TéVé

A világ legrosszabb pszichológusa – Gypsy

Sophie Cookson és Naomi Watts a Gypsy című sorozatban

A Gypsy a Netflix egyik legújabb sorozata Naomi Watts főszereplésével. Az érdekes alapszituációnak tűnő pszichológiai thriller a további konkrétabb lépések meghatározásakor már kevésbé sikerült biztos receptnek. Egy idő után keresve keressük, miről is szól a film.

Végignézve a Netflix Gypsy című sorozatának első évadát, benne a 10 első epizóddal, sajnos a vártnál kevesebbet kaptam. Az alkotók és a sillabusz thrillert ígértek, de valójában alig tudunk izgulni, vagy egyáltalán a műfajnak bármilyen jegyét felfedezni. Persze Lehet ez amolyan marketingfogás is, hiszen a tv újságok szerint is minden film vígjáték vagy akcióvígjáték, ha megjelenik benne egy pisztoly, és nem sírja végig minden szereplő.

A Gypsy esetében azonban még az sem volna baj, hogy nem az, mint aminek mondja magát. Megelégednék azzal is, ha tudnám, hogy mi ez. Jean Holloway (Naomi Watts) jómódú New York-i családanya és pszichológus, aki a szakmai szabályokat teljesen felrúgva kezd el utánajárni páciensei magánéletének, megismerkedve a kezeléseken említett rokonokkal, ismerősökkel. Talán abban bízik, így „hátulról” tudnak megoldani problémákat, mindenesetre ez nem csak bizarr, de ráadásul nem is fejti ki kellőképpen. Itt volna mód a thriller elemeinek alkalmazására, ami azonban néhány antagonisztikus (pácienst és hozzátartozóját is érintő) helyzetet leszámítva nem nagyon jön ki, vagy mehetett volna el egy szitkom irányba, amolyan polgárpukkasztó módon. Ez utóbbinak egyáltalán nincs nyoma, talán nem is baj.

A film másik mozgatórugója – és idekapcsolódik a cím is – a szabadság megélésének vágya. Negyvenes évei közepén járó – gondoltad volna, hogy Naomi Watts 49 éves? – a napi mókuskereket már több ezerszer megélő anya és feleség, aki köszöni szépen, nem kér a hasonszőrű háziasszonyok apró játszmáiból, iskolás kislányok hercegnős tematikus születésnapi zsúrjai körül forgó kertvárosi first world problem koordinátáiból. Ez talán a vaskosabb szál Jean és Sidney (az egyik páciens volt barátnője; a Kingsmanből ismert brit Sophie Cookson minden pillanata igéző) leszbikus kalandjaival, Jean saját nemi identitását kereső 9 éves kislányával, Dolly-val, erős nőkkel és szexuálisan túlfűtött, egyébként többnyire jelentéktelen szerepű férfiakkal.

Naomi Watts és Lucy Boynton a Gypsy című sorozatban

Harmadik, nyomokban megtalálható műfaj a párkapcsolati dráma. Jean és Sidney egyre durvább enyelgései közben a nézők zöme azon reszket, összejön-e a titkos liezon Michael Holloway, a férj (Billy Crudup) és a szuper szexi és intelligens asszisztensnő, Alexis (Melanie Liburd) között. Ilyet persze láttunk már, ráadásul jobban kivitelezve. Néhány epizód meglehetősen hasonlít a Tegnap éjjel című filmre és benne Keira Knightley, Eva Mendes, Sam Worthington és Guillaume Canet négyszögének kavarására, de ez utóbbi jóval nagyobb nyomot hagy a nézőben. Ez persze nemcsak az egyetlen sántító párhuzam: láttunk már jó thrillert, láttunk már jó női önérvényesítő drámát, itt viszont több műfajból kapunk gyengébb kiadást.

Mindezek ellenére persze akad néznivaló a Gypsy-ben, sőt, nyilván sokaknak be is jön ez a fajta kissé ködösen titokzatoskodó, SMS-ekbe kapkodva-zihálva, reszkető kézzel kapaszkodó Jean figurája, aki szép lassan az idegösszeomlás szélére jut.

Naomi Watts elbírja a Gypsy összetett szerepét, és ismét bebizonyítja, hogy korának egyik legnagyobb színésze.

Rengeteg szerepet vállal, s néhány évente akad közte egy-egy jó film is, mostanában például a Darabokban című gyászfilmjében Jake Gyllenhaallal vagy a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) Lesley-jét alakítva. És persze vannak kisebb jó szerepek, pszichológus szófára ülő szánni való vagy éppen idegesítő figurák. Vannak jó pillanatai a 10 epizódnak, de mindettől függetlenül ugyanilyen folytatással nem várjuk a következő évadot.

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..