Fókuszban TéVé

Fotelkultúra – 2015. szeptember 14-20.

star-trek-into-the-darkness_croppedHa otthon maradunk sem áll meg az élet, a tévécsatornák jóvoltából minden műfaj kedvelői megtalálják a számukra megfelelő műsort. A választást megkönnyítendő, mi ezeket ajánljuk a héten.

Romantikus

Spike Jonze: A nő (Her) – szeptember 15. kedd, 20:30-22:30 HBO Comedy
2014-ben a legjobb eredeti forgatókönyvéért járó Oscar-díjat bezsebelő romantikus drámája a nem túl távoli jövőben játszódva mutatja be egy férfi és mesterséges intelligenciával rendelkező operációs rendszere között kialakuló szerelmet.

Emmanuel Mouret: A szerelem művészete (L’art d’aimer) – szeptember 18. 02:35-04:05 Duna Televízió
Könnyed hangulat, életszerű szituációk, mély gondolatok szexről és szerelemről. Tipikus francia bájjal mutatja meg több történeten keresztül, hogy egyes embertípusok hogyan állnak a sokszor tabukánt kezelt szexualitáshoz, és miként gyűrik le a minden kapcsolatban felmerülő problémákat.

Peter Farrelly, Bobby Farrelly: Elhajlási engedély (Hall Pass) – szeptember 19. 21:10-23:10 Cool TV
Az alpári poénokkal telezsúfolt romkom műfajában is megpróbálkoznak néha az alkotók mélyebb tartalommal. A Farelly fivérek 2011-es filmje a hűség és házasságtörés kényes témáját próbálja meg körüljárni.

A nő (Her)
A nő plakátja

Fantasy/sci-fi

Michael Anderson: Logan futása (Logan’s Run) – szeptember 16. 18:45-20:00 Film Mánia
Mára már klasszikussá vált az 1976-ban készült antiutópia, melyben a társadalom fenntarthatósága érdekében az emberek legfeljebb 30 éves korukig élhetnek. Ez elől a sors elől próbál Logan (Michael York) egy szervezet segítségével elmenekülni.

Alfonso Cuarón: Gravitáció (Gravity) – szeptember 17. 11:35-13:05 HBO2
2013 egyik legnagyobb sikere volt Cuarón realisztikus sci-fije, ahol két tudós (Sandra Bullock és George Clooney) az űrben ragadva próbál életben maradni, az idővel és az űrtörmelékekkel harcot vívva. Hét Oscar-díj és további 3 jelölés garantálja a színvonalat.

J.J. Abrams: Sötétségben – Star Trek (Star Trek Into Darkness) – szeptember 19. 17:50-20:20 Cinemax
A Star Trek sorozatot senkinek nem kell bemutatni. J.J. Abrams 2013-ban készítette el a széria új, egész estét folytatását, ami látványos, humoros, akciódús és többé-kevésbé megőrzi az eredeti darabok hagyományait.

George Clooney és Sandra Bullock a Gravitáció című filmben

Krimi/thriller

Atom Egoyan: Chloe – A kísértés iskolája (Chloe) – szeptember 14. 21:55-23:55 Film Café
Egy gyanakvó feleség felbérel egy luxus callgirlt, hogy segítségével bizonyítsa férje csalárdságát, azonban idővel inkább a két nő kerül közel egymáshoz. A francia Natalie amerikai-kanadai remakje az egyébként erősnek induló történet  helyett inkább a színészek nevére hagyatkozik: Amanda Seyfried, Julianne Moore és Liam Neeson triója miatt mindenképp érdemes megnézni.

Louis Leterrier: A nyakörv (Unleashed) – szeptember 19. 02:25-04:05 AMC
Az állatként tartott és nevelt Dannyt (Jet Li) egy nap elszabadul fogvatartójától, és a rátaláló Sam (Morgan Freeman) családja segítségével próbál beilleszkedni a társadalomba, majd bosszút állni mindazokon, akik tönkretették korábbi életét.

Daniel Alfredson: A kártyavár összedől (Luftslottet som sprangdes) – szeptember 20. 21:35-24:00
A Millenium trilógia záró fejezetében A lány, aki a tűzzel játszik lezárásánál folytatódika  történet: Liesbeth élete továbbra is veszélyben forog és a gyilkossági vádak alól is tisztáznia kell magát.

A kártyavár összedől

Dráma

Dan Gilroy: Éjjeli féreg (Nightcrawler) – szeptember 14. 20:00-22:00 HBO
Osztatlan nézői siker, valamint Jake Gyllenhaal szakmai elismerésének hiánya miatt felháborodás övezte 2014 egyik legkeményebb drámáját, ahol a sikerélt mindenre elszánt videós, Lou éjszakánként bűncselekmények és balesetek helyszínein próbál minél nyersebb és durvább felvételeket készíteni, hogy azokat majd jó pénzért a bulvármédiának adja el.

Andrey Zvyagintsev: Leviatán (Leviathan) – szeptember 15. 11:45-14:15 Cinemax 2
Egy haldokló orosz kisvárosba érkező férfi segítséget szeretne nyújtani az ott élőknek, jelenlétével azonban inkább csak feldúlja a megszokott életet, főként házigazdája házasságát. Az orosz szociodráma a legjobb öt idegennyelvű Oscar-esélyes közé jutott, hazájában viszont erősen cenzúrázni próbálták nyelvezete miatt.

Stephen Daldry: Rém hangosan és irtó közel (Extremely Loud and Incredibly Close) – szeptember 19. 16:40-19:00 Cool TV
A kis Oskar (Thomas Horn) rendkívül jó kapcsolatban áll apukájával (Tom Hanks), aki azonban áldozatául esik a szeptember 11-i támadásoknak. Pár hónappal később talál egy kulcsot apja holmijai között, aminek segítségével megpróbálja életben tartani emlékét.

Dan Gilroy: Éjjeli féreg (2014)

Akció

Simon West: A feláldozhatók 2. (The Expendables 2) – szeptember 14. 21:10-23:00 Cool TV
Történet helyett csak álljanak itt a nevek, úgyis csak ez meg a sok akció a lényeg: Stallone, Statham, Willis, Schwarzenegger, Van Damme, Jet Li, Hemsworth, Norris, Lundgren…

Gareth Edwards: Godzilla – szeptember 16. 12:20-14:20 HBO
A Godzilla-történeteket sem kell bemutatni, az óriási szörny már sokadszor jelenik meg a filmvásznon, ezúttal azonban mint az emberiség meg nem értett védelmezője. Sablonos, súlytalan, de eszméletlenül látványos.

Jaume Collet-Serra: Non-Stop – szeptember 18. 21:00-23:00 Film+
Liam Neeson hozza a szokásos akcióhős formáját egy olyan filmben, ami kiszámítható fordulatokkal és izgalmas akciókkal van teli, mindezt egy zárt szituációs (repülőgép) nyomozással megspékelve.

godzilla_2014_2

Vígjáték

Ben Stiller: Trópusi vihar (Tropic Thunder) – szeptember 15. 22:55-01:00 SuperTV2
Talán Ben Stiller legjobb rendezése a vietnámi háború és az amerikai kormány politikája elé tart görbe tükröt, sok humorral, társadalom- és médiakritikával, ráadásul nagyobbnál nagyobb nevekkel.

Lenny Abrahamson: Frank – szeptember 16. 10:55-12:30 Cinemax
A Frank nem csak azért emlékezetes alkotás, mert egy papírmaséfejű fickó a főhőse, vagy mert igaz történet inspirálta, hanem elsősorban azért, mert könnyedén befogadható, humoros formában hozza közel a nagyközönséghez a művészi lélek rezdüléseit.

Michael Bay: Pain & Gain – szeptember 20. 01:45-04:15 HBO Comedy
A Transformers és egyéb látványos, de sztori terén rettenetes filmek rendezőjeként elhíresült Michael Bay óriási meglepetést okozott ezzel az edzőtermi, alkalmi és nagyon amatőr bűnbandáról. Sziporkázó humor és az ostobaság hihetetlenül hiteles, egyben fájóan nevetséges bemutatása.

pain-and-gain

Családi

Dan St. Pierre, Will Finn: Visszatérés Óz birodalmába (Legends of Oz: Dorothy’s Return) – szeptember 15. 17:00-18:30 HBO
Régi és új szereplők társaságában lép Dorothy újra a sárga köves útra, hogy azon ismét Smaragdvárosba jusson. Főként gyerekeknek szóló animációs film, ami azonban sokat utal 1939-es elődjére, így nem árt, ha ismerjük az Óz, a csodák csodáját.

Chris McKay, Chris Miller, Phil Lord: A Lego-kaland (The Lego Movie) – szeptember 18. 12:55-14:35 HBO Comedy
Gyerekek és felnőttek egyaránt örömüket lelhetik minden idők egyik legnépszerűbb játékáról szóló animációban. Rengeteg nevetés és érdekes gondolatok/bölcsességek gyűjteménye, amit mindenképp érdemes legalább egyszer látni.

Dean Deblois: Így neveld a sárkányodat 2.  (How to Train Your Dragon 2) – szeptember 19. 09:10-10:50
Az első rész osztatlan sikere után kétség sem fért a folytatás elkészüléséhez, és szerencsére hozta is azt a színvonalat, amit elődje, csak kissé mélyebb, nehezebben megfogható tartalmat helyezett a cuki sárkányok és gazdáik mögé.

A Lego kaland
A Lego kaland

Magyar

Bodzsár Márk: Isteni műszak – szeptember 17. 00:00-01:45 HBO
Első nagyjátékfilmjével Bodzsár Márk rögtön valami egyedit és szerethetőt rakott le az asztalra. A fekete humorú vígjáték egy csapat mentős és temetkezési vállalkozó együttműködését mutatja be, ahol segítségnyújtás helyett   időről időre egyszerűen hagyni kell, hogy a beteg magától a túlvilágra jusson.

Török Ferenc: Isztambul – szeptember 18. 01:00-02:35 Duna Televízió
Török Ferenc angol-magyar-török koprodukcióban készült filmje üdvözlendő erényekkel bír. Az Isztambul végre nem hollywoodi utánzat, és nem ’56-os forradalmat feldolgozni próbáló mű. Forgatókönyve sem hemzseg logikai hibáktól; története ugyanakkor érdekes és egzotikus helyszíneken játszódik.

Szőnyi G. Sándor, Bujtor István: Csak semmi pánik – szeptember 19. 23:05-00:55 SuperTV2
Csak semmi pánik nem a Csöpi sorozat legsikerültebb darabja, azonban azok az alkotóelemek, amelyeket annyira megszerettünk megtalálhatók benne, ezért a film igazán élvezhető. A mai néző ráadásul az idő múlásával is kénytelen szembesülni, ami jó esetben kellemes és megmosolyogtató nosztalgiában ölt testet.

Isteni muszak_bodzsar mark

Sorozat

Fear the Walking Dead 1. évad 3. rész – szeptember 14. 22:00-23:00 AMC
A The Walking Dead előzménysorozata a vírus elterjedését és felismerésének körülményeit, a pánikot és a kezdeti küzdelmeket mutatja be ugyanabban a világban, de más szereplőkkel, más élettörténetekkel. Még érdemes becsatlakozni.

Hogy ne éld az életed (How Not to Live Your Life) – 1. évad 1. rész – szeptember 18. 23:30-24:00 Comedy Central
Don, a huszonkilenc éves, egyedülálló, neurotikus angol fiatalember egy adósságokkal terhelt házat örököl nagyanyjától, s vele együtt egy eltávolíthatatlan házvezetőnőt is kap. Hogy bírja az anyagiakat, kénytelen egy bérlőt keresni maga mellé.

true-detective-2

A törvény nevében (True Detective) – 2. évad 1-4. rész – szeptember 20. 23:45-03:45
Ha valaki lemaradt volna a 2. évadról, vagy csak nem tudja, mit csináljon alvás helyett vasárnap éjszaka, akkor kattintson az HBO 2-re, ahol a második évad első négy epizódját egymás után megnézheti. A kultsorozat új évada az elsőtől teljesen független, úgyhogy bárki nekikezdhet.

Wehli-Nardai Dorina

Wehli-Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film. [email protected]

Hirdetés

Hirdetés