Fókuszban TéVé

Fotelkultúra – 2015. szeptember 21-27.

snowpiercer_1Ha otthon maradunk sem áll meg az élet, a tévécsatornák jóvoltából minden műfaj kedvelői megtalálják a számukra megfelelő műsort. A választást megkönnyítendő, mi ezeket ajánljuk a héten.

Romantikus

Bruno Barreto: Flört a fellegekben (View from the Top) – szeptember 26. 19:00, Universal Channel
Könnyed szombat esti kikapcsolódást nyújtanak Donna Jensen (Gwyneth Paltrow) kalandjai égen és földön: a légikísérő karrierről álmodik, miközben a nagy szerelmet is keresi. A film igazi sztárparádé: a további szerepekben Mark Ruffalo, Christina Applegate, Kelly Preston, Mike Myers és Rob Lowe.

Julie Taymor: Across the universe – Csak a szerelem kell (Across The Universe) – szeptember 27. 16:00 Cinemax
Hogyan fűzzünk fel egy sereg Beatles számot egyetlen szálra? A liverpooli dokkmunkás (Jim Sturgess) és az amerikai lány (Evan Rachel Wood) szerelmének történetében megfér egymás mellett a vietnámi háború, a hippi mozgalom és sok-sok remek Lennon-McCartney szerzemény.

randiguru_hitch

Andy Tennant: Randiguru (Hitch) – szeptember 27. 21:00 AXN
Will Smith, Kevin James és Eva Mendes mókázik ebben a rendkívül szellemes vígjátékban, ahol a hóhért akasztják: miközben a randiguru helyreteszi a jámbor könyvelő szerelmi életét, nem is veszi észre, hogy ő maga is szerelembe esik.

Fantasy/sci-fi

Mike Cahill: A szem tükrében (I Origins) – szeptember 21. 20:10, HBO
A szem tükrében filozófikus, romantikus alkotás. Michael Pitt nagyszerű alakításában kelti életre Dr. Ian Gray molekuláris biológust, aki miközben a szem titkait kutatja, az élet nagy kérdéseire talál választ.

Richard E. Cunha: Úti cél a Hold (Missile to the Moon) – szeptember 25. 19:46, FilmBox Plus
Igazi filmtörténeti csemegét kínál a FilmBox Plus: az Úti cél a Hold egy 1958-as sci-fi, ami bár tele van már a készítésekor is elavultnak számító speciális effektusokkal, túlbuzgó színészekkel és bizarr párbeszédekkel, mindenképpen izgalmas kikapcsolódást ígér.

Riddick

 

David Thowy: Riddick – szeptember 26. 21:00, Film+
A Riddick-trilógia harmadik része visszanyúlik a mára már kultikussá vált első rész, a Pitch Black – 22 évente sötétség alaphelyzetéhez: egy elhagyott bolygó, sötétség és persze veszedelmes űrlények. Csak rajongóknak!

Krimi/thriller

Steven Spielberg: Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can) – szeptember 22. 00:45, Duna Televízió
Frank Abagnale (Leonardo DiCaprio) még nagykorúvá válása előtt kora legnagyobb szélhámosa és csekkhamisítója lett. Ő és Carl Hanratty (Tom Hanks) FBI ügynök évekig tartó hajszáját követhetjük nyomon vicces és egyben izgalmas formában.

David Fincher: Holtodiglan (Gone Girl) – szeptember 27. 20:00, HBO
Házassági évfordulójuk estéjén Amy (Rosamund Pike) eltűnik. A nyomok alapján férjét, Nicket (Ben Affleck) vádolják megölésével. Sokáig mi magunk sem jövünk rá, mi történt valójában, de nagy fordulatokkal gazdagítva lassan fény derül a valódi eseményekre.

Holtodiglan (Gone Girl)Sean Durkin: Martha Marcy May Marlene – szeptember 27. 22:40, SuperTV2
Martha (Elizabeth Olsen) csatlakozik egy közösséghez, ami önellátásra, tökéletes függetlenségre és szabadságra törekszik. Amikor Patrick (John Hawkes) vezetésével betörnek egy házba, és megölnek egy embert, a már korábban is megkérdőjelezhető vezér nagy szavakkal szédíti a megrémült lányt, aki végül elszökik.

Horror

Takashi Shimizu: Az átok (The Grudge) – szeptember 22. 01:40, AMC
Karen (Sarah Michelle Gellar) szociális munkásnak készül, s cserediákként tanul Japánban. A lány mit sem sejtve elvállalja, hogy helyettesít egy nővért, aki aznap nem jelent meg a házban, ahol dolgoznia kellett volna. Mikor Karen megérkezik a megadott címre, a házban egy idős amerikai asszonyt talál, aki a teljes katatónia állapotában van.

Matt Bettinelli-Olpin: Az ördög ivadéka (Devil’s Due) – szeptember 23. 01:40, HBO
Zach és Samantha boldog, ifjú házasok, gyereket várnak.A terhesség minden pillanatát videokamerával rögzítik, így dokumentálva azt az utókor számára. Idővel Zach szokatlan jeleket kezd tapasztalni a felesége viselkedésében. Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a Samantha testében és lelkében zajló változások baljós eredetűek.

DF-02712.CR2Óscar Rojo: Mindenevők (Omnivores) – szeptember 24. 02:10, Cinemax
Marcos neves és jól ismert újságíró, aki gasztronómiai témákban írja cikkeit. Legújabb feladata, hogy járjon utána a szóbeszédnek, miszerint egy titkos, földalatti étterem működik a városban. Nyomozása során rájön, hogy valóban létezik ilyen hely, ahol hatalmas pénzekért cserébe ugyanis emberhúst tálalnak fel a résztvevőknek.

Dráma

Marc Forster: Én, Pán Péter (Finding Neverland) – szeptember 24. 16.10, Universal
A sikeres skót színpadi szerző, James Matthew Barrie (Johnny Depp) egy nap találkozik a Llewelyn Davies családdal: négy árva fiúval és édesanyjukkal. Barrie, a rosszallások ellenére, összebarátkozik a családdal és a fiúkkal mindenféle huncutságot eszelnek ki. Így válnak a Llewelyn Davies fiúk a Sohaországnak az “Elveszett Fiaivá”, ahol még az idő is megáll.

Tom Hooper: A király beszéde (The King’s Speech) – szeptember 25. 22.30. DUNA TV
VI. György brit király (Colin Firth) bátyja lemondása miatt kénytelen volt trónra lépni, ám nem érezte méltónak magát szerepére, mert borzalmas dadogása miatt képtelen volt nyilvánosan beszédet tartani. Számos eredménytelen beszédterápiás kezelés után találkozott Lionel Logue-gal (Geoffrey Rush), aki megtanította beszélni és a bátorságát is segített visszaszerezni.

a_kiraly_beszedeCraig Gillespie: Az egymillió diolláros kéz (Million Dollar Arm) – szeptember 26.  15.20 HBO
Az egykori sikeres sportügynök Indiába utazik a nagy országos versenyre, ahol negyvenezer játékos verseng a Millió dolláros kar címért. A két legjobb játékost magával viszi az Államokba, hogy baseball dobójátékosokat faragjon belőlük.

Akció

Joon-ho Bong: Snowpiercer – szeptember 21. 22:45, Film+
Az utóbbi évek (egyik) legnagyobb sikerét aratta az ázsiai filmek között a Snowpiercercímű posztapokaliptikus film. Olyan őrület, amit már csak véres, kreatív furcsasága miatt is látnia kell a kíváncsi mozirajongónak, de ennél kicsit több is: egy remek akciófilm és egy csaknem érvényes társadalomkritikai darab.

Elliott Lester: Blitz – szeptember 2. 22:25, RTL Klub
Tom Brant (Jason Statham), a kőkemény londoni detektív nem bánik kesztyűs kézzel a bűnözőkkel. Brutális módszereivel nem csupán a sajtót, de a kollégáit is maga ellen fordítja. Ám amikor feltűnik egy könyörtelen gyilkos, aki egymás után vadássza le a város rendőreit, Brantnél megfelelőbb ember aligha akadhat arra, hogy kézre kerítse.

Brad Pitt Filming 'WorldWar Z' On Dad's DayMarc Forster: Z világháború (World War Z) – szeptember 24. 20:00, Cinemax
Gerry Lane (Brad Pitt), az egykori ENSZ-alkalmazott egyik-pillanatról a másikra az egész világot elárasztó zombiapokalipszis kellős közepébe csöppen, és a világot beutazva próbál megoldást találni nem csak saját családja, hanem az egész emberiség megmentésére.

Vígjáték

Grant Heslov: Kecskebűvölők (The men who stare at goats) – szeptember 21. 15:20, Filmcafé
A hidegháborúban nem csak űrverseny folyt, meg atomverseny, hanem okkult-ezoterikus verseny is. A paranormális jelenségek kutatására mindkét oldalon nagy erőfeszítéseket tettek, például a katonák gondolatolvasási képességeinek kifejlesztésére is.

Felix Herngren: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt (Hundraaringen som klev ut genom fönstret och försvann) –  szeptember 23. 23:10, HBO Comedy
Allan Karlsson (Robert Gustafsson) 100. születésnapján még nem érzi úgy, hogy megette volna a kenyere javát, ezért szó szerint kimászik az öregek otthonából, és nekivág a nagyvilágnak, miközben visszaemlékezik az elmúlt száz év történelmi eseményeire is.

Jelenet a filmből.

Tanya Wexler: Hisztéria (Hysteria) – szeptember 25. 21:00, Film+2
Dr. Mortimer Granville-t a túlzottan modern nézetei miatt elbocsátják állásából a viktóriánus Londonban. Az ifjú orvos a női betegségek specialistájánál kap munkát, Dr. Robert Dalrymple segédje lesz. A doktor sajátos módon, altesti masszázzsal kezeli a hisztériaként ismert betegséget.

Családi

Wes Andersson: Holdfény királyság (Moonrise Kingdom) – szeptember 24. 09:15, Digifilm
Két szerelmes  maga mögött hagyja a világot, együtt barangolnak a szigeten, majd úgy döntenek, összeházasodnak. Szüleik elöl bujkálni kell, de azért ők boldogan élnek. Mindezt 12 évesen.

Michael Herbig: Lizi & Yeti – Egy király sztori (Lissi und de4r wilde Kaiser) – szeptember 25. 11:30, Filmbox
Lizi és Ferenc császár csodálatos pár egy csodálatos világban. Életüket harmónia, egyetértés, sőt, szinte a legtökéletesebb összhang jellemzi. Minden a legnagyobb rendben. Bankjegyekkel fűtenek, és csokigolyókkal golfoznak. Ámde egy nap sötét felhők borítják el az örökkön kék eget a Schöngrün-i kastély felett: Lizi császárnőt elrabolják

moonrise-kingdom-jason-schwartzman-imageCarlos Saldanha: Rio – szeptember 26. 19:00, TV2
Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság, a kaland felesleges, a repülés balesetveszélyes. Ám különös, és meghökkentően peches véletlenek sorozata úgy hozza, hogy kipottyan addig kényelmes életéből, míg körülötte tombol a karnevál.

Ifjúsági

Andrwe Niccol: A burok (The Host) – szeptember 21. 16:45, Film+
A Földet békés idegenek, a Lelkek foglalják el. A Lelkek átveszik az irányítást a legtöbb ember elméje fölött, testüket azonban érintetlenül hagyják, és beleköltözve buroknak használják. A kevés emberi ellenálló egyikét, Melanie-t (Saoirse Ronan) elfogja a Hajtók egyike (Diane Kruger), akik az utolsó emberektől védik az új fajt.

Wes Ball: Az útvesztő (The Maze Runner) – szeptember 23. 21:00, HBO
Thomas egy liftben ébred, és a nevén kívül nem emlékszik semmire. Az ajtón túl különös világ várja. 60 srác, akik elzártan, szigetszerű univerzumukban élnek, és egyetlen dolgot tanulnak: a túlélés trükkjeit. Ők nem lepődnek meg az újonnan érkezőn: havonta egyszer mindig jön valaki. Világukat útvesztő veszi körül. Aki szökni próbál – és sokan vannak ilyenek – mind ottvesznek. A második rész múlt héten került a hazai mozikba.

Az utveszto1Brian Percival: A könyvtolvaj (The Book Thief) – szeptember 27. 16:55, HBO2
A háborúra készülő, náci Németországban egy szűkszavú kislány nevelőszülőkhöz kerül. A „normáls” család viszonylagos biztonságban él a harmadik birodalomban, amikor felbukkan náluk egy régi barát fia, Max, aki a kristályéjszakát túlélve náluk kér menedéket.

Magyar

Banovich Tamás: Az életbe táncoltatott leány – szeptember 21. 23:20, Duna Televízió
A táncjáték a halálba táncoltatott leány legendáját dolgozza fel a népmesék, a XVIII. századi rokokó és a hatvanas évekbeli nagyváros környezetében mondja el a mesét, melyben a fekete ember varázslata elveszi szerelmétől a lányt.

Herendi Gábor: Magyar vándor – szeptember 23. 15:20, Filmcafé
Hont foglalni indul a magyar. Az Etelközben átmulatott búcsúéjszaka után ébredező hét vezér azonban már csak hűlt helyét találja a magyarjainak. Márpedig nélkülük új hazát találni nem lehet. Lóra kapnak hát, hogy felkutassák a szeretett népet. Fiaikat keresve bejárják a magyar történelmet.

poligamyOrosz Dénes: Poligamy – szeptember 27. 21:00, FEM3
András és Lilla öt év együttjárás után végre közös lakásba költöznek. Lilla szeretne igazi fészket rakni, feleségként gyereket szülni, ám András még nem készült fel erre. A férfit sokkolja, amikor Lilla bejelenti, hogy terhes. Ráadásul a munkából hazatérve egy ugyancsak Lilla nevű, ám vadidegen nő fogadja a lakásban. Felocsúdni sincs ideje, másnap egy másik ismeretlen Lilla mellett ébred, amelyet újabb Lillák követnek.

Klasszikus

David Lynch: Twin Peaks – Tűz, jöjj velem! (Twi Peaks: Fire Walk With Me) – szeptember 21. 22:00, Film Mánia
Lynch kultikus sorozatában egy kisvárosban meggyilkolt fiatal lány, Laura Palmer meggyilkolásának ügyében két FBI ügynök nyomoz. A mindössze két évadhoz a rendező nem folytatást, inkább egy előzményfilmet készített Laura utolsó hét napjáról.

Terry Gilliam: Monty Python: Az élet értelme (Monty Python’s The Meaning of Life) – szeptember 25. 23:25, DIGI Film
Az abszurd humor nagyágyúi, a világhírű társulat tagjai az utolsó, közös filmjükben visszatérnek a kezdethez, vagyis a Monty Python’s Flying Circus című tévésorozatukhoz. Az egybefüggő történet helyett itt egy rövid, laza jelenetekből összeálló film az emberi élet különböző állomásait követi nyomon a fogantatástól a születésen át egészen a halálig.

birdyAlan Parker: Madárka (Birdy) – szeptember 26. 20:00, Cinemax 2
Birdy, a madárka egyetlen vágya mindig a repülés volt. De különös szokásai a vietnámi csataterek borzalmai között egészen hatalmukba kerítették. A háború ébresztette rá arra, hogy nem akar ember lenni. Álom és valóság, rémálom és még rémesebb valóság képei kavarognak benne. Két világ között kell választania.

Dokumentum

Metropolisz: Nagyvárosok titkai (Metropolis) – szeptember 26. 14.00. Spectrum TV
New York, Párizs, Róma, San Francisco, London és New Orleans – hat jól ismert és lenyűgöző város. Miközben titkokat tárunk fel a sorozat hat epizódjában, választ keresünk arra a kérdése is: hogyan építettük hatalmas városainkat, és azok hogyan építenek minket.

A Beatles robbanás (Beatles Explosion) – szeptember 22. 17.40  Filmbox
Ez az exkluzív dokumentumfilm ritkán látott interjúkon, híradófelvételeken és tévés fellépéseken keresztül mutatja be minden idők legismertebb zenekara, a The Beatles felemelkedését. A film kendőzetlen betekintést nyújt a zenekar mindennapjaiba.

stolen_seasThymaya Payne: Elrabolt tengerek (Stolen Seas) – szeptember 22.  15.00  HBO
Az alkotók a modern kalózkodás nyomába eredtek. Felkeresték a világ legveszélyesebb helyszíneit annak érdekében, hogy feltárják a szomáliai kalózkodás okait és következményeit. Az alkotásban megszólalnak a kalózok és a túszaik, a túszok családtagjai, rokonai és a hajótulajdonosok, tárgyalók és szakértők, a nemzetközi politika képviselői.

Sorozat

Jonathan Ames: Blunk Talk – szeptember 22. 20:30 HBO
Még nem késő bekapcsolódni az angol tévés, Walter Blunt (Patrick Stewart) kalandjait követő vígjátéksorozatba, melynek első évadját most vetíti az HBO csatornacsalád. Blunt célja, hogy meghódítsa az amerikai piacot – csakhogy az amerikaiai szemlátomást még nincsenek rá felkészülve.

Christopher Murphy: A hidegsebész (Body of Proof) – szeptember 26. 16:00 AXN
A helyszínelős sorozatok kedvelőinek ajánljuk az AXN műsorán a héten újra startoló A hidegsebészt, mely Dr. Megan Hunt (Dana Delany) a világhírű idegsebész kalandjait követi a holtak világába.

blunt-talk-1024

Donald Bellisarion: JAG – Becsületbeli ügyek (JAG) – szeptember 21. 21:25 Duna Televízió
A héten lesz éppen húszéves a JAG – Becsületbeli ügyek, érdemes hát kicsit nosztalgiázni a legfőbb katonai ügyészség tisztjeivel. Nyomozások, kalandok, izgalmas tárgyalótermi drámák és persze szerelem – a Duna Televízión a sorozat második évadja.

Wehli-Nardai Dorina

Wehli-Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film. [email protected]

Hirdetés

Hirdetés