TéVé

Fotelkultúra – 2016. február 22-28.

Szemekbe zárt titkok - az eredeti argentin film
Szemekbe zárt titkok - az eredeti argentin film

Szemekbe zárt titkok - az eredeti argentin film

Ha otthon maradunk sem áll meg az élet, a tévécsatornák jóvoltából minden műfaj kedvelői megtalálják a számukra megfelelő műsort. A választást megkönnyítendő, mi ezeket ajánljuk a héten.

Krimi/thriller

Adrian Lyne: Végzetes vonzerő (Fatal attraction 1987) – február 27. 0:00 Duna TV

Michael Douglas játssza Dan Gallagher-t, a New York-i ügyvédet, aki randevúzik a csábító Alex Forrest-tel (Glenn Close), míg felesége (Anne Archer) távol van. Dan később félresöpri az affért, mint apró kisiklást, és lezártnak tekinti az ügyet. De Alexet nem lehet lerázni. Sem most, sem holnap, semmikor, még akkor sem, ha tönkre kell tennie Dan családját ahhoz, hogy megtartsa a férfit.

Juan José Campanella: Szemekbe zárt titkok (El Secreto de sus ojos, 2009) – február 28. 22:05 Duna TV

Benjamin Esposito egész életében a törvényt szolgálta. Miután nyugdíjba vonul, elhatározza, hogy regényt ír, amely egy megtörtént bűnügyön alapszik, amelynek a munkája révén ő is tanúja volt. Ezzel talán lezárhatja az ügyet, amely azóta is kísérti. A történet egy kegyetlen gyilkosság krónikája, melyet 1973-ba Buenos Airesben követtek el, és amelynek tettesét nem sikerült elfogni. Benjamin azonban a múlt feltárásával a saját érzéseivel, döntéseivel is szembesül, beleértve a főnöknője, Irene iránt érzett beteljesületlen szerelmét.

Antonie Fuqua: A nap könnyei (Tears of the Sun, 2003) – február 24. 19:00 Film+

Waters főhadnagy (Bruce Willis) az elit kommandó katonája, akit Nigériába küldenek, hogy segítsen kimenekíteni az ott ragadt amerikai állampolgárokat. De attól kezdve, hogy megérkezik, minden átalakul. Kendricks doktornő (Monica Bellucci) ugyanis nem hajlandó elhagyni azokat a védenceit, akik nem követhetik Amerikába. Ráveszi a vonakodó katonát, hogy tagadja meg a parancsot, és egy titkos ösvényen kísérje őket Kamerunba. Út közben egy férfi is csatlakozik hozzájuk, akiről hamarosan kiderül, hogy a lázadók milíciája üldözi.

Dráma

Arild Ostin Ommundsen: Csodaország (Eventyrland, 2013) – február 22. 22:55 Cinemax

A fegyveres rablás során Jenny elmondja a barátjának, a piti bűnözőnek, hogy terhes. Frank boldog, és rögvest megkéri a kezét. De a rablás balul üt ki, és tűzharcba torkollik. A zűrzavarban Jenny lelő két embert, az egyik Frank. Évekkel később Jenny kiszabadul a börtönből. Munka nélkül él egy öreg házban, és elhatározza, hogy felkeresi a tízéves lányát, Meretét. A múltja azonban utoléri Jennyt. Felbukkan a bűnbanda, amely pénzt keres rajta. Azzal fenyegetik, hogy bántani fogják a kislányát.

Richard Attenborough: Szerelemben, háborúban (In Love and War, 1996) – február 23. 21:00 STORY4

Észak-Olaszország, 1918. Az osztrák támadás dacára a világháború már a vége felé közeledik. Az amerikaiak olasz szövetségeseik kérésére vöröskeresztes ápolókat küldenek a háborús zónába, az önkéntes ápolónők között van Agnes von Kurowsky nővér. A térségben hol haditudósítóként, hol mentősofőrként teljesít szolgálatot a 18 éves Hemingway, aki a pergőtűztől sem riad meg, s előszeretettel látogat a frontvonalba. Amikor egy lövészárokba becsapódó gránát szinte mindenkit megöl körülötte, a súlyos sebet kapott Ernie tanúbizonyságát adja bátorságának és lélekjelenlétének: megmenti egy olasz katona életét. Kórházba kerülve ismerkedik meg a nála hét évvel idősebb Agnesszel, aki hősnek kijáró bánásmódban részesíti, a lány kegyeiért azonban mások is versengenek.

Agnieszka Holland: Megölni egy papot (To Kill a Priest, 1988) – február 25. 22:40 Duna TV

1981. Lengyelország. A keményvonalas katonai rezsim betiltja a fantasztikusan népszerű Szolidaritás szakszervezetet, és bevezeti a szükségállapotot. De akad valaki, egy katolikus pap, aki nyíltan felemeli a szavát – még a szószékről is – a katonai diktatúra ellen. A hatóságok tehetetlenek, hiába tartóztatják le, a Vatikán és a Nyugat nyomására – és a fokozódó belső feszültség miatt – ki kell engedniük. De egy túlbuzgó titkosrendőr úgy dönt: a papnak pusztulnia kell. A filmet valós esemény, Jerzy Popieluszko atya 1984-ben történt tragikus meggyilkolása inspirálta.

Akció

Ric Roman Waugh: Csapda (Snitch, 2013) – február 23. 18:05 DIGI Film

Az üzletember John Matthewst letaglózza a hír, hogy 18 éves fiára minimum tíz éves, kötelezően letöltendő börtönbüntetést róttak ki. A kamaszsrácot egy olyan csomaggal a kezében kapták el, amit egy barátjától vett át, és amiben tudtán kívül kábítószer volt. Amikor Jason elutasítja az ambiciózus államügyész, Joanne Keeghan ajánlatát, hogy büntetése enyhítéséért cserébe mártson be valakit, John megkéri Keeghant, hogy inkább hadd épüljön be ő egy drogkartellbe. Az elkeseredett apa beszivárog a könyörtelen Malik bandájába, de miközben megpróbálja megmenteni kamaszfiát, bajba sodor egy másik ártatlan embert. Amikor váratlanul leleplezi a mexikói drogkereskedelem egyik nagykutyáját, a már amúgy is veszélyes játszma tétje még nagyobb lesz.

Bratt Retner: Csúcsformában 3. (Rush Hour 3., 2007) – február 27. 19:20 RTL Klub

A hírhedt kínai bűnszövetkezet, a Triád elteszi láb alól Han nagykövetet. A sors tehát újra összehozza a kínai Lee (Jackie Chan) és az amerikai Carter (Chris Tucker) nyomozót. A rettenthetetlen páros a világméretű összeesküvés nyomába ered, és meg sem állnak egészen Párizsig. Persze a két zsaru még sosem járt a fények városában, nem beszélik a nyelvet, nem ismerik az illemet, viszont a város átrendezésében itt is ők a legjobbak.

Lewis Gilbert: A kém, aki szeretett engem (The Spy Who Loved Me, 1977) – február 28. 14:50

Amerikai és szovjet atom-tengeralattjárók sorra tűnnek el a nemzetközi vizeken. Az események hátterében az ördögien gonosz milliárdos, Mr. Stromberg áll, akinek végső célja, hogy a tengeralattjárókon lévő nukleáris robbanófejeket felhasználva – egy hatalmas, a tenger mélye alatt fekvő katonai bázisról – kirobbantsa a harmadik világháborút. A britek James Bondot, a szovjetek Anja Amaszova titkos ügynököt bízzák meg azzal, hogy megoldja a helyzetet. A két kém egymással szövetkezve lát neki a feladatnak és eleinte sikeresen is veszik az akadályokat, sőt idővel úgy tűnik, többről is szó lehet köztük a közönséges munkakapcsolatnál. De aztán kiderül, hogy Anja korábbi szerelmét James Bond ölte meg egyik korábbi megbízatása során.

Vígjáték

Anna Boden Ryan Fleck: Nyomás alatt (It’s Kind of a Funny Story, 2010) – február 22. 20:00 DIGI Film

Craig egy zaklatott, kiégett brooklyni tinédzser. A tizenhat éves srácot már az öngyilkosság gondolata foglalkoztatja. Végül egy vasárnap reggel úgy dönt, hogy bemegy a kórház pszichiátriai osztályára egy kivizsgálásra. Mivel azonban a gyerekosztályt éppen felújítják, Craig a felnőtt részlegen találja magát. Itt összebarátkozik az egyik beteggel, Bobbyval, aki a mentora és pártfogója lesz. Később megismerkedik egy másik tizenhat évessel, az érzékeny Noelle-lel, aki mellett megtalálja az igaz szerelmet.

Antonio Banderas: Tűzforró Alabama (Crazy in Alabama, 2005) – február 23. 18:50 Film Mánia

A 16 éves Peejoe-t szülei halála után a temetkezési vállalkozással foglalkozó Dove bácsikája, és érzékeny lelkű felesége vette magához. Peejoe kedvenc rokona azonban Lucille néni, egy barna bombázó, aki egy szép napon tűzpiros Ford Fairlane-nel állít be hozzájuk, hogy egy időre ő is Dove bácsiékra bízza gyermekeit. Lucille Hollywoodba készül, hogy megvalósítsa fiatalkori álmát és filmsztár legyen. Peejoe-t egy nagy titokba is beavatja: elárulja, hogy a nagy fekete kalapdobozában a férje fejét hordja magával. Megölte ugyanis a brutális férfit…

David Frankel: Vad évad (The Big Year, 2011) – február 28. 15:45 TV2

Brad, Kenny és Stu megszállott madárrajongó, látcsővel felfegyverkezve vadásznak a legkülönbözőbb fajokra. A három elszánt és rettenthetetlen madarász benevez az Év legjobb madármegfigyelője címért folytatott versenyre. A különleges díjat az a versenyző kapja, aki egy esztendő leforgása alatt bizonyíthatóan a legtöbb madárfajt figyeli meg az Egyesült Államokban. A versengés baráti rivalizálásnak indul, ám a dolgok hamarosan elfajulnak. A három fickó mindenre képes a győzelem reményében.

Családi

Mike Disa: Patrick, a postás (Postman Pat: The Movie, 2014) – február 24. 11:10 DIGI Film

Postás Pat egy kisváros köztiszteletnek örvendő tagja, szerető családja mellett a helyi lakosok is nagy becsben tartják. Pat barátságosan, szívélyesen végzi postás teendőit, amelyben legnagyobb segítségére macskája, Jess van. Egy nap jelentkezik a népszerű tehetségkutató versenybe, ahol nagy meglepetésre kiderül, kiváló énekhangja van. Bejut az élő adásban sugárzott döntőbe, amitől a kisvárosi postást mind inkább elragadja a média és a hírnév. Mire észbe kap, már egy marketinggépezet reklámarca lesz, és egyre ritkábban látja szeretteit és barátait. A postacég egyik hataloméhes vezetője eközben a vezérigazgatót is megvezetve gépesíteni akarja az egész postaágazatot, és Postás Pat robotokkal akarja helyettesíteni az embereket. Szerencsére Patnek a kulcspillanatban helyén van a szíve, és Jess is a segítségére siet.

William Crewson: Harisnyás Pippi kalandjai (Shirley Temple’s Storybook: Pippi Longstocking, 1961) – február 25. 19:00 FilmBox

Shirley Temple népszerű televíziós sorozatának részeként először találkozhatunk színesben a legendás Harisnyás Pippi kalandjaival, aki a felnőttek reguláitól távol éldegél Horáciusz nevezetű lova és kajla majma társaságában. A nevettető kalandok során elkísérhetjük Pippit és barátait az iskolába, ahol a talpraesett lány túljár a gonosz matektanár eszén, később pedig megfordulunk a karneválban, ahol nem más, mint a legendás Tor Johnson (9-es terv a világűrből) emelgeti a súlyokat.

Eric Darnell: Madagaszkár 3. (Madagascar 3: Europe’s Most Wanted, 2012) – február 27. 16:05 TV2

Alex, az oroszlán, Marty, a zebra, Gloria, a víziló, és Melman, a zsiráf még mindig azon küszködnek, hogy hazajussanak szeretett városukba, New Yorkba, és persze Julien király és a pingvinek is csatlakoznak a komikus kalandhoz. Útjuk során átszelik Európát, ahol megtalálják a tökéletes álcát: egy vándorcirkuszt, amit átalakítanak – Madagaszkár stílusban.

Magyar

Szabó István: Szerelmesfilm (1970) – február 23. 22:10 M3

Jancsi Franciaországba utazik, hogy találkozzon élete nagy szerelmével, Katával, aki már 10 éve külföldön él. Hosszú utazása alatt emlékeiben felidézi kapcsolatuk történetét, és megrohanják újraéledő érzései. Elképzeli a mostani Katát, akit már tíz éve nem látott, a rég várt találkozást. Ám a valóság nem követi a képzeletet. Csodálatos napokat töltenek együtt, de az elmúlt évtized mély szakadékot épített közéjük.

Köves Krisztián Károly: Halálkeringő (2010) – február 24. 02:45 TV2

Egy lepusztult polgári lakásban vagyunk napjainkban, a romok tetején Elza a megtört rendőrnő roskad magába, kinek lába alól végleg kicsúszott élete talaja. Veszélyes szerelmi háromszögbe keveredett, szintén rendőr férjével és annak bűnöző barátjával. Hatalmas nyomás nehezedik rá, melyet csak az alkohol és a kokain hamis káprázata képes valamelyest enyhíteni. Mindezek tetejében még terhes is, már jócskán a kilencedik hónapban. Sodródó személyisége némán kiált segítségért. Bukott hősnőnknek váratlanul kétes “megmentője” érkezik, a rég nem látott, gyűlölt apa, Rusty, a nyomozólegenda személyében.

Szabó László: Sortűz egy fekete bivalyért (1984) – február 26. 00:40 Duna Televízió

A II. világháború utáni években egy magyar faluban új fiú érkezik a 7/c-be. A néző vele együtt ismeri meg a részeges tanító, a csapodár tanítóné, a kreppvirágai mögé rejtőző, magányos énektanárnő, a mindenéből kiforgatott, bölcs gróf, a joviális plébános és főként a tragikus sorsú, négy kislányát elvesztett bivalyos mindennapjait és életét. A gyerekek a bivalyost a gróf legendás pálinkájával gyógyítják ki köhögéséből, varázsló rigmust mondanak a letaglózott öreg bivalyért és a petárdával felrobbantott macskáért, s közben figyelnek, játszanak, tanulnak, cseperednek és szocializálódnak.

Dokumentum

Rob Colstream: Boleyn Anna utolsó napjai (The Last Days of Anne Boleyn, 2013) – február 23. 19:05 Viasat History

Boleyn Anna hirtelen és erőszakkal előidézett bukása évszázadok óta foglalkoztatja a történészeket, írókat és amatőr rajongókat és végletesen megosztja azokat, mely a románc, sex, vallás és politikai intrika magával ragadó elemeinek köszönhető. De ki is volt e vitatott asszony a történelemben, és miért kellett távoznia? E lebilincselő dramatizált dokumentumfilm a történet középpontjában álló szörnyű ellentmondást vizsgálja. Három paranoiás és pániktól terhes hétbe sűrítve azt, Anna letartóztatásától a vesztőhelyen lelt haláláig, a film a drámai rekonstrukciókat kombinálja tekintélyes egymással vitatkozó érveléseivel.

A kommunizmus és a Gulag áldozatainak emlékére (2016) – február 25. 23:30 Duna World

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja tiszteletére készített műsor az idén az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 60. évfordulója alkalmából az ötvenes évek elnyomó államgépezetének terrorját mutatja be. Az egész társadalmat átformálni akaró kommunista párt a deportálások, koncepciós perek, halálos ítéletek egész sorának eszközével élt, hogy a szovjet támogatással, és választási csalással elért egyeduralmát hosszú távra biztosítsa. Túlélők és szakértők egyaránt megszólalnak, hogy segítenek megismerni a korszak rémtetteit.

Tom Jennings: A John Wilkes hajsza (The Hunt of John Wilkes Both, 2007) – február 25. 11:00 DOQ

A dokumentumfilm a legnagyobb embervadászatot mutatja be, ami létezett a történelem során – A John Wilkes hajsza. 12 megrázó nap 1965 áprilisában, több mint 10 000 katona a nemzet legjobb detektívéivel és embervadászával üldözőbe veszik Abraham Lincoln gyilkosát John Wilkes Booth-t és partnerét David Heroldot. A film bemutatja, hogyan sikerült közel két hétig menekülniük és kibújni a katonák és detektívek kezei közül, és megtudhatjuk azt is, milyen hatással volt a Lincoln gyilkosság a nemzetre.

Wehli-Nardai Dorina

Wehli-Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film. [email protected]

Hirdetés

Hirdetés