Fókuszban TéVé

Fotelkultúra – 2015. szeptember 28 – október 4.

Good bye, LeninHa otthon maradunk sem áll meg az élet, a tévécsatornák jóvoltából minden műfaj kedvelői megtalálják a számukra megfelelő műsort. A választást megkönnyítendő, mi ezeket ajánljuk a héten.

Krimi/thriller

Roger Donaldson: A bosszú jogán (Seeking Justice) – szeptember 30. 19:00, Film+ 2
Will boldogan él feleségével, Laurával, egy éjjel azonban borzalmas dolog történik: a hazafelé tartó Laurát brutálisan megerőszakolják. Miközben Will a kórházban feldúltan várja az orvost, hogy beszámoljon felesége állapotáról, egy jól öltözött ember szólítja meg, és felajánlja neki az azonnali igazságszolgáltatás lehetőségét.

Steven Soderbergh: A jó német (The Good German) – október 2. 02:40, HBO
1945, Berlin. Jake Geismer (George Clooney) újságíró Németországba érkezik, hogy az aktuális helyzetről tudósítson, ám hamarosan nem várt, titokzatos ügybe keveredik. Régi szerelmének, Lenának (Cate Blanchett) kell segítenie, akinek a férjét Jake számára ismeretlen okból az amerikai és az orosz hadsereg is üldözi.

2012_seeking_justice_005

Vincenzo Natali: Hibrid (Splice) – október 2. 21:00, Super TV2
Adott egy tudóspár, akik egy fehérjeszaporítási projektben tevékenykednek, s akik számára az állati gének keresztezése már csak gyerekjáték, az ő szemük előtt azonban nemesebb cél, a rákos betegek gyógyítása lebeg. Teljes titoktartás közepette emberi és kétéltű géneket reagáltatnak egymással, a kísérletből pedig rövidesen megszületik Dren.

Horror

John Erick Dowdle, Drew Dowdle: Ördög (Devil) – október 2. 21:55, DIGI Film
Öt vadidegen ember, három férfi és két nő száll be az irodaház felvonójába. Normális esetben az út csak néhány perc, és mindenki megy a dolgára. A lift azonban elakad. A kezdetben kényelmetlen helyzet lassan, de biztosan egyre rémisztőbbé válik. A felvonó halálos csapda, ahol szörnyűségek történnek, és egyre nyilvánvalóbb, hogy az eseményeket valaki közülük irányítja.
Eli Roth: Motel (Hostel) – október 3. 02:50, AMC
A történet két amerikai egyetemistáról, Paxtonről és Josh-ról szól, akik hátizsákkal járják Európát. Egyszer elkeverednek a sokak szerint az amerikai zsákos turisták Elíziumának tartott diákszállóba.A fiatalemberek hamarosan kiszúrják maguknak Natalyát és Svetlanát, a két egzotikus szépséget. Habár eleinte a szórakozás elvonja figyelmüket a valóságtól, a két barát hamarosan ráébred, hogy rettenetes csapdába estek, amelyet feltárni annyi, mint alászállni Dante poklára – már ha túlélik a kalandot.
idegleles-the-blair-witch-project2

Daniel Myrick, Eduardo Sánchez: Ideglelés – The Blair Witch Project (The Blair Witch Project) – október 4. 01.10, Filmbox
Három filmfőiskolás dokumentumfilmet készít a blairi boszorkány legendájáról. Elindulnak az erdőbe, felderítendő a boszorkány állítólagos lakhelyét. Ők maguk sose kerülnek elő többet, csak a kazettáik.

Dráma

Jason Reitman: Nyárutó (Labor Day) – október 2. 07:40 HBO
A tizenhárom éves Henry a világtól elzárkózó, depressziós anyjával él. Miközben a kamaszkor nehézségeivel küszködik, igazából ő a férfi a háznál, aki gondját viseli a rászoruló Adele-nek. Egy nap, az iskola utáni bevásárlás során találkoznak Frankkel.  Akit befogadnak néhány napra. Hamarosan kiderül, hogy szökött fegyenc, és a rendőrség a nyomában van.

John Schlesinger: Éjféli cowboy( Midnight Cowboy) – október 3. 22:55 Duna Televízió
Hátat fordít Texasnak, a nyomornak Joe. Feltett szándéka, hogy meghódítja New Yorkot. A jóképű, cowboyszerelésű fiatalember a tányérmosogatás helyett selyemfiúként akarja megcsinálni a szerencséjét. A szép remények helyett romlottságot talál, és egy halálos beteg barátot, Ratsot, aki arról álmodozik, hogy Floridában megkopasztja a gazdagokat.

Nyárutó (Labor Day)

 

Christophe Barratier: Kóristák (Les choristes) – október 4. 16:35 Cinemax
1949, Franciaország. Clément Mathieu, a munkanélküli zenetanár elvállal egy felügyelő-tanári állást egy nehezen kezelhető gyerekek számára fenntartott nevelőintézetben. Az igazgató, Monsieur Rachin által bevezetett és alkalmazott kemény, rideg nevelési módszerek megdöbbentik az új tanárt. A zene varázsának és a közös éneklésnek köszönhetően azonban Mathieu-nek sikerül megváltoztatnia a gyerekek hétköznapjait.

Akció

Taylor Hackford: Parker – szeptember 28. 16:50, Film+
Parkert (Jason Statham) egy akció után átverik, majd lelövik. A tolvaj túléli a támadást, és egykori társai nyomába ered. A szálak Palm Beachre vezetnek, ahol egy helyi ingatlanos, Leslie (Jennifer Lopez) segítségével próbálja megtalálni ellenségei főhadiszállását. A lány hamar rájön, hogy Parker nem az, akinek mondja magát, és – némi jutalékért cserébe – beszáll a buliba.

Noam Murro: 300 – A birodalom hajnala (300: Rise of an Empire) – szeptember 30. 20:10, HBO 2
A görög városok kitartanak. A hatalmas Perzsa Birodalom sem tudja megtörni ellenállásukat. Az athéni városállam egyik hőse, Themisztoklész vezetésével a kis hellén hajóhad az Artemiszion-foknál szembeszáll az óriási perzsa flottával. Természetesen nem tudják megállítani őket, ám a túlerő ellen is kitartanak olyan sokáig, hogy a városok felkészülhessenek.

300

Harold Becker: A kód neve: Merkúr (Mercury Rising) – október 1. 22:55, Viasat6
Art Jeffries kiábrándult és kiégett FBI ügynök. Az idegösszeomlás szélén áll, miután felettesei bűnbaknak kiáltották ki egy évekig tartó akció véres kudarca miatt. Rutinfeladatai során egy kilencéves autista kisfiú eltűnése ügyében kell kutatnia. Simon szüleit megölték. Art rátalál a rettegő kisfiúra és megérzi benne saját lelkivilágának tükörképét.

Vígjáték

Wolfgang Becker: Good bye, Lenin! – szeptember 28. 22:10, Cinemax
Az NDK újra él… hetvenkilenc négyzetméteren! A nagy változások éve, 1989: egy anya szemtanúja lesz fia, Alex (Daniel Brühl) letartóztatásának és a látványtól infarktust kap. A hithű kommunista Christiane (Kathrin Sass) kómába kerül és amikor felébred, mindent rendben talál. A kommunizmus él és virul. Látszólag, ugyanis az orvos tanácsára a beteget nem szabad semmivel sem felizgatni. Alex testvére, Ariane (Maria Simon) és legjobb barátjuk, Denis (Florian Lukas) segítségével napról-napra meghamisítják a híreket a látszat fenntartása érdekében.

George Ratliff: Isten ments! (Salvation Boulevard) – október 2. 21:00, Film+ 2
Adott egy gyógyult ex-drogfüggő, Carl (Greg Kinnear), akit annak idején egy keresztény közösségbe való belépés térített a helyes útra. Azóta lett családja is (feleség, kamaszlány, szúrós tekintetű após), akik mind áhítatosan imádják egyházuk fejét, Dan Day pásztort (Pierce Brosnan). Azonban egy balul sikerült találkozó után hősünk élete fenekestül felfordul, és egy gyilkossági ügy fő vádlottja lesz…

Good bye, Lenin!

Woody Allen: Éjfélkor Párizsban (Midnight In Paris) – oktoóber 3. 21:20, Duna Televízió
Gil Pender (Owen Wilson), aki amerikai sznobériában szenvedő mennyasszonyával (Rachel McAdams) és annak szüleivel „tölt el egy kellemes hetet” Párizsban. Amíg a kedves ara a leendő közös malibui házat rendezi be, és diszkóba jár, addig a vőlegény fiú inkább sétálgatna esőben a Szajna-parton, járná a bolhapiacokat és a sanzonnal telt kávézókat, vágyik a ’20-as évekbe. Gil meg is kapja: amíg éjjelenként Scott Fitzgeralddal, Dalíval, Hemingway-jel barátkozik, a való életben leendő házassága alól szépen elfogy a talaj.

Családi

Dargay Attila: Vuk – október 3. 15:40, FEM3
A rókacsaládban “gyermekáldás” van. Mind életrevaló, de egy különösen csintalan. A szülők úgy vélik, nagyapjára ütött és ezért a Vuk nevet adják neki. Amikor árván marad, nagybátyja, a híres Karak veszi pártfogásába. Befogadja barlangjába és vadászni tanítja. Vuk ügyes tanítványnak bizonyul, és Karak legnagyobb örömére ügyes, bátor rókává fejlődik.

Thomas Langmann, Frédéric Forestier: Asterix az Olimpián (Astérix aux jeux olympiques) – október 3. 20:00, Film Café
A gall Habarodix odavan a görög hercegnőért, Irináért (Vanessa Hessler). A hölgyre pályázik az ütõdött Brutus is, aki nem mellékesen apja, Julius Caesar kinyírásán fáradozik. A kisasszony kezét csak az kapja meg, aki megnyeri az olimpiát. Mivel Habarodix nem éppen egy nagy sportember, honfitársai, Asterixés Obelix segítségét kéri.

A szepseg es a szornyeteg

Christophe Gans: A Szépség és a Szörnyeteg (La belle et la bete) – október 4. 11:25, HBO 2
A tizenkilencedik század elején a csődbe jutott kereskedő vidékre kénytelen költözni hat gyermekével. Egy nap, az erdőben hazafelé tartva titokzatos kertbe téved, ahol letép egy rózsát a legkedvesebb gyermeke, a kis Belle szármára. Ezzel azonban magára haragítja a kert urát, aki az életét követeli cserébe. Mindezt hallva Belle megszökik otthonról, és magát kínálja az apjáért cserébe. A Szörnyeteg azonban nem öli meg, sőt idővel összebarátkoznak. Belle rájön, hogy a zord külső egy elátkozott herceget takar.

Magyar

Fonyó Gergely: Idegölő – október 30. 11:45, Film+ 2
Keszeg Közép-Európa legprofibb bérgyilkosa: hideg, érzelemmentes, kíméletlen és éppen rettenetesen fáj a foga. Mindez egy rutin munka kellős közepén Rodoszon éri őt, ahol kénytelen felkeresni a térség legvacakabb fogorvosát, Jorgoszt, akiben ráadásul aktuális megbízásának célszemélyét véli felfedezni.

Böszörményi Géza: Laura – október 2. 00:30, Duna Televízió
Laura személyzeti vezető egy kórházban. Férje szülei nagyhatalmú funkcionáriusok, nem érzi jól magát közöttük. Egy csavargás alkalmával találkozik volt osztálytársával, Zsiráffal, aki egy új együttessel akar betörni a popzene világába. A kórházban Varga főorvos védelmet kér Laurától a kényszernyugdíjaztatás ellen, anyósa azonban nem hajlandó segíteni az egykori recski fogolynak.

Császi Ádám: Viharsarok

Császi Ádám: Viharsarok – október 4. 22:15, Cinemax
Szabi édesapja nyomására Németországba megy focizni. Az egyik meccs után súlyos összetűzésbe keveredik az egyik csapattársával, Bernarddal és végül otthagyja az egészet. Hazajön, hogy a nagyapja elhagyatott vidéki birtokán végre a saját életét élje: méheket fog tenyészteni. A ház felújítása közben ismerkedik meg Áronnal. Valami kezd kialakulni köztük, amikor váratlanul mégis felbukkan Bernard.

Klasszikus

Henry Koster: A palást (The Robe) – szeptember 28. 18:30, Filmmánia
Marcellus Gallio a szép Diana miatt egy rabszolgavásáron megsérti a fiatal Caligulát, és ezért Jeruzsálembe száműzik. Új lakhelyén találkozik a messiással, akit Pilátus döntésére keresztre feszíttet. Hamarosan kínzó látomások kezdik gyötörni, és kis híján megőrül. Tiberius azzal a feladattal küldi vissza, hogy kerítse elő Demetriust, aki Krisztus palástját őrzi, és derítse ki, kik a titkos szekta vezetői. Marcellus Jeruzsálemben találkozik Péterrel, a prófétával, és csatlakozik hozzá.

Ed Wood: 9-es terv az űrből (Plan 9 from Outer Space) – szeptember 29. 21:00, Filmbox
A 9-es terv az űrből című filmet tényleg minden idők legrosszabb mozgóképes alkotásának kiáltották ki, ami nem is csoda: minden idők legrosszabb rendezője, a halhatatlan Edward D. Wood Jr. bábáskodott felette.

die_hard_1

John McTiernan: Drágán add az életed! (Die Hard) – szeptember 30. 21:00
John McClane nyomozó New Yorkból Los Angelesbe tart, hogy rendbe hozza házasságát. Még csak nem is sejti, hogy rajta kívül még mások is nagy dobásra készülnek Los Angelesben, méghozzá éppen a szeretet ünnepén. Terroristák egy csapata a hidegvérű Hans Gruber  vezényletével arra készül, hogy megszabadítsa a multinacionális Nakatomi céget a kötvényeitől. A terroristák behatolnak az épületbe, túszul ejtik a Nakatomi cég dolgozóit, köztük McClane feleségét, Hollyt , és nekilátnak, hogy kinyissák a cég széfjét.

Dokumentum

Harrison Engle: Az elveszett Kennedy családi filmek (The Lost Kennedy Home Movie) – szeptember 28. 11:00 DOQU
Rendkívüli házi felvételek és a gyerekeikkel készült interjúk intim családi pillanatokat mutatnak  JF. Kennedyről és feleségéről, Jackie-ről, akik zárt ajtók mögé rejtőztek.

Mark Cannon: Egy birodalom felépítése (Engineering an Empire Speciel) – szeptember 29. 12:30 DOQU
Mi volt a görögök titka? Hogyan épült ki az azték birodalom? Miként működött a hatalmas Kína vagy a még hatalmasabb orosz birodalom? Vagy hogyan, milyen módszerekkel fejtette ki hatalmát Karthágó, netán Bizánc, vagy éppen Napóleon fél világot bíró uralma? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ a filmből.

die_romanows

André Schafer: A Romanovok: a cárok dicsősége és bukása (Die Romanows – Glanz und Untergang des Zarenreichs) – október 3. 14:05 Viasat History
Először II. Miklós halt meg közelről pisztollyal szíven lőtték. Majd a bolsevikok a feleségét Alexandra Fjodorovnát és a lányait, a törvényes örököst Alekszejt és a királyi család négy alkalmazottját ölték meg. Eddig még soha be nem mutatott részletek ismerhetőek meg e dokumentumdrámában, melyet Moszkvában és Péterváron lenyűgöző látványt nyújtó és újonnan helyreállított helyeken filmeztek.

Wehli-Nardai Dorina

Wehli-Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film. [email protected]

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés