tehetős família sötét titkainak közelébe vezeti a kutakodó párost.

Horror

Rigoberto Castaneda: A felvonó (Blackout) – október 6. 23:05, Film+ 2
Claudia (Amber Tamblyn) néhány, számára teljesen idegen emberrel egy liftben reked. Bár eleinte udvariaskodva próbálják oldani az összezártság okozta feszültséget, az idő előre haladtával a bent lévők nem bírnak uralkodni indulataikon. Pláne, hogy hármuknak nyomós okuk van arra, hogy minél hamarabb kikerüljenek. Kétségbeesésük és a menekülés vágya minden mást elnyom. Egyvalakiben azonban másféle: gyilkos ösztönök ébrednek

Eli Roth: Motel (Hostel: Part II.) október 9. 00:40, AMC
Három amerikai diáklány Európába utazik, hogy a vakáció alatt művészettörténetet tanuljanak, és beutazzák a földrészt. Beth, Lorna és Whitney jól érzik magukat, kedvükre flörtölnek, buliznak. Megismerkednek a csinos szlovák lánnyal, aki azt tanácsolja nekik, utazzanak vele a hazájába. Nem sejtik, hogy milyen veszély fenyegeti őket, belesétálnak a pokoli csapdába. Hamarosan egy titkos földalatti kínzókamrában találják magukat. A gonosz szervezet tehetőseknek kínál fel tálcán áldozatokat, jó pénzért kedvükre ölhetnek, kiélhetik szadista hajlamaikat.

Dracula-1992-Francis-Ford-CoppolaFrancis Ford Coppola: Drakula (Dracula) – október 10. 22:50, FilmMánia
Drakulát, a véreskezű vajdát évszázadokkal ezelőtt eltemették, teste mégsem omlott porrá. Hírlik, hogy sírjából éjjelente borzongató kalandra indul és harapása után mind többen csatlakoznak a temetők mélyén bolyongó vámpírok seregéhez. A félelmetes teremtményt emésztő vágyakozás gyötri elhunyt hitvese után. Egy napon a kastélyba vetődő idegen medáljában meglátja egy lány arcképét, aki kísértetiesen hasonlít egykori asszonyára és útra kel, hogy megkeresse a gyönyörű lányt.

Dráma

Vincent Lannoo: A gyermekkor vége (Little Glory) – október 6. 18:15 Cinemax
A tizenkilenc éves Shawn mindennel és mindenkivel harcba száll, hogy felnevelje Julie-t, a kilencéves húgát. Szülei váratlan halála után nincs ideje gyászolni a veszteségét, vége a nem éppen felhőtlen gyerekkorának. Egyik napról a másikra fel kell nőnie, és beállni sorba, mielőtt elveszítenék lábuk alól a talajt. Szerencsére apjuk életbiztosítása átsegíti őket a kezdeti nehézségeken. Shawn egy apatikus társadalomban találja magát, a hétköznapok szürkeségében megtanulja az életbenmaradás módját.

Stephen Fears: Philomena – határtalan szeretet (Philomena) – október 7. 14:50 HBO
Írország, 1952. Miután Philomena teherbe esik, apácazárdába küldik. A szülés után a kicsit elveszik tőle, majd Amerikába adoptálják. A következő ötven évben Philomena – miközben férjhez ment, gyerekeket szült – semmit sem tudott az elszakított gyermekéről. Az ír asszony ekkor találkozik Martin Sixsmithszel, az életunt angol riporterrel, aki érdeklődik története iránt. Bár nem is különbözhetnének jobban egymástól, együtt indulnak Amerikába. A gyermek utáni kutatás összekovácsolja a furcsa párost.

PhilomenaSam Wood: Akiért a harang szól (For Whom The Bell Tools) – október 10. 22:20 Duna TV
A spanyol polgárháború idején, 1937-ben játszódó történet ifjú amerikai hőse, Robert a forradalmi brigádok soraiban harcol Franco tábornok nacionalista erői ellen. Partizánegységük, melynek tagja egy szerelemre vágyó fiatal lány, Maria is, azt a feladatot kapja, hogy robbantsanak fel egy fontos hidat.

Romantikus

Mike Nichols: Közelebb (Closer) – október 8. 22.45, Filmcafe
Mike Nichols igazi sztárparádés szerelmi négyszögében Julia Roberts, Natalie Portman, Jude Law és Clive Owen évődnek – aki valaha már volt szerelmes, volt megcsalva vagy csalt meg már valakit, biztosan magára ismer ebben az éveken átívelő tablóban.

Blake Edwards: Nem látni és megszeretni (Blind Date) – október 9. 10:45, Film+
A nyolcvanas évek egyik legvidámabb szerelmi történetében Brice Willis fejét a némileg ittas Kim Basinger csavarja el. Walter Davidnek (Willis) partner kell egy fontos üzleti vacsorára, bátyja a gyönyörű Nadiát (Basinger) szervezi be, aki azonban egyetlen korty alkoholtól vadmacskaként kezd el viselkedni. Walter élete hamarosan romokban hever – de akkor már nem érdekli semmi más, csak hogy örökre magához láncolja a lányt.

Garry Marshall: Oltári nő (Runaway Bride) – október 9. 16:10, Universal Channel, október 10: 18:40, Universal Channel
Richard Gere és Julia Roberts második közös filmje nem tudta túlszárnyalni a Micsoda nő sikerét – de a páros kedvelőinek okozhat némi nosztalgiát. A vígjátékban Roberts egy megállapodni képtelen nőt játszik, aki rendszeresen elszelel éppen megköttendő frigye elől. Gere az indiszkrét újságíró szerepében próbálja tetten érni az arát – de arra nem készül fel, hogy nemcsak beleszeret, de el is venné feleségül. Kérdés, sikerül-e bekötni az Oltári nő fejét?

Oltari-no--65999-1Sci-Fi/Fantasy

Jim Henson: Fantasztikus labirintus (Labirynth) – október 9. 9:55, Cinemax, október 10. 9:50, Cinemax 2
A nyolcvanas évek legmenőbb filmjei között tartották számon Jim Henson mai szemmel nézve igencsak bizarr filmjét, mely Jennifer Connelly karrierjének biztos lökete volt. Az általa játszott Saraht szülei kisöccse bébiszittelésével bízzák meg – a lány dühében azt kívánja, bárcsak vinné el a kicsit a koboldkirály (David Bowie). Amikor vágya teljesül, egy hatalmas labirintuson kell átverekednie magát, hogy visszaszerezze testvérét. Rettenetes zenék, fura alakok, de mégiscsak érdekes filmtörténeti élmény a Fantasztikus labirintus.

Doug Liman: A holnap határa (Edge of Tomorrow) – október 10. 13:00, HBO
Tom Cruise és Doug Liman közös munkájának gyömölcse a 2014-es év egyik legjobban sikerült sci-fije lett. Okosan felépített időutazós kaland, amiben Bill Cage (Cruise) és Rita Vrataski (Emily Blunt) egy a Földet megszálló idegen fajjal harcol. Cage nap nap után hal meg a harcmezőn, hogy aztán következő nap újrakezdjen mindent – és megtalálja a hódítók gyenge pontját.

A holnap határaJames Kondelik: A holnap kezdete (Age of tomorrow) – október 11. 1:00, Universal Channel
A holnap határára erősen hajazó A holnap kezdete szintén egy idegen fajjal küzd a Földért – most nem az időutazás, hanem a visszavágás bizonyul jó eszköznek, az emberek egy átjárón keresztül próbálnak eljutni az ellenség világába, ahol talán megfordíthatják a konfliktust.

Akció

Joe Wright: Hanna – Gyilkos természet (Hanna) – október 5. 21.10, Cool TV
Hanna látszólag semmiben sem különbözik a hozzá hasonló kamaszlányoktól. Ám a tini erős és kitartó, mint a legkeményebb zsoldosok. Nem véletlenül. Apja egykor az amerikai titkosszolgálat ügynöke volt. Eric Heller a világtól távol, a finn tundrán nevelte föl a lányát, akiből a tudását átadva profi harcost nevelt. Miután az apja felkészítette Hannát, egy faladattal visszaküldi őt a civilizációba.

Robert Rodriguez, Ethan Maniquis: Machete – október 6. 01:10, AMC
A Machete tartalma – egy vérbeli B-filmes mozihoz híven – egy mondatban összefoglalható: egy átvert mexikói ex-szövetségi ügynök bosszút áll. Egyedül arra a kérdésre keres választ, hogy hányféleképpen lehet megölni egy embert egyetlen macsétával.

hr_Transformers-_Age_of_Extinction_19Michael Bay: Transformers: A kihalás kora (Transformers: Age of Extinction) – október 7. 18:20
A Transformers-trilógia zárásaként a nagyszabású összecsapásnak ugyan áldozatul esett egy nagyváros, de sikerült megmenteni a világot. A veszély elmúlásával az emberiség újra kezdi megszokott életét. Felbukkan azonban egy titkos csoport, amely megpróbálja befolyásolni a történelem menetét. Mintha ez nem lenne elég, új veszedelem fenyegeti a Földet. Optimusz Fővezér és az Autobotok az eddigi legfélelmetesebb kihívással kénytelen szembenézni, melyben csak az emberek segítségére számíthatnak.

Vígjáték

Ruben Alves: Szerelem, örökség, portugál (La cage dorée) – október 5. 18:25, Cinemax
A dolgos és megbízható Maria Ribeiro egy elegáns párizsi lakóház gondnoka. Ő felel az egész épület életének zökkenőmentes mindennapjaiért. Férje elismert építőmunkás, a főnök jobb keze. A házaspár Portugáliából települt át Franciaországba, de gyerekeik már igazi párizsiak, és otthon is franciául beszélnek. Egy szép napon váratlanul hatalmas családi örökség hullik az ölükbe, egyetlen feltétellel: vissza kell költözniük Portugáliába.

John Carney: Szerelemre hangszerelve (Begin Again) – október 10. 16:40, HBO
Dan jobb napokat látott producer, akinek mind szakmai, mind magánélete romokban hever. Alkoholgőzös életéből egy dal szakítja ki, amit Greta, a megtört szívű dalszerző énekel egy kocsmában. Dan rögtön meglátja a lehetőséget a nagy visszatérésre, és némi rábeszélés után a két fásult zenész új lemezbe – és észrevétlenül új életbe kezd.

Ruben Alves: Szerelem, örökség, portugálSteven Soderbergh: Az informátor! (The Informant!) – október 11. 01:10, RTL Klub
Mark Whitacre az egyik agráripari óriáscég vezető beosztású munkatársa. Amikor egy rábízott probléma megoldását hazugsággal intézi el, az FBI is megjelenik. Mike számára egyetlen lehetőség marad, beépített ügynökként segíti lebuktatni a céget, amely törvényellenes eszközökkel növeli a profitját. A bizonyítékok megszerzése érdekében Whitacre beleegyezik, hogy bedrótozzák és felkamerázzák.

Családi

Jorge R. Gutierrez: Az élet könyve (The Book of Life) – október 5. 14:40, HBO
A film kezdetén egy kisebb gyermekcsoport látogat el egy múzeumba, ahol a kedves tárlatvezető kisasszony egy különleges, titkos épületrészt mutat meg nekik. Egy végtelen hosszú és kincsekben roskadozó teremben pedig ráakadnak az élet könyvére, melyben a világ összes története megtalálható. Így kezdődik a valódi mese Maria, Manolo és Joaqin szerelmi háromszögével.

Genndy Tartakovsky: Hotel Transylvania – Ahol a szörnyek lazulnak (Hotel Transylvania) – október 10. 19:00, TV2
Az életére törő emberek miatt korán megözvegyült Drakula az átlagnál is jobban óvja egyetlen csemetéjét, Mavist. Azonban a kamaszodó lány egyre inkább szeretne kitörni a szülői kastélyból, ami 118 éves fejjel azért érthető is. A problémát tovább fokozza amikor Mavis születésnapi partiján a címbéli szállodába besétál minden teremtmények leggonoszabbika: az ember…

book of lifeFraser Clarke Heston: Alaszka (Alaska) – október 11. 13:25: RTL Klub
A chicagói Jake – felesége halála után – két gyermekével az alaszkai kis faluba, Quincybe költözik, hogy új életet kezdhessen. Jake, a pilóta azzal keresi meg a család kenyerét, hogy utánpótlást szállít a világtól elvágott alaszkai kis településekre. Jake-et egy szép napon éppen egy heves családi vitából szólítja el a kötelesség, de a gép lezuhan. Gyerekei, Jessie és Sean elindulnak, hogy megkeressék édesapjukat.

Magyar

Jeles András: Álombrigád – október 8. 23:20, Duna TV
A történetmesélés bizony nehéz dolog, így hát a mesélőnek többször is neki kell rugaszkodnia, hogy elkezdődjön a film. Végre megpillanthatjuk a főhőst, Oláh Gyula brigádvezetőt, aki olykor a magafajta ember számára szokatlan tevékenységet is folytat. Előbb egy kis kék füzetbe lejegyzi munkatársai, főnökei szavait és tetteit, majd elhatározza, hogy brigádjával színre viszi Gelman: Prémium című darabját. Az előadás megszervezése azonban egyre több nehézségbe ütközik.

Herczeg Attila: Megdönteni Hajnal Tímeát – október 9. 00:20, HBO
Hajnal Tímea gazdag és gyönyörű fotómodell, aki unja már a felhajtást, egyszerű, nyugodt életre vágyik. A tizenötéves érettségi találkozóján találkozik Danival. A férfi hasonló cípőben jár. Bár az esküvőjére készül, valójában unja az egészet, tűri a menyasszonya meg a családja basáskodását. Az egykori osztálytársak némi beszélgetés és piálás után egymásra találnak a ruhatárban. Az egyetlen gond, hogy mindezt levideózza Bögöcs, a tapló, nagyszájú pornóproducer, aki a felvétellel megzsarolja Danit.

Megdönteni Hajnal Tímeát Osvárt AndreaNovák Erik: Zuhanórepülés – október 11. 23:34, Film+2
Theo épphogy kiszabadul a sittről, máris bajba kerül. Beleszeret az egyetlen lányba, aki abszolút tabu. Iva a fiú számára legváratlanabb helyen bukkan fel: egy bűnöző házában. Igor  nem pitiáner kis bűnöző, ő a Nagy Ember és Theo rádöbben: beleszeretett a Nagy Igor mindenkitől féltett és óvott húgába. Márpedig Igor három dologban nem ismer tréfát: lopás, köpés és a húga. Hogy el tudjanak tűnni, a szerelmesek bevállalnak egy nagyszabású akciót.

Sorozat

Amy Sherman-Palladino és Daniel Palladino: Szívek szállodája (Gilmore Girls) – minden hétköznap reggel, Viasat3
Idén tizenöt éve, hogy útjára indult minden idők egyik legszívetmelengetőbb sorozata, a Szívek szállodája, mely a két elbűvölő Gilmore lány, Lorelai (Lauren Graham) és Rory (Alexis Bledel) életét követi hat éven keresztül, szerelem, barátság, munka és tanulás – minden, ami a lányokat foglalkoztatja humorosan, kedvesen, szuperbájosan.

Damon Lindelof: Hátrahagyottak – október 5. 3:00 HBO, ismétlés: október 6. 22:00 HBO, október 9. 22:30 HBO2
A tavalyi év egyik kedvence volt nálunk a Tom Perotta regényéből készült széria, ami ezen a héten tér vissza új évadával. Új helyszín, ismerős szereplők – az első szériában zseniálisat alakító Justin Theroux tovább küzd démonaival, mi pedig megint puzzle-ozhatunk, hogy összetegyük a nagy képet.

hatrahagyottak_2_evadSimon Donald: Fortitude – október 5. 21:00 Filmbox Extra HD-n, ismétlés: október 11. 21:00
Szintén hétfőn startol, ezúttal meglepő módon a Filmbox Extra HD-n, az angol misztikus sorozat, a Fortitude, melyben egy rejtélyes gyilkosság áll a történet középpontjában. A Spitzbergákban található kisvárosban, ahol mindösszesen 724-en élnek, mindenki gyanús. Lassan csordogáló nyomozás, dermesztő látványvilág.

Dokumentum

Eleanor Scones: Szeretők, háziasszonyok és kiválóságok. Női szerepek a 17. században (Harlots, Hauswiwes and Heroines: The 17th Century History for Girls) – október 9.14:30 Viasat History
A polgárháború évei és II. Károly uralmának restaurálása jelezte a középkor végét és az új kor kezdetét. Ezek izgalmas idők voltak a nők számára, és közülük néhányan olyan magasra emelkedtek, melyre korábban sohasem volt példa. A rendkívül modern viselkedéssel és ambícióval olyan nagy gazdagságra, hírnévre és hatalomra tettek szert, mely még 21, századi mércével mérve is kiemelkedő. Azonban egyidejűleg egy olyan világgal néztek szembe, melyet még túlnyomórészt férfiak, nőgyűlölők és kifejezetten középkori gondolkodásúak uraltak.

Elhagyott városok (Forgotten Planet) – október 19:00 Spectrum
A sorozat rég elfeledett, kísérteties helyeket mutat be, ahol egykor nyüzsgő élet zajlott, de mára teljesen kihaltak. A hat epizódon keresztül bepillanthatunk Csernobil üres városába, az elhagyatott Hashima-sziget épületeibe, a kísérteties Bodie kisvárosba, vagy megismerhetjük a Namíbiai sivatagban németek által alapított, majd elhagyott Kolmanskop nevű falu történetét. Miért hagyták el az emberek otthonaikat? Mi történik a kihalt településekkel? Kiderül az Elhagyott városok című sorozatból.

1522062-high_res-restoration-women.JPGSzamuráj Amazonok (Samurai Warrior Queens) – október 11. 16:10 Viasat History
Úgy tűnt, hogy a hős szamurájokról szóló legendákban kizárólag férfiak szerepelnek, de nyolc évszázadon keresztül szamuráj nők álltak helyt számos csatában és várostromban. A kutatások megerősítik, hogy nő volt a kiásott harcosok majdnem 30%-a, ezáltal bizonyítva a szamuráj nők létét, akik elkötelezettségének és súlyos szenvedéseinek története eddig a világ elmondatlan históriája maradt. A brit és japán történészekkel, illetve egy mai harcművészeti iskola női nagymesterével folytatott beszélgetések támasztják alá a bátorságról, tragédiáról és kitartásról szóló csodálatos mesét.

 

 

Argejó Éva

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés